- Vi har en teknisk feil på et sentralt sambandspunkt som gjør at 35 helseaktører i Trondheim, i hovedsak legekontor og tannleger, for øyeblikket er uten forbindelse til helsenettet. Dette betyr at disse ikke får kommunisert elektronisk med andre helseaktører, sa Ola Stenseth, divisjonsdirektør i Norsk helsenett (NHN) til Adresseavisen torsdag.

Han informerer om at de ble gjort oppmerksomme på feilen tirsdag kveld klokken 22:14. Torsdag klokken 14.30 skal sambandene til alle de 35 berørte helseaktørene være oppe igjen.

Får ikke skrevet ut resepter

Anders Prestmo jobber som lege ved et privat spesialistlegesenter i Trondheim. Han forklarte tidligere til Adresseavisen at nedetiden førte til at han ikke fikk skrevet ut resepter, hentet inn prøvesvar, eller sendt ut henvisninger.

- Jeg hadde et tosifret antall pasienter i går og samme antall i dag, og disse pasientene får ikke hentet ut de medisinene de skal ha, sa Prestmo, og påpekte at det kunne være snakk om flere pasienter hos fastleger.

Han sa at situasjonen skaper mye kaos.

- Det er en del ekstraarbeid, og jeg ser at en del pasienter ikke møter til time i dag. Det er fordi det automatiske meldingssystemet også er ute.

Prestmo forklarte at det for hans del ikke var snakk om akutte pasienter, og at det derfor skal mye til for at det går veldig galt.

- Det verste som kan skje er antakelig at noen ikke får ut medisinen sin med det første og blir dårlige i mellomtiden, så det vil neppe stå om liv og helse. Men bra er det ikke, sa han.

- Her har vi gjort en for dårlig jobb

Helsenettet er et nasjonalt nett som er laget for at helseaktører skal kunne sende informasjon på en sikker måte.  Pasientinformasjon kan ikke sendes på vanlig internett fordi det ikke er sikkert nok.

- Vi beklager at det har tatt for lang tid å få rettet feilen, her har vi gjort en for dårlig jobb, sier Stenseth.

De berørte kundene skal nå være varslet, og NHN oppfordrer andre som eventuelt opplever feilen til å ta kontakt med deres kundesenter på telefon 02017.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.