Valg 2017

- Oslo vil ha mer enn nok finansmiljø igjen etterpå, og en utflytting vil ikke være til skade. For miljøene i Bergen eller Trondheim vil det føre til en sunn utvikling, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad.

Senterpartiet har i årenes løp lansert en rekke ulike, men storstilte utflyttingsplaner av statlige arbeidsplasser fra Oslo.

Nå mener partiet det er kommet en gylden mulighet til å kaste øynene på noen av landets mest prestisjefylte arbeidsplasser, nemlig Statens pensjonsfond utland – det såkalte oljefondet

- Senterpartiet vil at Statens pensjonsfond utland, sammen med Folketrygdfondet og forvaltningen av statens obligasjoner flyttes ut av Oslo, sier Arnstad.

- Ny omdreining

I sommer konkluderte et offentlig utvalg – Sentralbanklovutvalget, ledet av tidligere sentralbanksjef Svein Gjerdrem – med at Statens pensjonsfond utland (SPU), eller oljefondet som det kalles, bør skilles ut og forvaltes av et eget særlovsselskap utenfor Norges Bank.

- Vi har flere ganger tidligere diskutert utflytting av og forsterkning av finansmiljøene utenfor Oslo. Men nå gir Gjerdrem-utvalgets rapport fra juni hele denne diskusjonen en ny omdreining, mener Arnstad.

Gjerdrem-utvalget sier ingen ting om lokalisering. Men Arnstad mener det naturlige nå ikke bare er å diskutere om oljefondet skal flyttes ut av Norges Bank, men også ut av Oslo.

300 finansarbeidsplasser

Arnstad mener Bergen eller Trondheim har i dag miljøer som ville kunne ta imot og styrke seg på en slik utflytting

- 99,8 prosent av offentlige finansarbeidsplassene ligger rundt området rundt Bankplassen i Oslo sentrum. Det finnes to gode alternativer: Bergen, som har miljøer som er gode på noterte aksjer og aktive eierfond, og Trondheim, som har miljøer sterke på eiendom og venturekapital, sier Arnstad.

Til sammen vil det dreie seg om rundt 300 finansarbeidsplasser, dersom Senterpartiet skulle få sine planer gjennomført.

Arnstad avviser at partiets flytteambisjoner er egnet til å svekke finansmiljøet i Oslo, eller selve forvaltningen av fondene.

I tillegg til hovedkontoret i Oslo oljefondet kontorer i London, New York, Shanghai og Singapore.

- Oslo vil ha mer enn nok finansmiljø igjen etterpå, en utflytting vil ikke være til skade. Når det gjelder forvaltningen av oljefondet, er det virksomheten i Oslo vi vil flytte. Ikke de utenlandske avdelingene. Det er gode forutsetninger og sterke kompetansemiljøer i begge de aktuelle byene, sier Arnstad – og minner om at Norges Handelshøyskole ligger i Bergen.

Blir tema i regjeringsforhandlinger

De politiske meningsmålerne mener det er realistisk at Senterpartiet kan ende i regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet etter valget.

I så fall mener Arnstad en utflytting av Statens pensjonsfond utland må bli tema i forhandlingene med Arbeiderpartiet.

Senterpartiet har i årenes løp slitt med å realisere egne utflyttingsambisjoner i samarbeid med Arbeiderpartiet. I 2005 varslet daværende partileder Åslaug Haga utflytting av 6000 statlige arbeidsplasser. I regjeringsforhandlingene i 2009 var det også løfter om utflytting, men de konkrete tallene var da borte fra dokumentene.

Arnstad medgir at Sp «må få drahjelp».

- Det må skapes et politisk trykk. Vi kan ta saken til eventuelle forhandlinger, men den skal uansett gjennom i Stortinget. Jeg vil appellere til alle Alle representantene fra Trøndelag og Vestlandet om å løfte dette kravet.

Avmålt Ap

I Arbeiderpartiet er finanspolitisk talskvinne Marianne Martinsen noe avmålt til Sps flytteplaner.

- Dette er et veldig langt lerret å bleke. Først må vi ta stilling til om Statens pensjonsfond utland i det hele tatt skal ut av Norges Bank. Det har Gjerdrem-utvalget argumentert godt for, men det finnes også svært sterke argumenter for å holde Spu innenfor Norge Banks nøkterne rammer, sier Martinsen.

Martinsen er enig med Arnstad om at Gjerdrem-utvalget anbefaling til en viss grad gir nye premisser for en diskusjon rundt det å flytte finansarbeidsplasser ut av Oslo.

Men Martinsen er krystallklar på at SPU ikke bør brukes som et distriktspolitisk virkemiddel.

- Fondets behov må stå først. Selv i Oslo er det komplisert å få fatt på riktig kompetanse, så jeg er ikke sikker på at en utflytting først og fremst vil være å sette fondet først.