Denne artikkelen er oppdatert med korrekt tall for oppslutningen i Trondheim. Oppga opprinnelig 4,1 prosent.

Den amerikanske grasrotaksjonen skapte furore da den sørget for at senator Bernie Sanders, med svært små kampanjemidler, greide å henge lenge med i kampen om å bli demokratisk presidentkandidat.

HER KAN DU LESE RAGNA VORKINNSLIENS «SELVANGIVELSE» FØR VALGET: Partiet hennes vil ta i mot 20 000 kvoteflyktninger i året

I forberedelsene til årets valgkamp var flere av de sentrale amerikanske aksjonistene i Norge og i Oslo, for å snakke om hva de gjorde. De deltok blant annet på festivalen Popvenstre i juni i år. Besøket er omtalt på det amerikanske nettstedet Vice. På illustrasjonen til artikkelen ligger også et bilde av flere av Rødts kampanjebuttons. Blant annet én med teksten «Stem på Ragna 2017».

- Det er litt kult, innrømmer Ragna Vorkinnslien.

Slåss for utjevningsmandat

Rødts førstekandidat i Sør-Trøndelag kan selv komme på Stortinget om partiets fremgang fortsetter.

- Vi har vært inne med et mandat på alle meningsmålinger siden februar 2015. Det er jo Bjørnar (partileder Bjørnar Moxnes, journ.anm.) i Oslo. Det neste målet er sperregrensa, sier Vorkinnslien.

Lykkes det kan 27-åringen, som også er partiets gruppeleder i bystyret, komme inn på et utjevningsmandat. I flere målinger nå har partiet for eksempel vært like stort eller større enn Venstre.

- I Trondheim har vi nå 4,6 prosent oppslutning ifølge målingene. Vi har aldri hatt så gode målinger før, sier hun.

Sentralt i det hele står grasrotengasjement.

- Vi har ingen ansatte lokalt. Ingen stor organisasjon. Vi må gjøre ting selv. Det du ser av materiell lager vi selv, forteller Vorkinnslien, som selv har jobbet som politiker på deltid de siste to årene.

Mange likheter

- Ser du på valgkampen til Bernie Sanders så er det flere likheter. Spesielt når det gjelder engasjementet bak «People for Bernie». Det er akkurat det samme med Folket for Ragna-kampanjen. Den er startet av grasrota, sier hun.

Og forteller om hvordan nye medlemmer har kommet til med friske ideer og engasjement. Om hvordan de har latt folk få tilgang til partiets twitterkonto og facebook-profil.

Ragna-skjorte. Andrekandidat for Rødt i Sør-Trøndelag, Roald Arentz, på scenen under lørdagens valgkamparrangement på Torvet.

Kreativiteten har også gitt seg utslag i t-skjorter med Ragna-trykk, som var godt synlige lørdag da Rødt holdt sin valgkampkickoff i Trøndelag på Torvet i Trondheim – i sterk konkurranse med glinsende krom og rusende amcar-motorer. Valgkampstarten gikk førstekandidaten faktisk selv glipp av fordi det dukket opp noe på jobben i Human-Etisk Forbund. Førstekandidaten ler når det blir snakk om enkelte av årets valgkamputspill og nettopp hennes arbeidsgiver.

- Jeg er nok en stor trussel mot de norske verdiene som enkelte snakker om, som både er feminist og jobber i Human-Etisk Forbund. Haha, ler Vorkinnslien.