- Sammenlignet med en normaluke, tredobler vi omsetningen. Vi har 10–12 000 kunder innom flere dager på rad. Vi regner med at mellom 30 og 50 prosent av kundene er førsteårsstudenter og foreldre, forteller varehussjef Randi Schjetne.

Første halvdel av august er høysesong for Ikea. Det er fortsatt mange turister i Trondheim og onsdag er det immatrikulering for tusener av studenter. Kombinasjonen turister og studenter gjør at besøket går til himmels.

Les også: Luksusfellen-Hallgeirs beste tips for studentøkonomien

Planlegger studiestarten måneder i forveien

Med så høye besøkstall er ingenting overlatt til tilfeldighetene. – Vi begynner å planlegge «studentperioden» allerede om vinteren. Vi legger til rette slik det skal være enkelt for studentene å finne fram til de varene de etterspør mest, som madrasser, sengetøy, kjøkkenutstyr, oppbevaringsbokser, håndklær og skittentøykurver. Dagene før studentstarten faller sammen med den årlige lanseringen av Ikea-katalogen, så vi legger til rette for de mange besøkende samtidig som vi også legger til rette for studentene, forteller Schjetne, som opplyser at antallet ansatte økes om sommeren fra 400 til 470 for å takle høysesongen.

Les også:Ti ting du bør få med deg i fadderuka

- Hadde listen klar da jeg kom hit

På parkeringsplassen utenfor varehuset har den ferske sykepleierstudenten Annette Blikås (20) akkurat avsluttet handelen. Sammen med pappa Stein Erik Blikås og søsteren Andrine Blikås har de fått varene på plass i en diger varebil.

- Vi har kjørt direkte hit fra Eide utenfor Molde i dag. Før jeg bestemte meg for hva jeg skulle ha, fikk jeg noen råd fra venner og sjekket varene på hjemmesiden. Jeg hadde listen klar, så det gikk kjapt å handle. Jeg syntes ikke køen var spesielt lang, sier 20-åringen og tar en kikk inn i lasterommet.

Der ligger det en flatpakke som i løpet av ettermiddagen skal bli til en kommode på den ti kvadratmeter store hybelen på Øya. Kjøkken og bad deler hun med andre studenter. På hybelen. skal hun også ha et nytt speil og en plante. Resten av møblene, blant annet senga, har hun med seg hjemmefra.

Gikk tom for senger

Det har vist seg å være et lurt valg. For på Ikea, og også i andre møbelvarehus i Trondheim, er det så stor rift etter senger at varehuset har sin fulle hyre med å skaffe nok.

- I noen timer mandag formiddag skjedde det vi alltid frykter mest i periodene med det største trykket. Vi gikk tom for en type rammemadrasser, de på 1,20 meter, også kalt «seng med besøksrett». Men ingen slapp å dra uten madrass. I de timene vi var tomme «lånte» vi ut senger til kundene, forteller varehussjefen.

«Sengekrisen» varte bare noen timer. I løpet av mandagen ble lageret fylt opp igjen.

– Og i dag har vi fått tre lastebiler fulle av senger, sier Schjetne, som allerede gleder seg til studentinnrykket neste år. – Da har vi tatt i bruk det nye lageret vårt og får forhåpentligvis så god plass at vi slipper å gå tom for enkelte varer i det verste rushet, slik som i år, sier hun og viser fram en studenthybel på 29 kvadratmeter som varehuset har bygget i anledning studiestarten.

- Vi har bygd dette for å gi studenten råd og tips til hvordan de kan innrede en hybel, sier varehussjefen.

Studiestart 2017: NHO til nye studenter: – Må ikke tro at én utdanning nødvendigvis er nok

Mamma betaler

Et stykke lenger inne i varehuset sjekker Christina Bottolfsen (19) et speil hun vurdere å kjøpe til hybelen. Speilet står først på handlelisten hun har lagret på mobilen.

-Jeg kjøpte en seng tidligere i dag. Nå skal jeg ha en stol, teppe, plastbokser og en plante, sier NTNU-studenten, som følges av studie- og barndomsvenninne Katrine Røed, søsteren Martine Bottolfsen og mamma Barbro Bottolfsen.

- Hvem trekker kortet i kassen?

- Det blir meg, selvsagt! ler mamma Barbro, før firkløveret fortsetter videre på handlerunden.

Utenfor vokser køen av biler med tilhengere. Stadig nye flatpakker finner veien ut av varehuset. Snart begynner studentlivet for alvor. Med nyinnkjøpte møbler.

- Vi har kjørt direkte hit fra Eide utenfor Molde i dag, forteller sykepleierstudenten Annette Blikås (20) som har stablet varene inn i flyttebilen. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Varehussjef Randi Schjetne. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Foto: Christine Schefte, Adresseavisen