Ap ønsker en slags videreføring av den kulturelle skolesekken, kalt «den praktiske skolesekken».

- Vi gjør noe feil når én av fire ikke fullfører videregående skole. Dette tallet har vært nesten konstant i 20 år, og vi kan ikke fortsette som det vi har gjort, sier Ap-nestleder Trond Giske, som selv har vært utdanningsminister på starten av 2000-tallet.

- Tallet endret seg heller ikke da dere satt med makta og styrte utdanningspolitikken?

- Nei, men derfor kan vi ikke fortsette å gjøre det feil. Det går ikke med mer flikking, nå vil vi ha et taktskifte. Vi ønsker en mye mer praktisk skole. Når elevene ikke fullfører videregående opplæring, så er én av årsakene at skolen er for teoretisk med for lite praktisk læring, slår Giske fast.

Han mener elevene bedre må forberedes på det mangfoldet som finnes etter grunnskolen, også yrkesfag.

- Ungdomsskolen har blitt en for ensidig forberedelse til studiespesialisering og for lite rettet mot yrkesfag, sier Giske.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Tradisjonsskifte i hjemmet

Nestlederen i Ap mener norsk ungdom i dag opplever mindre øving i praktisk ferdigheter også i hjemmet.

- Det var mer tradisjon for det før. Derfor må vi ha en skole som også dyrker det praktiske, sier han.

«Den praktiske skolesekken» skal sørge for at elevene får kontakt med det lokale arbeidslivet.

- Vi har den kulturelle skolesekken der elevene drar på teater, møter musikere og så videre. Det bør bli en like naturlig del at de besøker en byggeplass, en industriarbeidsplass eller et serviceyrke. De må bli kjent med det de kanskje skal utdanne seg til, sier Giske.

- Følger det penger med denne «sekken»?

- Det må det jo. Jeg tror mye kan gjøres i samarbeid med næringslivet. De etterlyser jo at elevene skal ha større kunnskap om deres jobb. Oslo kommune er i gang med å innføre en slik praktisk skolesekk innenfor sine budsjetter. Det handler mest om at man må gjøre jobben med å få offentlige og private arbeidsplasser til å være med på det, sier Giske.

Som en del av samme tematikk peker Ap-nestlederen på at det manglet nesten 9000 læringsplasser i fjor.

- Kreativitet må bli sett på som en grunnleggende ferdighet, og vi må ta i bruk nye undervisningsmetoder som er mer praktisk orientert, sier Giske.

Tord Lien: En kjempegod idé

Tord Lien, direktør for NHO Trøndelag, kommenterer forslaget om den praktiske skolesekken.

- Det er klart at det er en kjempegod idé. Det er veldig positivt at barn og ungdom tidlig møter og forstår mulighetene i det yrkeslivet de senere skal ble en del av, sier Lien, som inntil i fjor høst var Frp-statsråd i regjeringa til Erna Solberg.

- Det er veldig positivt at barn og ungdom tidlig møter og forstår mulighetene i det yrkeslivet de senere skal ble en del av, sier NHOs regiondirektør Tord Lien.

Han tror næringslivet kommer til å være veldig interessert i dette.

- Vi har medlemmer som aktivt inviterer både barnehager, barneskoleklasser og ungdomsskoleelever inn allerede. Dersom skolene begynner å gå ut og si at de ønsker besøk av for eksempel havbruksnæringa eller industrien, så stiller medlemmene våre opp på det. Det tror jeg absolutt, sier Lien.

Han legger til:

- Men det er ikke gitt at dette er nok. Jeg tror også at lærerne og rådgivernes kompetanse og forståelse av hva norsk arbeidsliv er, må styrkes. De må komme i tettere kontakt med partnere og bedriftene i arbeidslivet, avslutter den tidligere Frp-statsråden.

Les også: Sjokkmåling for Arbeiderpartiet