– Det er nok kommunikasjonen ut om hvorfor de går inn for å øke skattene. Jeg tror ikke budskapet om hvorfor de har gått til valg på dette, har nådd frem til vanlige folk.

Slik forklarer Kristian Meyer, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Bergen kommune, årsaken til at Ap sliter. Meyer er selv Ap-velger.

Han tror en del lar seg skremme av at Ap ser mot sentrum.

– Det virker sånn nå når vi hører hva den vanlige kvinne og mann i gaten sier.

Klør seg i hodet og lurer på hva som skjer

Langs havnen i Arendal, der politikere og ekspolitikere møtes denne uken, klør Ap-folk seg i hodet:

Hva har egentlig skjedd? Hvorfor har Ap har vippet under det symboltunge 30-tallet i gjennomsnitt på alle meningsmålingene i august?

På en båt i havnen sitter Tommy Nystad, leder for Fellesforbundet på Helgeland og Ap-listen i Nordland.

Hans forbundskollega Carl Petter Launer fra Arendal er også Ap-medlem.

Begge sier Støres flørt med sentrum har falt i spesielt dårlig jord blant Ap-velgere på gulvet.

– Når man ser på mediedekningen, spør folk seg hvorfor en skal stemme på Ap og få ny regjering dersom det betyr makt til Venstre og KrF, sier de to – som legger til at det er Venstre-flørten som har vært verst.

Peker på flere problemer

De nærmere 20 kildene i Ap, som Aftenposten har snakket med om utviklingen den siste uken, er ikke enige om én enkeltstående forklaring på nedturen, men mange peker på noen grunnleggende utfordringer.

  • Flere ser problemer ved Støres strategi om å title>gå til valg med et løfte om å øke skattene. De mener skattesaken gjør at partiet må jobbe i motbakke fra start.

  • Folk ser ikke den krisen som Ap forsøker å beskrive. «Krisen er ikke stor nok», som en tidligere sentralstyremedlem i partiet sier.

  • Nordmenn kjenner seg heller ikke igjen i Aps store fortelling: Altså at valget mellom Høyre/Frp-regjeringen og Ap er et retningsvalg.

Mange har satt seg på gjerdet

Men blant Ap-politikerne Aftenposten har snakket med den siste tiden er det uansett en underliggende bekymring.

Som også ledelsen erkjenner, har partiet foreløpig ikke klart å mobilisere nok av dem som valgte å stemme på dem ved valget i 2013 ennå.

På flere målinger sier bare seks av ti tidligere Ap-velgere at de ville gitt Støre og Ap stemmen sin i dag. Da partiet gjorde det som best på målingene de siste årene, har tilsvarende tall vært mer enn åtte av ti.