Maria (1 år og 4 måneder) springer rundt i hagen til besteforeldrene på Nardo i Trondheim.

Hun spiser bringebær og gir klart uttrykk for hva hun vil og ikke vil. Sammen med pappa Trond og storesøster Una (14) har hun hatt miniferie en knapp uke i Trondheim nå på sensommeren. De har vært i Pirbadet og i trampolineparken og kost seg på besøk hos besteforeldrene Giske. Hjemme i Oslo gjør Haddy Njie seg klar til premiere på Folketeateret. Øvelsene pågår til sent på ettermiddagene, og dermed er Giske alene med en del av oppgavene på hjemmebane.

- Det har blitt mye mindre reising enn det jeg er vant med i valgkampen. Vanligvis har jeg vært fire uker konstant rundt omkring i landet, nå reguleres det også av henting og levering i barnehagen, matlaging og legging, forteller Giske.

Annerledes valgkamp: - Når jeg skal på Dagsnytt 18, må legginga gjennomføres i tide. Men alle vet jo at når det er viktig at barnet sovner raskt, det er da det gjerne ikke skjer. Barnet senser at det er litt ekstra stress, sier Giske.

Legges før Dagsnytt 18

I snart 20 år har 50-åringen vært valgt inn på Stortinget, og i nesten ti av årene har han vært statsråd, kirke- og utdanningsminister, kulturminister og næringsminister. Etter valget går han inn i statsrådskabalen hvis det blir regjeringsskifte. Nå er han i tidsklemma, som så mange andre småbarnsforeldre:

- Når jeg skal på Dagsnytt 18, må legginga gjennomføres i tide. Men alle vet jo at når det er viktig at barnet sovner raskt, det er da det gjerne ikke skjer. Barnet senser at det er litt ekstra stress. Det å være rolig og skape trygghet da, er utfordrende, sier Giske.

- Men heldigvis har vi fantastiske besteforeldre både i Trondheim og Hedmark som stiller opp, legger han til.

Au pair holder ikke familien Njie/Giske seg med.

- Det har ikke slått oss en gang, jeg er ikke så tilhenger av det. Vi har barnevakt innimellom, men vi har heldigvis venner og bekjente som stiller opp. Vi har vært gjennom barnehagestart nå, og det er en periode i livet hvor fortroligheten og tilknytningen formens. Derfor legger vi vekt på å være til stede selv.

Les også: Ap-politikere frykter Støre har gjort en skattetabbe

To døtre: - Det er ikke lenge siden Una var barnehagebarn hun også. Nå er hun så stor. Hun skal få gjøre sine helt egne valg, men vi prøver å formilde noen viktige verdier i livet. Jeg tenker at de verdiene også påvirker politiske valg, sier Giske.

I farta

Barnegråt høres i bakgrunnen i det Giske ringer og melder at han blir forsinket til avtalen med Adresseavisen. Ut på trammen ved trevillaen på Nardo kommer i stedet Giskes far Bjørn og mor Norunn og tar oss imot. Om halvannen time går et fly fra Værnes til Oslo, og det er meningen at Giske, Una og Maria skal være om bord. En stund senere svinger bilen inn på tunet, og ut springer en stresset Ap-nestleder som forsvinner inn i huset og kommer ut igjen med kofferter.

Stress: Trond Giske er koffertbærer for tenåringsdatter Una når de er på miniferie i Trondheim.

De stables i bilen, mens Una forteller litt om uka i Trondheim som akkurat er over:

- Han har gjort litt valgkamp, men vært en del sammen med oss, forteller 14-åringen.

Ved neste stortingsvalg er hun selv førstegangsvelger.

- Jeg vet hva jeg må stemme, ellers blir jeg vel arveløs, spøker Una.

Giske synes tiden har rast.

- Det er ikke lenge siden Una var barnehagebarn hun også. Det var danseforestillinger, skoleavslutninger, trøsting og lek. Nå er hun så stor. Hun skal få gjøre sine helt egne valg, men vi prøver å formilde noen viktige verdier i livet. Jeg tenker at de verdiene også påvirker politiske valg, sier Giske.

Una vokser opp i Oslo, men Giske prøver å vise frem sin egen hjembyen når han har mulighet:

- Jeg har et intenst ønske om at hun skal bli like glad i Trondheim som meg. Jeg har to fabelaktige foreldre her, som selv om de er over 80 år er de friske og raske og veldig glade i å være sammen med barnebarna sine, sier Giske.

To døtre: - Det er ikke lenge siden Una var barnehagebarn hun også. Nå er hun så stor. Hun skal få gjøre sine helt egne valg, men vi prøver å formilde noen viktige verdier i livet. Jeg tenker at de verdiene også påvirker politiske valg, sier Giske.

Støre: - Jeg kan ha vært for lite spiss

Høyre lover skolemilliard

I 2015 ga Giske ut sin skolepolitiske bok, etter å tilbrakt mye tid på Nardo skole et års tid. Una går nå i ungdomsskolen, og samme år som hun går ut av videregående skole, begynner Maria på skolen. Giske kommer til å ha barn i den norske skolen i minst 26 år.

Denne uken kom Ap med sin skolepakke, og i forrige uke var Høyre ute med en lovnad: De vil bruke én milliard kroner på tidlig innsats i skolen i neste periode. Tanken er å utvide ordningen med lærerspesialister, der én lærer på hver barneskole skal gjøres til spesialister i tidlig lese- og skriveopplæring. Disse skal sørge for at flere barn enn i dag lærer å lese og skrive.

- Vi må sette inn tiltakene før gapet mellom elevene blir for stort til å tas igjen, og da er de første årene spesielt viktig, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Giske synes Høyre-initiativet er godt.

- Ja, vi har etterlyst tidlig innsats gjennom hele perioden. Vi gjennomførte et storstilt løft for barnehagene da vi satt med makta, og så gikk vi til valg på at det neste store skal bli tidlig innsats i barneskolen. Dette er blitt utsatt i fire år, så det er vi klare for å sette fart på, sier Giske.

- Vil du selv bli kunnskapsminister i en eventuell ny regjering?

- Jeg mener Ap må få den posten, vi har ikke hatt den på 16 år, slår han fast.

Les hva politisk redaktør Tone Sofie Aglen skriver om de rødgrønne: Borgerlig kaos sa du? Ta en titt på det rødgrønne virvaret.