Planleggingen av et multimediesenter og planetarium i den størrelsesordenen som Vitensenteret nå kan tilby har pågått helt siden 2004.

- For to år siden begynte vi for alvor å realisere det, forteller direktør Arnfinn Stendahl Rokne.

Den store grå kuppelen i bakgården på Vitensenteret huser landets første 3D-planetarium. Anlegget, som har en prislapp på nærmere 14 og en halv million kroner, manglet lenge fullfinansiering, men i januar ble det annonsert at investorer og sponsorer stilte opp for å få det realisert. Cirka åtte måneder etter er Vitensenterets nye attraksjon åpen for publikum.

Planetariet har kapasitet til 60 tilskuere av gangen. I en innkjøringsperiode skal det vises forestillinger i helger, ferier og i undervisningsøyemed, men Rokne sier at det nok etter hvert blir forestillinger oftere.

- Filmene vises i 4k oppløsning, og lydanlegget er på et nivå det bare finnes 7–8 av i verden, for å gi seeren en maksimal følelse av å være til stede i det som vises, forteller Rokne.

Vil øke realfagsinteressen

En 360-graders 3D-kino skal gi nye muligheter for formidling av forskning, natur og teknologi, og det er beviselig ganske annerledes enn en vanlig 3D-film på kino. Direktør Rokne forteller at det nye planetariet blir et ledd i en nasjonal satsing for å øke interessen for realfag.

- Vi ønsker å etablere arenaer for hele familien. Hvis barn skal engasjeres i realfag, må vi også klare å engasjere foreldre og besteforeldre, sier han.

Ferdigstillelsen av planetariet er noe forsinket. Opprinnelig var den uttalte ambisjonen at anlegget skulle stå ferdig til Starmusfestivalen i juni, men uforutsette komplikasjoner oppsto.

- En container med teknisk utstyr ble sittende fast i Tyskland. Vi senket dermed heller tempoet framfor å stresse med tidsfristen, forteller Rokne.

Gisp, latter og hyl

Filmen som vises under åpningshelga skal gi en smakebit på hva slags teknologiske muligheter man besitter. I tillegg til en kort snutt med en reise fra Trondheim til verdensrommet, ble også den prisvinnende kortfilmen «The man from the 9 dimensions» vist. Filmen gir en lett forståelig innføring i svært komplekse temaer, som strengteori og teorien om alt.

- Vi har ventet veldig lenge på denne åpningen, og det var fantastisk effektfullt og spennende å se. Særlig var det spennende å fly over Trondheim sentrum i tre dimensjoner, sier Kristine Ervik-Kristiansen.

Hun tok med sønnene Eivind (10) og Morten (6) på 3D-forestilling under åpningshelga. Etter å ha gispet, ledd og stønnet seg gjennom filmene var guttene samstemte i oppfatningen om at 3D-planetarium var vel anvendt tidsbruk en søndag ettermiddag.

- Det var veldig gøy. Jeg husker best at de fortalte om strenger og om opphavet til universet, og at strengene er laget av energi, forteller Eivind ivrig. Han sier han er interessert i temaene som ble tatt opp, og vil gjerne ta en tur tilbake til planetariet.

- Det var masse ting som fløy rundt oss i rommet. Jeg prøvde å ta på det, sier lillebror Morten.

- Et intenst opplegg

De fleste filmene som er planlagt å vises er i lengden 25–40 minutter.

- Det er et intenst opplegg. Plutselig er ringen til Saturn på nesa di, og rommet blir fullt av asteroider, forteller Arnfinn Stendahl Rokne.

Etter hver blir det mer enn bare planeter og stjerner på skjermen også.

- Det blir selvfølgelig fokus på verdensrommet, og vi har muligheten til å stadig få oppdatert informasjon fra forskning i det vi formidler. Men etter hvert skal vi også kunne vise filmer som går inn og visualiserer menneskekroppen, og viser hvordan for eksempel hjernen fungerer fra innsiden. Som Vitensenter er det viktig for oss å stille de store spørsmålene, helt opp til gåten om hva universet er, sier han.

Den mystiske T.O.E viser publikum i Vitensenteret hvordan alt i universet består av strenger. Det gjør han i full 3D. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen