Her ser du hvor mange barn som ble kjørt i bil til de ulike skolene under tellingen i 2013 og våren 2017.

Miljøpakken har registrert antallet elever som blir kjørt og antallet elever som sykler til grunnskolene i Trondheim siden 2013. Siste telling var i vår.

36 prosent nedgang

Tallene viser at andelen som blir kjørt er lavere enn noen gang.

Høsten 2013: 21 prosent blir kjørt til skolen – det tilsvarte cirka 3000 av 14 000 elever i barneskolen.

Våren 2017: 13 prosent blir kjørt til skolen – det tilsvarer cirka 1800 av 14 000 elever i barneskolen.

Antall elever som blir kjørt i bil er redusert med 36 prosent siden 2013.

Reiserådgiver Roy-Inge Sivertsen i Miljøpakken er strålende fornøyd med utviklingen. Målet om at 90 prosent av skolebarna i Trondheim skal gå eller sykle til skolen er snart nådd.

- Vi er fysisk til stede og teller antall barn som kommer ut av biler. Vi har også telt antallet som kommer på sykkel. Trenden er at antallet som blir kjørt synker hvert eneste år. Det er vi strålende fornøyd med, sier reiserådgiver i Miljøpakken, Roy-Inge Sivertsen.

«Gåbusser» er populært

Miljøpakkens rådgivere går aktivt ut i skolene for å forklare hvilke metoder som kan brukes for å motivere foreldre og barn til å droppe bilen som transport til og fra skolene.

- Spør du et barn vil det sannsynligvis heller sykle til skolen enn å kjøre bil. Og de fleste foreldre ønsker å spare tid. Ved flere skoler i Trondheim er det nå etablert foreldredrevne «gåbusser». Det fungerer slik at flere barn følges til skolen av en voksen og ansvaret rullerer mellom foreldrene i nabolaget. Slik fordeles belastningen på foreldrene. De voksne som leder «gåbussen» blir i tillegg kjent med egne barns venner på skoleveien, forklarer Sivertsen.

2015: Gåbuss til skolen - Ranheim skole i samlet flokk Live Holmvassdal, Beatice Smistad, Nora Helmersen, Oda Kvamstad Evenrud, Pernille Lykke, «sjåfør» Tone Kvamstad Evenrud og Sigrid Jørås Larsen er trygge på skoleveien når de "busses" av en voksen

Målet snart nådd

Miljøpakken har som målsetting om at 90 prosent av alle skoleelever i Trondheim skal gå eller sykle til skolen. Tallet er nå oppe i 87 prosent.

Andelen som sykler har også økt kraftig. I 2013 syklet cirka 1100 elever til skolen (8 prosent). Tallet våren 2017 var cirka 3000 (21 prosent).

- 90 prosent av alle grunnskoleelevene i Trondheim kan sykle til skolen på 15 minutter. 75 prosent av barna kan gå til skolen på 15 minutter. Vi er godt i gang. Det å blande bil og barn utenfor en skoleport er i utgangspunktet en dårlig idé. Fokuset vårt er trafikksikkerhet og ønske om at både foreldre og barn skal føle de har en trygg skolevei, sier Miljøpakkens reiserådgiver.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter