Treningsappen Myworkout Go blir nå medisin i Norge. Bedriften har signert en kontrakt med Helse Midt-Norge på 8,7 millioner kroner årlig over de neste fire årene.

Knut Løkke er gründer i bedriften. Han forteller at ideen til appen kom etter å ha jobbet med et industrielt forsknings- og utviklingsprosjekt som skulle få ansatte til å bli mer motivert for trening.

- Av alle metodene vi prøvde viste det seg at det var en test av brukerens biologisk alder som økte motivasjonen mest, forteller Løkke.

Appen instruerer hvordan man skal utføre treningsøkten.

- Myworkout Go har en stemme som forteller hvor lenge og intensivt du skal trene. Dette gjør treningen enklere å gjennomføre og sikrer at du trener effektivt. Etter at treningen er fullført forteller appen deg din biologiske alder. Målingen baseres på ditt maksimale oksygenopptak, sier han.

Les også stort intervju med Knut Løkke: Satser huset på suksess

God oppfølging

Myworkout tilbyr en spesialisthelsetjeneste med 19 pasientplasser. Tilbudet er for pasienter med revmatisk sykdom, lungesykdom og hjertesykdom.

- Den typiske pasienten trener to til tre ganger per uke i ti til tolv uker fulgt opp av leger, sykepleiere, terapeuter og fysiologer. I tillegg til trening får pasienten også støtte innen ernæring og psykologi. Målet er at pasienten skal kunne leve et godt liv, sier gründeren.

Han forteller at avtalen med Helse Midt-Norge er viktig for at Myworkout kan utvikle seg videre.

- Befolkningsendringen og inaktiviteten er et faktum nasjonalt og internasjonalt. Samfunnet trenger bærekraftige løsninger for å møte dette. Med entreprenørskap, teknologi og forskning kan vi hjelpe folk både i Norge og i andre land, sier Løkke.

Les også: Trondheimsfirma selger treningsapper i USA basert på NTNU-forskning

Forebyggende trening

Noen av de vanligste sykdommene som kan behandles med trening er hjerte- og karsykdommer, kols, diabetes type to og muskel- og skjelettlidelser.

- I tillegg kan trening virke forebyggende. Men noen trenger mer starthjelp og oppfølging enn andre, sier han.

I dag har cirka 60 000 lastet ned gratisappen. I tillegg har selskapet 1000 betalende privatkunder gjennom appen.

- Dette er stort sett kunder som selv har tatt initiativ til å laste ned appen og kommet i gang med treningen. Framover kommer vi også til å satse på bedriftsmarkedet og i offentlig helsesektor, forteller Løkke.

Les også: Tror på én million medlemmer på nytt treningssenter på nett

Beste tilbudet

Helse Midt-Norge mottok i alt 15 tilbud fra leverandører på ulike rehabiliteringstjenester. Flere etablerte

- Grunnen til at vi valgte å inngå en avtale med Myworkout var at det var den bedriften som for pasientgrupper med revmatiske sykdommer, hjertesykdommer og lungesykdommer hadde det beste tilbudet når vi så på kvalitet, pris og geografisk tilgjengelighet samlet, sier fagdirektør i Helse Midt-Norge, Henrik A. Sandbu.

Bård Skage er Innkjøpssjef ved Helse Midt-Norge. Han forteller til Finansavisen at det ikke var appen, men treningsfasilitetene Myworkout kunne tilby, som var avgjørende for at Helse Midt-Norge inngikk avtalen.

Les også: Ny app for demente: – Kan være spesielt viktig for dem med lite språk

Ingrid fikk leddgikt

Høsten 2015 fikk Ingrid Wulvik fra Ranheim vite at hun hadde leddgikt. Hun ble sykmeldt fra jobben som barnehagelærer og hadde lite overskudd til å bidra hjemme og ta seg av barna på tre og seks år.

- Da var et skikkelig sjokk å få nyheten om at jeg hadde fått leddgikt. Jeg hadde bare hørt om eldre mennesker som hadde denne sykdommen. Jeg var jo bare 29 år gammel, forteller Wulvik.

Hun fikk oppfølging av lege og fysioterapeut som ga henne forslag til ulike treningsopplegg.

- Jeg fikk ikke konkrete instruksjoner for treningen. Da ble jeg veldig usikker på hvordan jeg skulle trene, sier tobarnsmoren.

Da Wulvik ikke følte at treningen fungerte fortsatte hun å søke etter informasjon for hvordan hun kunne trene for å føle seg bedre. Hun mener det er satset for lite på forskning på effekten av trening for revmatikere. Hun tror grunnen er at sykdommene ikke er livstruende.

- Revmatikere skal ikke bli sittende stille og velger bort ting fordi det er vondt. Det var derfor viktig å finne en måte jeg kunne trene på som fungerte, forteller Wulvik.

Ifølge Norsk Revmatikerforbund lever 300 000 mennesker med revmatisk diagnoser i Norge i dag. De fleste sykdommene er kroniske og medfører stivhet og smerte i ledd og muskler.

Les også: Tor Arne ble sagt opp da han kom på kveldsvakt

Biologisk alder på 44 år

I februar i år fikk Wulvik høre om forskningsprosjekt til Myworkout og meldte seg på. Treningsprogrammet gikk ut på at man skulle løpe intervaller to ganger i uken med oppfølging av et team fra Myworkout.

- Etter første treningsøkt gjorde jeg en test for å få vite min biologiske alder. Testen er basert på maksimalt oksygenopptak (VO2max) hos i befolkningen. Resultatet på testen viste at min biologiske alder var 44 år. Det vil si at jeg hadde et maksimalt oksygenopptak som en gjennomsnittlig 44-åring, forteller 31-åringen.

Wulvik merket raskt at treningsprogrammet hadde effekt på sykdommen hennes.

- Etter tre uker var energien tilbake og jeg orket mer, sier Wulvik.

Etter hver treningsøkt la hun inn informasjon i appen om hvor langt hun hadde sprunget og hvor mye stigning hun hadde hatt. Appen lagde en graf der hun kunne se hvordan hun hadde utviklet seg fra gang til gang.

- Dette var veldig motiverende for meg, forteller hun.

Ute av NAV-systemet

Siden Wulvik begynte på treningsprogrammet har den biologiske alderen hennes gått ned fra 44 år til 33 år.

- Det føles fantastisk å ha en biologisk alder som stemmer mer med min egentlige alder, forteller Wulvik.

For Wulviks familie har Ingrids sykdom vært en stor påkjenning.

- Da Ingrid var syk følte jeg meg som alene pappa. Jeg måtte ta ansvar for barna og driften av hjemmet. Etter at hun begynte å trene har alt forandret seg. Nå har hun overskudd til å bidra hjemme, sier Wulviks samboer Rune Børseth.

I dag trener Wulvik tre ganger i uken og er i 100 prosent jobb.

- Nå har jeg nesten ingen smerter. Jeg kan fortsatt ha dager jeg vokner opp og er stiv i musklene, men det går fort over. Takket være appen og treningsopplegget har jeg kommet meg ut av NAV-systemet og er ikke lenger en økonomisk belastning for samfunnet. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Wulvik.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Biologisk alder motiverer: Når brukerne fikk vite sin biologiske alder ble de virkelig motivert for trening, sier gründer i Myworkout, Knut Løkke. Foto: Privat
Mer energi: Rune Børseth og Vegard Wulvik Børseth (3) er glade for at mamma Ingrid har overskudd til å bidra hjemme igjen. Foto: Kristine Eid