Saken kan bli behandlet i Høyesterett, vel å merke om ankeutvalget i Høyesterett slipper gjennom anken.

Frostating lagmannsrett kom i juni til stikk motsatt resultat av Sør-Trøndelag tingrett, som året før frifant Rosenborg Utvikling AS. Tingretten var enig med lagmannsretten i at det var utført mangelfulle byggearbeider på balkongene og som førte til fukt- og råteskader. Men kravet var etter tingrettens oppfatning foreldet.

Lagmannsretten tolket foreldelsesreglene annerledes og dømte Rosenborg Utvikling til å betale fem seksjonseiere til sammen 1 365 000 kroner i erstatning og 590 000 kroner i sakskostnader.

Saken gjelder krav om prisavslag etter bustadoppføringsloven, begrunnet i vannlekkasjer i flere leiligheter. Saken reiser spørsmål om det foreligger mangel, om det er reklamert i tide og om eventuelle krav er foreldet.

Jobber med en anke

Prosessfullmektig for Rosenborg Utvikling, advokat Kristian Nordheim i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig Trondheim, sier han jobber videre med saken som om dommen blir anket.

- Jeg forbereder en eventuell anke, men en endelig beslutning vil styret i Rosenborg Utvikling AS måtte ta innen ankefristens utløp i midten av september, sier Nordheim.

Begrunnelsen for å anke er ifølge advokaten at saken reiser noen prinsipielle rettslige spørsmål, som han ikke kan se har hatt noen avklaring i Høyesterett tidligere, i relasjon til bustadoppføringsloven.

Styreleder for Sameiet Rosenborg Park B2, Morten Muus Falck, sier han er svært overrasket over at dommen ser ut til å bli anket.

- Det skyldes to forhold; at man velger å anke en sak som har vært så grundig behandlet. Rosenborg Utvikling har bedt om et møte med sameiet for å diskutere hvordan man kan følge opp tilsvarende skader i blokkene B, C og D, sier Muus Falck.

Har lånt seks millioner

Han mener grunnlaget for å gå i forhandlinger vil bli svekket om dommen ankes. Styret har tatt opp et lån på seks millioner kroner for å videreføre utbedringsarbeidene i de tre øvrige blokkene. I første omgang dreier det seg om toppetasjene.

- Bak Rosenborg Utvikling står morselskap. Vi har bedt om at det stilles økonomisk garanti for omkostningene knyttet til dommen i lagmannsretten. Et lån på seks millioner kan føre til at felleskostnadene på leilighetene må økes. Uansett gir vi oss ikke før skadene på leilighetene er utbedret, understreker styreleder Muus Falck.

Største aksjonærer i Rosenborg Utvikling er Veidekke Eiendom AS og Heimdal Bolig AS.

120 leiligheter i sameiet

Rosenborg Park i bydelen Rosenborg i Trondheim består av flere sameier. Prosjektselskapet Rosenborg Utvikling var utbygger og byggherre for Rosenborg Park B2, som består av fire blokker med i alt 120 leiligheter og én næringsseksjon og ble innflyttet i 2005. Da det etter kort tid oppsto problemer med lekkasjer fra terrassene i toppetasjen, gikk seks seksjonseiere i blokk A til rettssak mot utbyggeren. Det skjedde etter at utbygger hadde avslått kravet om prisavslag og erstatning.

Vann trengte inn i leilighetene, og vann rant ned på balkongene under. I flere leiligheter viser det seg at skadene var mer omfattende enn først antatt. Det ble oppdaget fukt under parkettgulvet på stua. Det pågår nå omfattende utbedringsarbeider.

Opptrådte grovt uaktsomt

Både tingretten og lagmannsretten slår fast at det forelå mangel ved utførelsen av byggearbeidene, nærmere bestemt i overgangen mellom balkong og leilighet. Mangelen eller utførelsen var ifølge tingretten grovt uaktsomt, men kravet var foreldet, og sameiet ble ikke hørt med at det forelå et særskilt garantiansvar overfor dette.

Beboerne hevder det i 2006 ble utført reklamasjonsarbeider på de aktuelle balkongene, men det bestrider utbygger. Uansett var arbeidene begrenset til skifte av beslag under skyvedør. Lagmannsretten er ikke i tvil om at utbedringsarbeidene ble gjennomført i 2006. Det innebar bl.a. at gulvet på balkongen ble tatt opp – meislet opp. Det ble lagt ny tetting, etablert fall og lagt på ny påstøp og flis. Løsningen med innfesting av lekt utenpå svill, førte til at membranen ble perforert.

Etter å ha gjennomgått saksgangen og når sameiet og beboerne gjorde sine krav gjeldende, kom lagmannsretten til at for én av beboernes del er krav fremsatt for sent. De øvrige seksjonseiernes krav er ikke foreldet.

Må utbedre: Flere balkonger på Rosenborg Park B2 må utbedres for råteskader. Også parketten på stua må skiftes. Foto: Mariann Dybdahl
Overrasket: Morten Muus Falck er styreleder i sameiet Rosenborg Park B 2. Han er overrasket over at motparten anker en sak som har vært så grundig behandlet. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Ankeskrift: Advokat Kristian Nordheim er i full gang med å forberede en anke til Høyesterett. Han representerer Rosenborg Utvikling AS, som ble dømt til å betale erstatning for råteskader. Foto: cci, Adresseavisen