Men Refsethås så virkelig lys i tunnelen i 2017.

1. – Vi trenger flere ungdommer!

- Første kvartal i år hadde vi for første gang på lenge fødselsoverskudd. Det var tre som ble født, og bare to døde. Men det snudde i andre kvartal, konstaterer Holtålen-ordføreren.

Hva med å sjekke din kommune? 47 ordførere på tro og ære

Kommunen har klart å stabilisere folketallet.

Ordfører i Namsskogan, Stian Brekkvassmo (Ap), er bekymret for måten alle snakker om distriktene.

- Problemet er at vi i fellesskap snakker ned distriktene, vi er forpliktet til å si ifra om våre bekymringer, men det kan lett tolkes utad som at vi ikke er optimistiske. Og får ungdommen lyst til å flytte hit da?

- Med dagens teknologi skjønner jeg ikke hvorfor alle skal klumpe seg sammen i byen, påpeker Snåsa-ordfører Anne Våg (Ap).

Nesten halvparten av ordførerne i Trøndelag sier til Adresseavisen at folketallet er deres største utfordring. Men enda flere nevner folketallet som én av flere utfordringer de sliter med.

2. Voksesmerter

I andre enden av skalaen finnes kommuner med vekstproblemer, eller «positive utfordringer» ordførerne selv velger å kalle dem. Der ligger Skaun, Bjugn, Ørland, Malvik, Stjørdal, Melhus og Steinkjer blant andre.

- Vår største utfordring er å holde tritt med å bygge skoler, barnehager og infrastruktur, fastslår Sp-ordfører Jon P. Husby i Skaun.

- Vi må få bygd to store ungdomsskoler, vi har sterk vekst, sier Ingrid Aune (Ap).

- Kommunen har løst våre oppgaver på rekordtid, men vi opplever at staten ikke jobber like fort og heller ikke er koordinert, sier Høyre-ordfører i Ørland, Tom Myrvold.

LES KOMMENTAREN: Mye svartmaling og lite framsnakking: Bygda er bedre enn sitt rykte

3. – Tøff økonomi

Adresseavisens har i samråd med Statistisk sentralbyrå hentet inn tall som viser hvordan de statlige overføringene har endret seg fra 2012 til 2016. Disse viser at langt de fleste trønderkommunene har hatt en økning i sine inntekter, også når man tar hensyn til lønns- og prisvekst. Kun sju kommuner har opplevd en nedgang i statlige overføringer. Likevel mener 40 prosent av ordførerne at de har fått en realnedgang. Andre mener at selv om de har fått oppgang, er oppgavene blitt flere og kvalitetskravet til tjenestene har økt.

- Vi har en kraftig kostnadsvekst i velferdsutgiftene, for eksempel knyttet til unge NAV-brukere og barnevern. Denne yngreomsorgen er kostbar. Vi kan heller ikke ta del i den bonanzaen som har vært langs norskekysten de siste 10–15 årene, med olje og havbruk og må derfor løfte oss sjøl, konstaterer Sp-ordfører Bjørn Arild Gram i Steinkjer.

- Jeg mener at økonomien er tøffere i dag fordi kravene til kvaliteten på tjenestene har økt, sier Ap-ordfører i Melhus, Gunnar Krogstad.

Flere av kommunene er inne på Robek-lista (satt under administrasjon av fylkesmannen grunnet dårlig økonomistyring), noen er på vei inn, andre har akkurat kommet seg ut.

- Vi lyktes dårligst med ordføreren som kjørte kommunen inn på Robek-lista, uheldigvis er det samme karen som sitter der i dag, smiler ordfører i Røros, Hans Vintervold.

Kraftkommunene har hatt spesielle økonomiske utfordringer den siste perioden:

- Jeg skal ikke være for negativ, men vi får 6,8 millioner mindre i eiendomsskatt på våre kraftverk. Det har vært en drøy sak for oss, sier ordfører Ole Bjarne Østby (Sp) i Tydal.

4. Ute av nett, ute av verden

Det er store mangler på bredbånd og mobildekning.

- Vi må ha samme dekning som i de sentrale strøk selv om det ikke lønner seg for selskapene å bygge ut, sier Ida Stuberg (Sp).

- Det går også for tregt å bygge ut bredbånd og mobildekning. På kommunehuset har vi ikke fiber engang, sier ordfører i Flatanger, Olav Jørgen Bjørkås (Sp).

Men også her fins det klare lyspunkt:

- Vi har Norges beste bredbåndsdekning! Det er fiber til alle husstander i hele kommunen, forteller Stian Brekkvassmo (Ap) i Namsskogan.

5. Hvor ble det av jernbanen – og når går flyet?

Veiene bygges i sentrale strøk, jernbanen bygges ikke ut og flytilbudet blir dårligere

- At vi ikke får dobbeltspor til jernbanen er et nederlag, ikke bare for oss, men for hele Trøndelag, sier Ap-ordfører i Malvik, Ingrid Aune.

- Når det gjelder strekningen Trondheim-Oppdal kan det ikke bli dårligere enn nå. Kanskje vi må kjøpe eget tog, undres Oppdal-ordfører Kirsti Welander (Ap).

Flere etterlyser elektrifisering av trønderbanen – og vil gjerne ha lengre strekninger enn det som ligger i planen nå.

Men heller ikke flytilbudet er som det skal:

- Det nye rutetilbudet ved Namsos lufthavn er en tragedie, sier Namsosordfører, Arnhild Holstad (Ap).

- Reglene om at det skulle være så og så mange avganger på morran, ble fjernet i anbudsprosessen. Og stedene med færrest folk taper katastrofalt på det, sier ordfører Amund Hellesø (Ap) i Vikna.

6. Vei, vei og mere vei

Et stort flertall av ordførerne peker på bedre veier som nødvendig for å få til nødvendig utvikling.

- Heldigvis har vi asfalt på alle fylkesveiene våre, vi betalte en del sjøl. Men vedlikeholdet er vi ikke fornøyd med. Etter vinteren sitter vi og hopper i bilene, forteller Røyrvik-ordfører Hans Oskar Devik (Sp).

- Hadde det ikke vært for de lokale tiltakene, gjennom Fosenvegene AS, så hadde vi snart ikke hatt kjørbare veier her på Fosen, mener Osen-ordfører John Einar Høvik (Ap).

- Dårlige veier og dårlig dekning er det verste med å bo på bygda, sier ordfører i Roan, Einar Eian.

- Man må også bruke penger på vei, selv om det bare bor 1500 mennesker et sted, sier Bente Estil i Lierne.

7. Uten arbeid, ingen velferd

- Vekst i nabokommunene er også viktig, da kan folk bosette seg her. Naboens suksess er vår suksess, sier ordfører i Snillfjord, John Lernes (Ap).

- Vi må skape nye arbeidsplasser i Midtre Gauldal. Mister vi Norsk Kylling nå, blir det en alvorlig knekk, sier Sivert Moen (Sp).

Flere tar opp at de har mistet regionale utviklingsmidler, og at det vanskeliggjør etablering av arbeidsplasser – deriblant ordfører Vibeke Stjern (Ap) i Åfjord:

- Vi får ikke lenger de samme midlene fra fylkeskommunens næringsfond. Tidligere har Åfjord fått 700 000 fra fylkeskommunen, men i 2017 får vi ikke noe. Disse midlene har vært viktige i vår næringsutvikling.

8. Levere gode nok tjenester

- Å levere gode tjenester er vår største utfordring. Vi ville aldri lagt ned skolen om vi ikke måtte for å få budsjettet til å gå opp, sier Ogne Undertun i Bjugn (Ap).

Én av ordførerne kommer ikke på en eneste utfordring:

- Vi har bare muligheter. Vi trives så godt at det er vanskelig å motivere seg til å reise andre steder. Men jeg vil likevel oppfordre innbyggerne til å se andre regioner og verden. Det kan være svært lærerikt, oppfordrer Sp-ordfører Ivar Vigdenes i Stjørdal.

Slik beskriver Trøndelags 47 ordførere de siste fire årene i sin kommune: