- Reformen heter nærpolitireformen. Pengene man sparer da, skal brukes på nærpoliti, men politidistriktene har fått nesten en halv milliard mindre. Derfor bør vi få en ny justisminister, fastslo Kjerkol under NRK og Adresseavisens valgdebatt i Kimen kulturhus torsdag kveld.

- Noe av det viktigste med reformen var å endre kultur og ledelse, og å bruke mer på nærpolti. Det har ikke regjeringen gjort, fortsatte hun.

Det tilbakeviste imidlertid Frps Sivert Bjørnstad.

- Det er blitt 1800 flere politifolk under denne regjeringen. Reformen handler om å flytte ressurser ut der folk bor, sa Bjørnstad.

Mer politi på veien

Venstre-topp Andre Skjelstad forsikret at han kjørt mye bil rundt om i fylket.

- Og jeg ser mye politi på veiene. De er flere nå enn før. Og jeg vil heller ha uniformert politi på veien, enn lensmannsbetjenter på et kontor fra klokken 10-14. Så får Ap bare leke Sp light, sa Venstre-toppen og fikk kjapt svar fra Marit Arnstad:

- André (Skjelstad, red.anm.) får bare komme med sine plattheter. Men det er alltid viktig at vi har et operativt politi. Vi skal ha to politibetjenter per 1000 innbyggere. Denne dekningen skal gjelde hele befolkningen, ikke bare 80 prosent som i dag.

- Latterliggjør de små

Marit Arnstad frykter regjeringen vil kutte antall kommuner i Norge til 100. FrPs Sivert Bjørnstad sier ikke imot Sp-nestlederen.

- NHO vil ha 100 kommuner, og Frps Per Sandberg vil ha 150 kommuner. Regjeringen sier dem er fornøyd, men i realiteten vil de redusere enda flere kommuner til det NHO og Sandberg sier, sa Arnstad.

Enige. André Skjelstad og Sivert Bjørnstad fra V og Frp er enige om kommunereformen. Foto: Sebastian S. Bjerkevik

Bjørnstad var soleklar på at dette er bare starten på sammenslåinger. Allerede før den Tv-sendte valgdebatten i Stjørdal onsdag snakket han med Adresseavisen om kommunesammenslåing. Da fastslo han at det er for mye følelser hele debatten rundt det.

- Vi har kommet langt, og har 72 færre kommuner enn vi hadde. Det er mange positive reaksjoner, og mange ordførere ser positivt på dette. Dette er bare starten, uansett hva jeg eller Marit Arnstad sier, sa Bjørnstad.

- 100 kommuner er et fint tall. Vi trenger ikke flere for å lage gode tjenester til innbyggerne, sa Bjørnstad til Adresseavisen etter debatten.

Arnstad bekreftet det hun og Sp har sagt: at de vil reversere tvangsvedtakene.

- Sp mener at alle kommunesammenslåinger må bygge på frivillighet. De kommunene som ble sammenslått med to stemmers overvekt i Stortinget skal få vurdere dette på nytt. Det som er synd at kommunalministeren rusher gjennom dette før valget i redsel for regjeringsskifte, sa Arnstad.

Forsvarte amerikanerne. Espen Teigen og Elin Agdestein forsvarte regjeringens vedtak om tillate amerikanske soldater på Værnes. – USA er den største garantisten for Norges sikkerhet, sa Agdestein. Foto: Sebastian S. Bjerkevik

Viste til Harald Hårfagre

Bjørnstad trakk de store store linjene:

- Det er 1100 år siden Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike, og til tross for det kjemper Ap og Sp med nebb og klør for så mange små enheter som mulig. Denne reformen handler om gode tjenester til innbyggerne, og dette får vi til best til større kommuner, sa Bjørnstad.

Sp-topp Marit Arnstad i Nord-Trøndelag ga klart svar:

- Jeg tror folk blir provoserte og sinte når Frp latterliggjør de små kommunene, for eksempel når han trekker fram Harald Hårfagre. Mange mindre kommuner leverer gode velferdstjenester, se bare på Høylandet og Dovre. Dovre har vært best på barnevernsstjenester i Norge. Det er ikke sant at mindre kommuner ikke klarer å levere gode tjenester. Det er ikke slik at jo større man er, jo bedre er man, sa en engasjert Arnstad til applaus fra salen.

LES LEDEREN: Bra at distriktspolitikk settes på dagsordenen

- Til vanlig er Senterpartiet opptatt av byråkratiet, men ikke her. Det er ikke nødvendig å ha 430 ordførere, 430 rådmenn, 430 skolesjefer og så videre. Debatten har vært styrt av hva de nye kommunene skal hete og hvor rådhuset skal ligge, mens dette egentlig handler om behovet for gode fagmiljø - som ofte kan være vanskelig i de små kommunene, repliserte Bjørnstad.

Hardt ut mot Skjelstad

Allerede før debatten var det høy temperatur om temaet.

Ordfører i Leka, Per Helge Johansen (Sp), har vært i harnisk siden det ble kjent at hans kommune blir en del av nye Ytre Namdal kommune sammen med Nærøy, Vikna og Bindal i Nordland. I stor grad har sinne gått utover Venstres stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, André Skjelstad.

For å si det sånn; Skjelstad kan ikke vente seg julekort fra Johansen i år.

- Jeg tror han har en personlig vendetta mot Leka. Han sier at vi blir et bedre samfunn, men tar ikke innover seg at vi mister rådmann, ordfører og tjenestetilbudene. Vi er i god utvikling, og vi må styre selv for å utvikle samfunnet der. Nå blir vi halvannen time unna administrasjonen, mot ti minutter nå. Det er så langt unna sentrum at vi kun vil få smuler, sa Johansen, og mener det står om liv og død for Leka.

- Jeg har ingen personlig vendetta mot noen. Vi ønsker en utvikling fremover, og Leka har en aldrende befolkning. Vi mener det er grunnlag for mer vekst hvis hele Ytre Namdal er sammen, sa Skjelstad.

Men det øret hørte ikke Johansen på, og kalte det hele ubegripelig - og en nådeløs avgjørelse av regjeringen.

Han har også tidligere karakterisert reformen som sjokkerende dårlig håndtverk fra regjeringens side.