- Hvis du vet at du kan få en medisin som kan forlenge livet ditt ett år, så betyr det enormt mye. Du vet aldri hva slags utstyr eller medisin som kan utvikle seg på det året, sier Flått.

For tre år siden ble namsoskvinnen rammet av brystkreft. Hun tenkte hun var heldig, som fikk en kreftdiagnose de fleste blir friske av. Men ett år senere, i januar i fjor, fikk hun påvist spredning til hodet og leveren. Nå lever hun med uhelbredelig kreft.

- Når du er i en situasjon hvor du har fått en dødsdiagnose, så gjør du alt du kan for å få lov til å leve lenger, sier hun.

Siden i vår har hun kastet seg inn i en ny kamp, kampen for å få kreftmedisin som kreftpasienter i andre land benytter. Fredag møtte hun Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre for å snakke felles sak.

LES INNLEGGET FRA EVAS SØSTER: De har tatt fra min søster noen år å leve

- Kreft er noe som kan ramme alle, derfor er det så viktig å ha et rettferdig system som kan hjelpe alle. Det trodde jeg det var, helt til dette legemidlet kom, sier Flått.

- Det går ikke an

I forrige uke ble kreftmedisinen Kadcyla godkjent for offentlig bruk i Norge. Medikamentet er blitt avvist av Beslutningsforum for nye metoder tre ganger tidligere.

- Dette legemidlet har en svært høy pris, i likhet med stadig flere legemidler. Vi opplever i dette tilfellet at produsenten har ønsket å få en så høy pris som mulig, og at de har i våre øyne testet grensene for hvor mye sykehusene er villige til å betale, uttalte Lars Vorland, leder i Beslutningsforum i en pressemelding.

Flått har vært nødt til å bytte medikamenter i det siste, fordi hun har fått bivirkninger og fordi medikamenter ikke har gitt noen effekt. Da hun satt på kontoret til sin lege i juni i år, ville han gjerne gi henne Kadcyla, men da var den ikke tilgjengelig i det offentlige helsevesenet.

- Det var da det slo meg at dette går ikke an. Jeg kunne også gått og kjøpt meg medisinen, eller det kunne vært kronerulling, men det er ikke slik det skal være. Det ville jo bare hjulpet meg. Vi er jo 100 som kan ha bruk for denne medisinen, sier Flått.

Todelt helsesystem

Gahr Støre roser Flått for at hun har stått frem og fortalt om sin situasjon. Samtidig deler han synet på at alle skal ha lik tilgang på legemidler. I påvente av at Kadcyla ble godkjent til offentlig bruk, har enkelte pasienter selv betalt av egen lomme for medisinen.

Advarer: Ap-leder Jonas Gahr Støre advarer mot et todelt helsevesen, hvor de som har mulighet til det, selv betaler for medisin og behandling som ikke er tilgjengelig for alle. Kreftsyke Eva Flått t.h. og datteren Marte er glad for at temaet blir tatt opp politisk.

- Vi kan ikke bebreide de som kjøper medisinen selv. Men slipper vi dette løs, er vi med sjumilsskritt på vei bort fra den helsemodellen som har tjent oss godt i så mange år. Dit må vi ikke komme, understreker Gahr Støre som advarer mot et todelt helsevesen.

Nå lanserer Arbeiderpartiet fem forslag for å bedre tilgangen på viktig kreftmedisin. Dette innebærer blant annet at flere kan få benytte medisin som ikke er godkjent, at alvorlig syke pasienter kan få en såkalt «second opinion» som innebærer en ny vurdering og en lemping på reglene for bruk av legemidler som er til vurdering.

Ett forslag handler om å skaffe seg større makt i forhandlingene med legemiddelselskapene:

- Dette handler om hvordan vi ordner oss slik at vi får innkjøpsmakt overfor dem som selger medisiner. I kampen mot store folkesykdommer, har mange regjeringer gått sammen og sagt at vi forhandler sammen. Vi må jobbe med de andre nordiske land, kanskje flere europeiske land, slik at vi kan bli en sterkere kjøper, sier Gahr Støre.

Regjeringen med tiltak

Nylig varslet helseminister Bent Høie (H) at Regjeringen ber om raskere vurdering og kortere saksbehandlingstid når nye behandlingsmetoder og legemidler skal vurderes. Dette gjelder ved alvorlig livsforkortende sykdommer.

- Pasienter skal ikke vente lenge for nye medisiner, sier Høie på Facebook.

- Hva er forskjellen på Aps forslag og regjeringens tiltak, Gahr Støre?

- Høie har også åpnet for en second opinion og at saksbehandlingstiden skal bli raskere. Det å få sykehusene til å jobbe mer effektivt, er det også politisk enighet om. Men Høie ligger 3000 millioner kroner bak det han lovte han skulle bruke på sykehusene. Det er et løfte Regjeringen ikke har hatt råd til å leve opp til. For de millionene kunne vi styrket medisinsk teknisk utstyr i sykehusene, utvidet åpningstid og gjort flere legemidler tilgjengelig, sier Gahr Støre, og kommer med en lovnad hvis han blir statsminister:

- Vi kommer til å ha et større spleiselag på helse enn det regjeringen har.

LES KOMMENTAREN: Hvem får leve, hvem må dø?

- En tøffing

Eva Flått er glad for at kampen for nye medisiner er havnet inn i valgkampen, og velger å tro på valgkampløfter. Samtidig har hun også stor tro på Kadcyla. Medikamentet kan bidra til å forlenge livet i gjennomsnitt et halvt år, ifølge Beslutningsforum. Men Flått har hørt om pasienter som har levd i årevis uten kreftsymptomer.

En fighter: Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) er imponert over at kreftsyke Eva Flått har brukt tid og energi på å kjempe for at kreftmedisin skal bli tilgjengelig i Norge. Nå lover Gahr Støre at flere skal få viktig kreftmedisin.

- Det å få kreft, er en stor sorg, men det handler om å gjøre det beste ut av det. Jeg kunne lagt meg på sofaen, og kjent på hvor det var vondt. Men jeg går heller på jobb, for da glemmer jeg det, sier Flått.

I sommer måtte hun gi opp jobben som daglig leder av Namsos næringsforening, men hun er nå rådgiver i 30 prosent stilling.

- Jeg er overrasket over hvor mye kroppen tåler. Jeg tror jeg kan bli frisk, sier hun.

Gahr Støre legger merke til armbåndet til 47-åringen.

- Hva står det? Fighter? Du er en tøffing, du, smiler han.