Vi blir 3000 nye trondhjemmere hvert år. Befolkningsveksten vil sprenge skolene våre. Ranheim, Østbyen, Heimdal er områder som vil rammes hardt dersom kommunen ikke utvider skolekapasiteten ytterligere.

Det er der byen vokser fortest og mest, at vil det bli behov for utbygging eller nyetablering av skoler.

I tillegg til den fysiske plassen for elevene, vil en skolebehovsplan også måtte ta hensyn til hvilke skoler som er slitte og trenger utbedring. I tilfeller er det behov for nytt skolebygg og kanskje til og med en ny skolekrets.

Disse føringene er det politikerne som skal beslutte. Torsdag skal bystyret behandle fremtidens skolebehov i «Skolebehovsplan Trondheimsskolen 2020 – 2035».

Skolene er allerede overfylte

I dag går det drøyt 21 250 elever i trondheimsskolen, viser kommunens prognoser. De fleste går i kommunale skoler og er fordelt på 55 av dem, fra 1. til 10. trinn. Kommunens beregninger viser at det i 2035 vil være minst 3800 flere elever i alderen 6 til 15 år. Dette er en middelprognose, det kan bli noen flere eller noen færre.

Kommunen har god kontroll på elevtallene. Elevene som begynner på barneskolen før 2023 og på ungdomstrinnet før 2029 er allerede født. Usikkerheten knyttes til hvordan innbyggere vil flytte internt i kommunen. På lengre sikt er det også noe usikkerhet knyttet til hvor mange barn som vil bli født.

Men Trondheim har skoler som allerede er overfylte. På Ugla, Selsbakk og Hoeggen ungdomsskoler har de midlertidige paviljonger i skolegården som huser hundrevis av elever permanent. Det er henholdsvis plass til 231, 255 og 192 elever her. Det samme er tilfellet på Charlottenlund barneskole (191), Solbakken (50), Nidarvoll (66), Dalgård (50), Tonstad (114) og Nypvang barneskoler (150).

I kartet øverst i saken er det ikke tatt hensyn til slike midlertidige plasser.

Her utvides kapasiteten akkurat nå

Det som er sikkert, er at byen vil vokse overalt.

På Berg har elevene flyttet inn i nye lokaler. Lade er under bygging. På Sjetne skal det rives og bygges ut. Jakobsli har drevet ett år i de fraflyttede lokalene til gamle Ranheim skole i påvente av tomt. Det er vedtatt investeringer for skolene Okstad, Huseby og Kolstad/Saupstad.

I tillegg til de sju skolene over, nevnes også Ugla, Sunnland, Nidarvoll og Hoeggen som skoler der det er aktuelt med tiltak – dette er vedtatt i handlings- og økonomiplan for 2017-2020.

Byen vil vokse overalt

Disse områdene skal prioriteres for videre utredning, konsekvensvurdering og høring, dersom «Skolebehovsplan for Trondheimsskolen 2020 – 2035» vedtas i bystyret torsdag 31. august:

Eberg – Strindheim – på barnetrinnet.

Heimdal vest – Huseby – på barne- og ungdomstrinnet.

Hårstad – Okstad – på barne- og ungdomstrinnet.

Nidarvoll – Sunnland – på barne- og ungdomstrinnet.

Ugla–Selsbakk–på ungdomstrinnet.

LES KOMMENTAR: Byutvikling på stram line