Den fornærmede kvinnen i 20-årene hadde vært på julebord i forkant av voldtekten som skjedde i Trondheim i desember i fjor, står det i dommen fra Sør-Trøndelag tingrett.

I retten forklarte hun at hun hadde drukket alkohol på julebordet, men blitt så beruset at hun ved midnatt ble kjørt hjem av kolleger. Hun bodde i et bofellesskap. Kvinnen kjente ikke den tiltalte mannen fra før, men begge har forklart at de pleide å snakke sammen når de møttes i fellesarealene.

Greide ikke å snu seg

Kvinnen forklarte i retten at hun var i ferd med å sovne i sengen sin da hun ble oppmerksom på at en annen person kom inn i rommet. Hun lå med ansiktet mot veggen og var såpass beruset at hun ikke greide å snu seg for å se hvem dette var. Deretter skal hun ha sovnet, men våknet av at tiltalte kneppet opp buksene hennes og trakk dem av slik at hun ble liggende i trusen og overdelen. Hun forklarte at hun ikke hadde kontroll over kroppen sin og lå med ansiktet inn mot veggen, noe som gjorde at hun ikke kunne se tiltalte. Samtidig prøvde hun å dytte bort tiltaltes hender og si «gå vekk» og «nei» flere ganger. Tiltalte skal ha kysset henne på munnen, og befølt henne flere steder på kroppen, står det i dommen fra tingretten.

Fant videofil

Det neste hun husker er at hun brått våknet opp alene. Hun ringte politiet som senere kjørte henne til overgrepsmottaket i Trondheim.

Politiet pågrep den tiltalte mannen og tok beslag i mobiltelefonen og datamaskinen hans. På et minnekort i datamaskinen fant de en videofil tatt med mobilen. Etter å ha blitt overført til minnekortet hadde filen blitt slettet på telefonen. Filmen viser fornærmede i sengen, kun iført truse og overdel, kommer det frem i dommen.

Mannen benektet i retten enhver seksuell kontakt med kvinnen, og avviser at han har filmet henne. Tiltalte hevder at han fant kvinnen beruset på det felles badet og at han fulgte henne til soverommet. Et funn av DNA rundt fornærmedes munn mener han stammer fra at han holdt hånden sin foran munnen hennes for å hindre at hun kastet opp på gulvet, eventuelt fra et felles glass på kjøkkenet. Han mener noen andre må ha filmet kvinnen med hans telefon. Samtidig har han forklart i politiavhør at ingen av de andre beboerne var hjemme på det aktuelle tidspunktet.

Surrogat for samleie

Retten festet imidlertid lit til kvinnens forklaring, og ikke til tiltaltes som de mener er oppkonstruert. På bakgrunn av bevisene er ikke retten i tvil om at tiltalte er gjerningspersonen, at han opptrådte forsettlig og at kvinnen var beruset og trett, og dermed ikke i stand til å motsette seg overgrepet. Retten mener dessuten at handlingene hans og intensiteten må ses på som et surrogat for samleie og dermed regnes som en fullbyrdet voldtekt – og ikke et voldtektsforsøk. Mannen ble dømt for brudd på straffelovens paragraf 291, som omhandler voldtekt, og straffelovens paragraf 298, som omhandler seksuelt krenkende adferd uten samtykke.

Aktor la ned påstand om fengsel i tre år og tre måneder, og mannen ble dømt til tre år og to måneder i fengsel. I tillegg ble han dømt til å betale kvinnen 125 000 kroner i oppreisningserstatning.

Den tiltalte mannen er ikke tidligere straffet. Mannens forsvarer, advokat Arve Opdahl opplyser at hans klient vil ta stilling til om han vil anke saken før ankefristen 5. september.