Orkanen Harvey har skapt unntakstilstand i de sørligste delene av USA. Ekstremværet nådde kysten av Texas på fredag, og orkanen er den kraftigste som har rammet delstaten på 50 år. NTB meldte onsdag at 20 personer så langt har omkommet, og at myndighetene frykter at tallet vil stige.

Roger Antonsen (43) har siden 2011 bodd i Houston sammen med kona Anita Iren (39) og barna Oscar og Ella Sofie. Familien evakuerte hjemmet sitt på lørdag, og bor midlertidig hos en meksikansk vennefamilie.

Vei har blitt innsjø

- Vi kom oss unna i tide, det ville vært helt umulig å bo i vårt eget hus nå, forteller Antonsen til Adresseavisen. Han håper at de kan flytte hjem igjen om en uke eller to.

Familien er den eneste i gaten sin som ikke har fått vann i huset, men strømmen er koblet ut og veien ser ut som en innsjø. Flere andre i nabolaget var ikke like raske med å komme seg ut, og Antonsen har brukt de siste dagene på å hjelpe folk.

- Jeg har en svær pick-up som kan kjøre i ganske dypt vann. Bare i løpet av gårsdagen fraktet jeg ut rundt 150 personer, forteller han.

De som blir evakuert blir transportert til ulike oppsamlingsplasser, der det er tilbud om å bli fraktet videre for overnatting i kirker, idrettshaller og tilfluktsrom.

Har kjøpt kajakk

Det er mange slanger i elvene som nå har flommet over, noe Antonsen fikk erfare på mandag, da han var ute og gikk i vannmassene.

- Plutselig kjente jeg at det hogg til i låret. Det sved noe voldsomt, men det var heldigvis ikke en giftig slange, sier han.

Når har trønderen tatt grep for å unngå å bli bitt flere ganger.

- Jeg kjøpte meg kajakk i går, jeg vil absolutt ikkke anbefale noen å gå rundt i vannet her nå, sier han.

Antonsen forteller at mange av butikkene begynner å bli tom for mat.

- Jeg tenker at folk kanskje overreagerer litt. Det er lange køer utenfor flere butikker og mange hamstrer. Dersom alle hadde handlet inn litt mer fornuftig, så hadde det blitt nok mat til alle.

Nedbørsrekord

Tirsdag ble det registrert ny amerikansk nedbørsrekord med 131 centimeter regn ved Cedar Bayou øst for Houston. Onsdag venter meteorologene at nedbøren avtar, men flomvannet stiger fortsatt.

Myndighetene i Texas har satt inn et mannskap på 4000 fra Nasjonalgarden i redningsarbeidet. Over 13 000 personer var blitt reddet i og rundt Houston fram til tirsdag kveld.

Eksperter anslår at ekstremværet har ført til materielle og økonomiske ødeleggelser for om lag 325 milliarder kroner. Flere hundre tusen har vært strømløse som følge av uværet.