I en fersk dom konkluderer tingretten med at staten har utøvd usaklig forskjellsbehandling med hensyn til reguleringsvedtak på Lian og Kystadmarka i Trondheim.

Sivilombudsmannen sa det samme om eiendommen til Jan og Helene Schjølberg på Lian, uten å bli hørt. Tingretten dømmer staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet til å betale ekteparet 664 350 kroner i sakskostnader.

Tingretten er kommet til at Fylkesmannens vedtak om å omregulere eiendommen til friluftsområde i reguleringsplanen for Lian og Kystadmarka er ugyldig.

– Vi er veldig fornøyde med dommen, sier parets prosessfullmektig, advokat Guri Uvsløkk Vagnildhaug. Vi fikk medhold i at omreguleringen av eiendommen bygger på feil faktum, og at grunneieren er utsatt for usaklig forskjellsbehandling. Det skal mye til, og det må Fylkesmannen nå ta til etterretning, sier advokat Guri Vagnildhaug i advokatfirmaet Bjerkan Stav.

- Selvsagt er vi svært glade. Saken har pågått i mange år og kostet oss mye penger. Både Jan og jeg har vært syke, men vi har likevel stått på og kjempet, sier Helene Schjølberg.

Drev restauranten

Ekteparet drev tidligere Lian restaurant og bor like ved den aktuelle eiendommen. I det omtalte huset har det bodd folk i alle fall siden 1940, men har siden 1995 stått tomt.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) er en av flere som har reagert kraftig på den klare dommen i tingretten. Hun vil ta opp saken i formannskapet på tirsdag.

- I likhet med Sivilombudsmannen understreker tingretten at det er begått urett mot flere på Lian. Det kan skje at formannskapet vil ta opp reguleringsplanen til ny behandling. Alle som bor på Lian må gis trygghet og forutsigbarhet. Vi må sørge for likebehandling. Flere beboere er påført store belastninger, påpeker Skjøtskift.

Kommunalråden vil at Trondheim kommune skal innrømme uheldig saksbehandling og ta selvkritikk. Beboere på Lian har vært utsatt for vilkårlighet i saksbehandlingen. – Folk på Lian fortjener noe annet. Nå må kommunen ta resultatet av dommen innover seg. Sånn skal vi ikke ha det i Trondheim, sier Skjøtskift.

Flyttet inn i 1961

Helene Schjølberg forteller at de flyttet inn i det omtalte huset i Lianveien i 1961 og bodde der til og med 1969. To barn har vokst opp der. Den eldste datteren med mann og to barn har også bodd der. Innimellom har huset vært utleid. Men siden 1995 har det stått tomt.

- Huset har hatt boligstatus siden 60-tallet. På 80-tallet flyttet vi inn i en ny bolig. Kommunen fratok oss som hadde boligstatus, mens flere eiendommer ble omregulert fra fritidseiendom til bolig. Hadde vi ikke vært ressurssterke og stått på, vet jeg ikke hvordan dette ville endt, sier Schjølberg.

Hun sier den lille mann blir fullstendig overkjørt og opplever kommunens overtramp som skremmende. Kommunen har behandlet beboerne på Lian mer eller mindre vilkårlig.

- Kommunen innførte bygge- og deleforbud. Da fikk vi ikke gjort noe med huset, og dessuten har sykdom gjort at vi ikke har klart å følge opp så godt som vi hadde ønsket. Dommen føles som en stor seier og en stor lettelse, sier Helene Schjølberg.

Ville hindre utbygging

Bakgrunnen for saken er reguleringsplanen fra 2008, hvor formålet med planen var å hindre ytterligere utbygging på Lian, samt å fremme friluftsinteressene. Det var tidligere en blanding av hytter og boliger på Lian, hvor mange av eiendommene hadde ulovlige utbygginger og boforhold. Ved reguleringsplanen i 2008 fikk de fleste bebygde eiendommene på Lian boligstatus – uavhengig av om de var boliger eller hytter og uavhengig av tidligere ulovligheter.

Denne saken gjelder gyldigheten av reguleringsplanvedtaket fra 2008, hvor eiendommen mistet sin boligstatus og ble regulert til friluftsområde. Begrunnelsen var at bebyggelsen på eiendommen ifølge kommunen sto til nedfalls. Dette i sterk kontrast til de eiendommene som hadde fått boligstatus til tross for ulovligheter i form av ulovlig utbygging eller ulovlig omdisponering til boligformål. Reguleringsplanvedtaket ble påklaget, men Fylkesmannen stadfestet reguleringsplanen uten endringer i 2009.

Flere beboere på Lian påklaget saken til Sivilombudsmannen (SOM). SOM fastslo i 2012 at reguleringsplanen ikke kunne opprettholdes i sin nåværende form, da det så ut til at det var utøvd en usaklig forskjellsbehandling mellom eiendommene på Lian. Til tross for dette fastholdt Fylkesmannen sitt vedtak. I 2015 avsluttet SOM sin behandling av saken uten at Fylkesmannen hadde endret oppfatning.

Fikk fullt medhold

Schjølberg har igjennom dommen fått fullt medhold i at det var lagt feil faktum til grunn hva gjaldt tilstanden på bebyggelsen. Den var ikke til nedfalls slik kommunen – og senere Fylkesmannen – har lagt til grunn. Retten har konkludert med at det ikke var spesifikke friluftsinteresser knyttet til eiendommen som var utslagsgivende for kommunen og senere Fylkesmannen, men altså bebyggelsens tilstand.

«Retten har konkludert med at vedtaket bygger på uriktige faktiske forutsetninger (feil i faktum) som har hatt avgjørende betydning for vedtakets innhold. Denne feilen medfører at Vedtaket er ugyldig for så vidt gjelder gnr. 110 bnr. 82.»

I tillegg har Schjølberg fått medhold i at forvaltningen har utøvd en usaklig forskjellsbehandling (myndighetsmisbruk).

«Retten har videre konkludert med at Reguleringsplanen innebærer usaklig forskjellsbehandling av saksøkernes eiendom og at vedtaket også av den grunn er ugyldig for denne eiendommens del.»

Reguleringsplanvedtaket er derfor kjent ugyldig på to selvstendige grunnlag og Schjølberg har fått fullt medhold.

Vant: Full seier til Helene og Jan Schjølberg på Lian. Sør-Trøndelag tingrett er kommet til at Fylkesmannens vedtak om å omregulere eiendommen til friluftsområde er ugyldig. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Ivar Mølsknes
Lianregulering: Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) vil tirsdag ta opp reguleringsplanen for Lian etter den knusende dommen i tingretten. Foto: jens petter søraa