I grønn T-skjorte over den rutete skjorta springer 92-åringen alt han kan på løpebanen langs kunstgressbanen ved Åset skole i Åfjord.

Det er idrettsdag for de gamle og ikke fullt så gamle. De springer 60 meter, går kjappgang, skyter en bandyball i mål, kaster ball, tar spensthopp og knebøy. Målet er å gjøre det innenfor kravet til idrettsmerket. Det greier 92-åringen Oddvar Breivoll.

LES OGSÅ OM HJEMMETJENESTEN I ÅFJORD: - Viktig å ta av seg jakka og sette seg ned

Konkurranseinstinkt

Han er blant de eldste og ivrigste både på idrettsdagen og i treningsgruppa for folk over 60 år. Idrettsdagen og merkekravet er et mål å trene mot hele året. Og så er det stas å komme på idrettsplassen for å konkurrere. Idrettsmerket blir utdelt på en glamorøs, kommunal idrettsgalla i januar.

- Det er veldig mye sosialt, mye latter og mye god trim i treningsgruppa, sier 68-åringen Elsa Koren Nesheim.

- Det er godt for helsa. Vi merker vi blir sterkere. Det er forebyggende og sosialt, sier hun og får støtte fra mange av de andre. Det er andre gangen hun også er med på idrettsdagen.

- Konkurranseinstinktet kommer med én gang, fortsetter hun.

Konkurranseinstinkt: Elsa Koren Nesheim er med sine 68 år blant de yngste. Hun trener for å holde seg i form og fordi det er sosialt. På idrettsdagen kommer også konkurranseinstinktet fram.

Et mål å trene til

- Idrettsdagen får fram glede, entusiasme og konkurranseinstinkt, sier pleie- og omsorgssjef Laila Refsnes.

- Dagen er noe å glede seg til og et mål å trene til, fortsetter hun.

Fra 2009 har kommunen sammen med samarbeidspartnere drevet systematisk med trening for de eldste innbyggerne. Dette er andre gang kommunen arrangerer idrettsdag. Pleie- og omsorgssjefen vet heller ikke om andre kommuner som har egen idrettsdag for innbyggere over 90 år.

Les også om hundreåringen Margot Gutterlvik. Hun vokste opp i gamle Stokksund kommune.

Holder seg unna helsetjenestene

- Vi trener styrke, balanse, bevegelighet og kondisjon for at de skal holde seg borte fra de kommunale helsetjenestene lengst mulig, sier pleie- og omsorgssjefen i Åfjord kommune. Da de startet med treningsgruppene for snaut ti år siden, var det 30 deltakere. Nå er det 120.

- Det interessante er at ingen av deltakerne på treningsgruppene i løpet av disse årene har kommet på langtidsplass på sykehjemmet, sier trener Wenche Winther. Hun regner med at det er et tegn på at trening virker. De holder seg friske og kan bo hjemme.

- Forskning viser at fysisk aktivitet er med på å redusere helseplager, sier pleie- og omsorgssjefen, Laila Refsnes. Kommunen har også egne treningsgrupper for demente.

Sjefene: Pleie- og omsorgssjef Laila Refsnes, trener Wenche Winther og sektorsjef for helse- og velferd Eli Bratseth.

Glød, glede og galskap

- Det viktigste er at innbyggerne har et tilbud som motiverer og skaper glød, glede og galskap, legger Laila Refsnes til. Glød, glede og galskap er mottoet til helsetjenesten i kommunen. Pleie- og omsorgssjefen er stolt av å tilby en så stor satsing på forebyggende helsearbeid. Hun er også stolt av at de la vekt på å finne en trener som ikke jobbet i helsesektoren.

- Dersom det er helsepersonell til stede, får de bare vondt. Nå er de på trening og er opptatt av å trene, ikke få behandling for helseplager.

Her kan du lese mer fra Åfjord og livet med kommunen

Energi og mestringsfølelse

Wenche Winther skal bare legge til rette for trening tilpasset den enkelte. Hun skal ikke behandle helseplager.

- Her er det latter og glede. Det er humor og vi har det artig sammen på trening. På trening får vi alle masse energi, sier hun.

Og idrettsdagen, som kanskje Åfjord er alene om, gir ifølge treneren mestringsfølelse.

- De tror ikke de kommer til å klare det, men så gjør de det likevel. De mestrer mer enn de trodde. Idrettsdagen er en gulrot for treningen, sier Wenche Winther.