Det var på kvelden 8. juni i fjor at mannen var ute og kjørte sin Porsche. Han tråkket imidlertid for hardt på gassen i 80-sonen på E6. Ved Grilstadtunnelen gikk det i tillegg galt. Bilen fikk skrens hvorpå han kjørte inn i en kantstein og en midtdeler. Sportsbilen fikk store materielle skader, ifølge siktelsen mot mannen.

LSES OGSÅ: Politimann kjørte i 180 km/t på fritiden for å ta råkjører

To beregninger av fart

Mannen erkjente straffskyld for både å ha kjørt for fort og uaktsomt da han møtte i Sør-Trøndelag tingrett nylig. I forbindelse med tilståelsessaken var føreren siktet for å ha råkjørt i 146 km/t. Dette var hastigheten som ulykkesgruppen til Statens vegvesen beregnet at mannen måtte ha hatt før trafikkuhellet, noe også påtalemyndigheten la til grunn, ifølge dommen.

Selv om siktede under rettsmøtet erkjente å ha kjørt for fort, bestred han imidlertid å ha kjørt så hurtig. Han hadde derfor før straffesaken hyret inn et ingeniørfirma for å beregne hastigheten. Dette firmaet konkluderte med at farten måtte ha vært lavere enn påtalemyndighetens syn, dersom asfalten på ulykkestidspunktet var fuktig.

Utelukker ikke fuktig veibane

Påtalemyndigheten avviste i forbindelse med rettssaken at det var fuktig veibane da ulykken skjedde. Retten mener imidlertid at dette ikke kan utelukkes, og viser i den forbindelse til værdata fra denne junikvelden samt til siktedes politiforklaring om at det var lett regn like før ulykken. I dommen legger derfor dommeren til grunn at siktede holdt en hastighet på minst 132 km/t.

Mistet førerkortet i ti måneder

Den siktede sjåføren forklarte også i retten at han før ulykken kjørte på noen flaskehalser som lå i veibanen, og at dette kunne ha vært medvirkende til ulykken. «Samtidig erkjenner mannen at han burde holdt lavere fart og at ulykken i tilfelle ville vært unngått», heter det i dommen.

Sør-Trøndelag tingrett har vurdert om siktede burde dømmes til samfunnsstraff, men har kommet til at både allmennpreventive og individualpreventive hensyn tilsier en ubetinget reaksjon. At mannens kjøring endte med trafikkuhell med materielle skader og fare for alvorlig personskade, ser dommeren på som skjerpende for straffen. Retten peker også på at skadeomfanget kunne ha blitt mye større, fordi kjøringen skjedde på et tidsrom og på et sted hvor det normalt er mye trafikk.

Straffeforslaget fra aktor var fengsel i 18 dager, men retten dømmer mannen til fengsel i 14 dager. I tillegg til fengselsstraffen taper mannen førerretten i ti måneder, og må kjøre opp på nytt.

Den siktede mannen tok betenkningstid etter at dommen var avsagt.

Mannens forsvarer, Frode Henning Antonsen, har ingen kommentar til avgjørelsen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Påtalemyndigheten mente at Porsche-sjåføren kjørte i 146 km/t før ulykken, men retten legger til grunn at farten må ha vært minst 132 km/t i 80-sonen på E6. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665