Miljøpartiet de Grønne (MDG) mener Erna Solberg rakker ned på motstandere i oljepolitikken. Likevel kan partiet ende med å gi henne støtte.

- Det kan skje. Vi støtter uansett ikke en regjering med Frp, men dette viser at også Erna Solberg har en lang vei å gå om hun skal regne med støtte fra De Grønne etter valget, sier partiets førstekandidat for Oslo, Une Bastholm.

Det var en oppgitt, men kamplysten statsminister på valgturné i Trøndelag lørdag som banket løs på miljøorganisasjonene og MDG for det hun mener er blitt et ensidig oljefokus i klimadebatten.

- I Norge høres det ut som om klimautfordringene handler om vår oljeproduksjon. Men nei, det handler om å utvikle ny teknologi, alternative energiformer og om å skape markeder for det, sa statsminister Erna Solberg – og minnet om at Norges gass- og oljeproduksjon er en del av kvotesystemet i Europa.

- Hvis vi går ned i norsk oljeproduksjon med det regimet vi nå har for kvoter, betyr det at utslipp fra norsk oljevirksomhet erstattes av utslipp fra kull eller andre ting i Europa, sa hun.

Makt på vippen

Uttalelsene har fått en samlet miljøfraksjon til å hoppe i stolen.

- Solberg rakker her ned både på alle dem som er uenig med henne i oljepolitikken, og på miljøorganisasjoner som taler fellesskapets sak. Disse organisasjoner har, med all respekt, mer spisskompetanse og langt større oversikt både om klima og energimarkedet i Europa enn statsministeren selv, sier Bastholm.

Mye tyder på at MDG kan sto overfor sitt store nasjonale gjennombrudd i stortingsvalget om en uke. Ifølge nettstedet Poll of polls måler partiet inn til et gjennomsnitt på 4,5 prosent av alle målingene som er gjennomført den siste uken. Det er i så fall over sperregrensen, og vil dermed utløse en stortingsgruppe på minst åtte representanter. Til overmål ligger partiet at til å plassere seg i en svært gunstig vippeposisjon mellom Nydalen-partiene og de rødgrønne.

Internasjonale råd

MDG har gjort det klart at de ikke vil i regjering eller ha regjeringsavtale med noen som åpner for nye lete- eller utvinningstillatelser på norsk sokkel.

De har også gjort det klart at de vil bidra til å kaste en regjering der Frp inngår.

Men etter dette erkjenner partiet at ultimatum om stans i all ny oljeleting kan bli opphevet når det kommer til forhandlinger og avstemning om et statsbudsjett.

Også et statsbudsjett til en regjering som åpner 24. konsesjonsrunde.

- Vi vil presse frem et så grønt budsjett som overhode er mulig. Vårt hovedkrav vil være stans. Men så lenge Frp ikke er en del av regjeringen, har vi sagt at budsjettstøtte vil være noe vi som et opposisjonsparti kan forhandle med en sittende regjering om, sier Bastholm.

Hun kaller det oppsiktsvekkende at Solberg ikke anerkjenner koblingen mellom utslipp fra norsk olje og ekstremvær, tørke og flom som rammer millioner av verdens fattige.

- Norge er nå verdens syvende største eksportør av CO2. Vi kan vi gjøre noe med det.

Bastholm og MDG fastslår at Solberg trosser internasjonale råd.

- Solberg kan «stoppe Norge» med videre oljeleting. Det internasjonale pengefondet advarer mot langvarig ledighet dersom Norge ikke forlater oljeavhengigheten. De Grønne går nettopp til valg på å skape trygge, grønne jobber hvor Norge kan bidra med løsninger i stedet for å forsterke klimaproblemet, sier Bastholm.

LES HVA ERNA SOLBERG SIER OM BRUNDTLAND: - Vet ikke vet hva hun snakker om

Usikker på Erna-støtte

MDG lanserte mandag tiltak de mener kan skaffe 10 000 nye arbeidsplasser hvert år i 15 år framover. 185 000 utrygge oljejobber skal ifølge planen erstattes med trygge, grønne jobber, før det er for sent.

- Norge må satse på områder hvor vi har potensial. Det betyr hav, skipsnæring, ren energi, helse og velferd, bioøkonomi og reiseliv, sier Bastholm.

Om MDG ender opp som budsjettparti for en blå regjering, er Bastholm blitt mer usikker på etter Solbergs klimautspill i Trøndelag.

- Vi støtter uansett ikke en regjering med Frp, men dette viser at også Erna Solberg har en lang vei å gå om hun skal regne med støtte fra De Grønne etter valget, sier Bastholm.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

TAR OPPGJØR: Miljøpartiets de Grønnes Une Bastholm mener statsminister Erna Solberg rakker ned på alle som er uenig med henne i oljepolitikken. Foto: Kristin Svorte