Vi fant nylig ut at han ruser seg på ulike medikamenter, blant annet på hasj. Han innrømmer at han har gjort dette i to år og at han har et betydelig misbruk. Han har sluttet på fritidsaktiviteter og vennene er forsvunnet. Han har nå så mye fravær fra skolen at han står i fare for å ikke få vitnemål.

Vi ønsker å hjelpe sønnen vår med å komme inn i behandling. Vår sønn nekter ikke på at han ruser seg, men han mener at dette ikke er et problem og vil ikke bli med i samtale med fastlege for å få en henvisning til spesialisthelsetjenesten. Hva kan vi som foreldre gjøre?

Pasientombud Elin Hagerup svarer: Vi har over år jobbet mye med pårørende som har barn/voksne med rusrelaterte utfordringer og som ønsker råd om hvilke rettigheter de har til behandling. Ofte er både pasient og pårørende samstemte på at de ønsker hjelp. Utfordringen oppstår når pasienten selv, altså deres sønn ikke ønsker hjelp og heller ikke mener han trenger hjelp til å slutte å ruse seg.

Jeg deler opp mitt svar til dere, da situasjonen erfaringsmessig kan endre seg og han kan være villig selv til å bli med på å søke om hjelp og da er det flere muligheter i helsetjenesten til raskt hjelp.  Jeg starter med å svare ut fra dagens situasjon i deres familie.

  • Gutt på 16 år som ruser seg daglig, men som ikke ønsker hjelp til å slutte med narkotika. Hva kan foreldrene gjøre for å få sønnen inn til behandling?

Etter Pasient og brukerrettighetsloven § 4-3 kan deres sønn på 16 år nekte å la seg behandle i dette tilfelle. Som foreldre kan man bli stående på sidelinjen og se på at han påfører seg et rusproblem hvis han selv ikke ønsker å motta hjelp og heller ikke forstår at dette er skadelig. Har deres sønn vært i en tilstand hvor man kan si at han mangler samtykke kompetanse kunne man benytte seg av tvangsreglene for å få han vurdert etter disse reglene, men i denne saken kommer dette ikke til anvendelse slik dere beskriver situasjonen.

Det er også slik at hvis han har et stort  og alvorlig vedvarende rusmisbruk og hjelpetiltak er forsøkt så kan man ta kontakt med kommunen for å få vurdert om sønnen deres kan tas inn til behandling uten eget samtykke til dette, altså tvang etter helse og omsorgstjeneste loven § 10-1 og § 10-2 .

  • Gutt på 16 år som ruser seg daglig som ønsker raskt hjelp for å få hjelp til å slutte med sitt rusmisbruk.

Hvis man er under 23 år og sliter med psykiske lidelser eller er avhengig av rusmidler har man rett til at spesialisthelsetjenesten vurderer helsetilstanden  innen 10 arbeidsdager fra henvisningen  er mottatt der. Dette betyr at hvis sønnen deres ombestemmer seg og ønsker behandling vil han ha gode muligheter for å få raskt hjelp/vurdering i helsetjenesten..

Vil du ha mer informasjon eller bistand? Vi er her for deg!

Hilsen Elin Hagerup, pasient- og brukerombud i Sør-Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no