Han lover også Ocean Space Centre-vedtak og senter for psykisk helse ved universitetssykehuset St. Olavs Hospital.

- Beslutning om en ny, helhetlig campus vil bli en 100-årsbeslutning for Trondheim. Vi forplikter oss til det nå. Det vil forandre byen, og Trondheim vil bli en av Europas mest attraktive forsknings- og studentbyer. At Ap går inn for dette, er forankret i partiledelsen hos Jonas Gahr Støre, sier Giske.

- For tre uker siden spurte Adresseavisen deg om hvilke løfter Ap kunne gi for campus. Da var svaret ditt at dette ikke var behandlet i sentralstyret eller Stortinget, men at dette var noe Ap i Trøndelag skulle jobbe for. Hva har skjedd siden da?

- Det som er forandret, er at vi da ikke hadde planene klare for sykehusøkonomien som er en viktig del av dette. Disse er nå klare, noe som gjør at man kan gå i gang med senter for psykisk helse, som er en viktig del av campus. Det andre er at dette nå er avklart med Jonas – slik at dette er noe jeg kan gå ut med på vegne av oss begge. En helhetlig campus er også viktig for å bruke ressursene mer effektivt og få det billigere når vi skal lage et moderne universitet.

Ta minivalgomaten: Hvilken trøndersk toppkandidat støtter du?

Jonas Gahr Støre og Trond Giske besøkte NTNU og St. Olavs Hospital tidligere i år. Nå kommer lovnader.

Trond Giske kommer altså nå med tre løfter, alle tilknyttet NTNU og sykehuset: Helhetlig campus, senter for psykiatrisenter og Ocean Space Centre. Her er det Giske nå sier de vil forplikte seg til:

En helhetlig campus

Regjeringen har lovt 50 millioner til planlegging av campus. Den neste store avklaringen som er ventet, er et samlet byggevedtak for hele finansieringen, ikke bare bygg for bygg. Det er dette Giske nå sier Ap forplikter seg til.

- Vi gjør dette fordi det er overkommelig løfte. Anslaget ligger på 10 milliarder kroner, det er ikke mer enn Operaen og Nasjonalmuseet til sammen.

- Det er jo litt, det da?

- Ja, og jeg var veldig for begge de to investeringene. Men campus er en investering i det vi skal leve av. Det er framtida.

- Når skal dette skje?

- Gunnar (Bovim, rektor ved NTNU, red.anm.) antyder at det vil skje i løpet av perioden 2021–2027. Det er et rimelig anslag.

Besøkte NTNU tidligere i år. Jonas Gahr Støre, Ingvild Kjerkol og Trond Giske klappet rottene til ekteparet Moser.

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017

Senter for psykisk helse ved St. Olavs Hospital.

Økte investeringsrammer for sykehusene og løfter om økte driftsrammer (1,7 milliarder mer til Helse Midt) skal gjøre det mulig å bygge ut det som tidligere ble kalt psykiatrisenter, som nå heter senter for psykisk helse. Det er den eneste delen av nye St. Olavs som ikke er bygget.

- Men helsedelen er jo bare halvparten, hvordan og når skal Kunnskapsdepartementets del avklares?

- NTNUs del vil være avklart gjennom et vedtak om en samlet campus. Dette henger i hop.

- Allerede i 2005 garanterte du for psykiatrisenter på Øya. Får du ikke vondt i magen av å gi slike løfter flere ganger?

- Det jeg får vondt i magen av, er tanken på at vi kan tape valget slik at vi ikke får sørget for de riktige valgene gjøres i budsjettprosessene som kommer. Alt ligger nå til rette for et senter for psykisk helse, planene er klare.

Les også: Sjokkmåling for Arbeiderpartiet

Ocean Space Senter

På Tyholt er Ocean Space Senter planlagt, som erstatning for dagens marintekniske senter. Nye bygninger skal romme sjøgangsbasseng, dypvannsbasseng og ulike forsknings- og studentlokaler.

- Har du avklart dette også?

- Dette er solid forankret i partiledelsen og stortingsgruppa, og har vært det lenge. Vi skal bygge en ny generasjons senter, det skal bli det mest moderne havforskningsanlegget, lover Giske.

- Når vil det komme vedtak?

- En gang mellom 2017 og 2021. Monica Mæland (næringsministeren, journ.anm.) har jo ikke ennå sørget for et beslutningsdokument. Jeg registrerer at i langtidsplanen for forskning er det nevnt to senter: Livsvitenskapssenteret på Blindern og Ocean Space. Regjeringsmedlemmer har feiret Livsvitenskapsbygget i valgkampen, men om Ocean Space er det stille. Det er et svært dårlig tegn. Det betyr at regjeringen ikke har prioritert dette, de går heller for rehabilitering av dagens anlegg. Jeg kjenner lusa på gangen.

- Hva tror du Aps sentralstyre sier når Trøndelag skal få en så stor andel av investeringene nasjonalt?

- Bare det ene bygget for livsvitenskap i Oslo koster rundt 7 milliarder kroner, så det er ingen fare for at ikke andre skal få sitt. Og mange prosjekter har stått på vent ved NTNU til campusspørsmålet var klart. Jeg har jobbet for en samlet campus ved NTNU i 20 år. Dette er mitt livs viktigste politiske prosjekt.

 Trond Gisk: - Vi har gjort noe feil i 20 år

.

Lover ikke: Linda Hofstad Helleland sier Høyre er mer opptatt av å gjennomføre enn å love.

Høyre: - Ap er desperate

Høyre-statsråd kaller hele utspillet fra Giske for en «velgerbløff».

- Nå er det fjerde valgkampen på rad at de har lovet psykiatrisenter, men det står der fremdeles ikke. Så Giske med resten av Ap lover veldig mye i valgkamper, men gjennomfører lite, sier Høyre-statsråden

- Høyre har vel også lovet trønderne en del som ikke har blitt, som E6 sør?

- Vi er i gang med en historisk satsing på E6 gjennom hele Trøndelag, mens man med Ap bare ville ha oppnådd klattvis utbygging. Vi har også fått vedtak på flytting av godsterminal.

- Men dere lover verken vedtak for en samlet campus, psykiatrisenter eller Ocean Space Centre. Hvorfor?

- Vi er mer opptatt av å gjennomføre og ikke bare komme med urealistiske valgkampløfter. Selv har vi veldig god samvittighet: Denne regjeringen har gitt retningsvalg for utbygging av campus ved å fatte vedtaket om samling. Det ville vi aldri ha gjort dersom vi ikke ville ha samlet campus. Det er vi som virkelig har fått fortgang på Ocean Space Centre, fremholder Helleland.

- Men Giske mener regjeringen din er stille rundt Ocean Space, mens de feirer livsvitenskapsbygget i Oslo i valgkampen. Han mener det er et svært dårlig tegn?

- Nå må de slutte å spre usannheter. Vi har lyttet til Sintef, og det stilles en rekke spørsmål som gjør at vi må ta en ny runde. Når det er snakk om så mange milliarder, må man ha respekt for at man går grundig til verks, sier Helleland.

Flere saker der Ap lover: