Etter en valgkamp med utallige meningsmålinger, som den ene dagen viser borgerlig flertall og den neste rødgrønt flertall, er det én ting som er sikkert: Mandagens stortingsvalg blir en thriller. Og hvilke av småpartiene som knuser sperregrensetaket kan avgjøre hvilken regjering Norge får de neste fire årene.

Adresseavisen har stilt følgende tre spørsmål til disse partienes toppkandidater i Sør-Trøndelag:

1. Hva er det viktigste ditt parti vil bruke makta til?

2. Hvilke partier vil dere ikke støtte i regjering?

3. Hvilke av disse fem partiene klarer sperregrensa?

LES DENNE KOMMENTAREN: Veien til Løvebakken

Ragna Vorkinnslien (27), Rødt, student og gruppeleder i bystyret:

1. Vår hovedsak er kampen mot Forskjells-Norge. De siste 30 årene har forskjellen i Norge økt, og under den blåblå regjeringen har de kuttet i trygdeytelser og tatt ifra kronisk sjuke fysioterapi, mens de samtidig har økt sin egen lønn. Flere blir fattige og vi har i dag en stor andel av folk som er i arbeid, men som likevel ikke har nok til å leve et godt liv. Dette må vi snu, og Rødt vil føre en progressiv skattepolitikk slik at de rike må betale mer – mens de med helt vanlig inntekt mindre. Rødt vil styrke husbanken og ta kontroll over boligmarkedet slik at det ikke bare er de som har arvet eller som får hjelp av foreldrene sine som kan kjøpe seg sin egen bolig. Vi vil være en garantist for en ny regjering og samtidig kjempe for en mer rettferdig fordeling, en mer klimavennlig politikk og en internasjonal solidarisk fredspolitikk.

Ragna Vorkinnslien (Rødt) Foto: Sebastian Bjerkvik

2. Vi vil ikke støtte KrF, Høyre, Frp eller Venstre.

3. Jeg har tro på at både SV, MDG og Rødt klarer sperregrensa.

Status: Ifølge en sammenstilling laget av «Poll of Polls», som tar for seg alle nasjonale meningsmålinger, ligger Rødt på gjennomsnitt 3,3 prosent nasjonalt hittil i september. Dermed under sperregrensen på 4 prosent.

LES MER OM VALGET HER!

Lars Haltbrekken (46), SV, rådgiver for SVs stortingsgruppe:

1. Norges klimagassutslipp skal kuttes kraftig de neste fire årene. Vi er lei løfter om utslippskutt en gang i framtiden. Vi kan ikke fortsette å overlate ansvaret til noen andre, en annen gang og et annet sted. Utslippene må kuttes nå. Lofoten, Vesterålen og Senja, Mørebankene, Skagerrak og andre sårbare havområder skal beskyttes mot oljeindustrien. Vi skal ta kampen mot de voksende ulikhetene i Norge, mot at hvert tiende barn vokser opp i fattigdom. I tillegg vil vi ha flere lærere, et Norge som jobber aktivt for nedrustning av atomvåpen og vi vil sikre at fellesskapets penger går til fellesskapets velferd – ikke til profitt for noen få.

Lars Haltbrekken (SV) Foto: Sebastian Bjerkvik

2. Vi kommer til å kaste H/ Frp regjeringa.

3. Det er umulig å spå. Kommer SV over sperregrensen, får Norge en gjeng som slåss for miljø og mot voksende ulikheter.

Status: SV ligger på landsgjennomsnitt 5,9 prosent hittil i september.

MINI-VALGOMAT: Hvilken trøndersk toppkandidat er du mest enig med?

Gjertrud Berg (46), MDG, kursleder i Sonans karriere for langtidsledige jobbsøkere:

1. Klimakrisen er vår tids største solidaritetsutfordring, som ofte rammer de med minst – med kostnader som ekstremvær, flom, ras og hetebølger. Derfor må vi starte omstillingen til et grønt samfunn nå og gripe mulighetene i det grønne skiftet. Vi skal bruke makta vår til omstille utrygge oljejobber gradvis og kontrollert over 15 år, til fremtidsrettede, grønne jobber, for å sikre velferd for alle for alltid. Kun vi setter miljø aller fremst. Vi ofrer

aldri

klima, levende hav, ren mat og vår felles framtid. Vi ønsker økt livskvalitet, mer tid til hverandre og et mer medmenneskelig samfunn hvor vi hjelper folk i nød. Vi har ikke tid til enda en regjering som ikke tar ansvar. Vi er framtidsoptimister og tror på et Norge etter olja. Vi vil ikke bare at Norge skal være det beste landet i verden, men også det beste landet

for

verden.

Gjertrud Berg (MDG) Foto: Sebastian Bjerkvik

2. Vi vil ikke støtte FrP i regjering, så vi garanterer regjeringsskifte.

3. MDG, SV, KrF og V.

Status: MDG ligger på landsgjennomsnitt 3,9 prosent hittil i september.

Jon Gunnes (60), kommunalråd for Venstre i Trondheim:

1. Jeg vil bruke makta på Stortinget til å få gjennom flytog mellom Trondheim og Værnes med dobbeltspor og lang tunnel. Det er mitt løfte til velgerne i Sør-Trøndelag. Venstre vil ha en stor satsing på jernbanen og styrke kollektivtilbudet i Trøndelag. Det er også den beste klima- og miljøpolitikken. Venstre skal fortsatt sikre vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi skal fortsatt være det beste partiet for klassisk naturvern. Venstre vil styrke skolen. Lærernes status må heves gjennom mer utdanning og høyere lønn. Vi skal ha gratis barnehage for familier med svak økonomi og gratis SFO til alle. Vi vil gi bedre vilkår for dem som skaper nye og lønnsomme arbeidsplasser. Vi skal fortsatt ha rom for private innen velferden – det er vi helt avhengig av. Venstre er garantist for en liberal og human innvandrings- og integreringspolitikk.

Jon Gunnes (V) Foto: Sebastian Bjerkvik

2. Venstre vil ha en blågrønn regjering med Høyre, KrF og Venstre – med Erna Solberg som statsminister.

3. Venstre, KrF og SV – ikke MDG og Rødt (samme som i denne perioden).

Status: Venstre ligger på landsgjennomsnitt 4,4 prosent hittil i september.

Geirmund Lykke (60), kommunalråd for KrF i Trondheim:

1. KrF vil styrke familienes valgfrihet, med forbedret barnetrygd og kontantstøtte, økt kvalitet i barnehagene og fortsatt søndagsfri. Vi vil lovfeste et maksimum på 15 elever pr. lærer i småskolen og maks 20 elever fra 5. klasse, og styrke skolehelsetjenesten. Det sikrer en tettere oppfølging og en god start på skolegangen, med et godt grunnlag for å fullføre med studiebevis eller fagbrev. Vi vil arbeide for menneskeverdet i alle livsfaser og forhindre tvillingaborter og at noen sorteres bort. Vi vil bedre omsorgen i livets siste fase og sier nei til aktiv dødshjelp. KrF vil gjøre det enklere å starte nye bedrifter, og fjerne skatt på arbeidende kapital. Vi vil ha levende distrikter og sikre et sterkt landbruk over hele landet. KrF vil føre en offensiv klimapolitikk med omlegging til fornybar energi, og sier nei til oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. KrF vil styrke arbeidet mot menneskehandel, øke innsatsen for internasjonal rettferdighet, og på nytt gi Norge en utviklingsminister.

Geirmund Lykke (KrF) Foto: Sebastian Bjerkvik

2. SV, Frp og Rødt.

3. SV, KrF og V, i den rekkefølgen.

Status: MDG ligger på landsgjennomsnitt 4,7 prosent hittil i september.