Tre måneder etter at Kirkerådet utnevnte prosten i Strinda til Tor Singsaas` etterfølger, blir hun vigslet i Nidarosdomen. – Det blir en veldig spesiell dag. Det gir perspektiver å bli vigslet til tjeneste i Norges eldste bispesete, sier Finnset.

Nidaros-biskop nummer 33

Nidaros har hatt 32 biskoper etter reformasjonen. Biskop nummer 33 blir en kvinne fra Sørreisa i Troms. – Jeg blir en av mange i en lang, lang rekke. Akkurat som i sangen. Nå er det Herborg som "inn i rekka går", sier 56-åringen, som har forberedt seg «så godt hun kan» på den historiske dagen.

- Det blir jo så høytidelig som det kan bli, med kongen og gjester fra mange land til stede. Jeg har allerede i forkant en opplevelse av å bli båret av gudstjenesten og fellesskapet, sier Finnset, som er særlig glad i formuleringen «ved den nåde Gud vil gi deg» i løfteavleggelsen under vigslingen.

Portrettet: - Du skal ha litt gøts for å sjekke opp en biskop

- Gud bærer meg

- Det er ett særlig perspektiv som bærer meg inn i tjenesten jeg står overfor, troen på at jeg ikke er alene om denne oppgaven. Gud bærer meg i det jeg går inn i, sier Finnset.

Den nye biskopen blir vigslet av preses Helga Haugland Byfuglien, og prester, biskoper og kirkeledere fra inn- og utland deltar i forbønnshandlingen.

- Gir ingen valgtips i prekenen

Etter at hun er vigslet, vil Finnset lede resten av gudstjenesten. I sin første preken som biskop skal hun snakke om søndagens tekst «Arbeiderne i vingården».

- Det er en tekst midt inn i hverdagen til folk. Jesu`lignelse beskriver dagarbeiderne på Torget, datidens «arbeidskontor», sier den nye Nidarosbiskopen.

- Du blir vigslet en dag før valget. Hvor fristende er det å knytte noen kommentarer til valget i en slik preken?

- Det er det absolutt, men jeg kommer ikke til å gi noen valgtips. Og jeg har heller ikke tenkt å ordlegge meg på en slik måte at folk skal kunne gjette hvilket parti jeg har stemt på, sier Finnset.

VIDEO: Finnset er glad for at folk har forventninger til henne.

400 innbudte gjester

Det står rundt 400 navn på gjestelisten til Nidaros bispedømme. – Alle innbudte gjester skal sitte i østskipet. Det er ikke reservert plass for publikum i østskipet, men det er plass til 600 i vestskipet, opplyser Kultur- og kommunikasjonsrådgiver Magne Vik Bjørkøy i Nidaros bispedømme.

De to mest langveisfarende gjestene kommer fra Etiopia hvor Nidaros bispedømme har en vennskapskirke i Etiopia, Vestre synode i den lutherske Mekane Yesu-kirken. Synodepresident Tamiru Tadese Muleta og tidligere synodepresident Ephrem Fikru Gemta kom allerede forrige fredag.

Den etiopiske kirken er verdens største lutherske kirke med nesten ni millioner medlemmer. Ofringen under søndagens vigslingsgudstjeneste går til Mekane Yesu-kirkens diakonale arbeid med fokus på kvinner og marginaliserte folkegrupper i Etiopia.

Kronikk : Nidaros trenger en raus biskop

Dørene åpnes klokken 09.30

Dørene til Nidarosdomen blir åpnet klokken 09.30, en og en halv time før gudstjenesten begynner. Publikumsinngangen er fra Vestfrontplassen. – Folk slipper inn i kirken så lenge det er plass. Fordi kongen skal være til stede, blir dørene stengt klokken 10.30, sier Bjørkøy.

Etter at vigslingen er over skal det holdes en mottagelse for innbudte gjester i Erkebispegården.

- Gud bærer meg i det jeg går inn i, sier den nye biskopen i Nidaros. Foto: Marthe Hårstad