NTNU-professoren mener Ap først og fremst hadde feil strategi.

- Ennå har vi ikke analysert valget, og det er for tidlig å ha klare svar. Men jeg synes det var en rekke ting som skurret i valgkampen.

Her er Todal Jenssens liste over det han mener var bommerter:

1. – Ap holdt fast på å bruke problemene i etterkant av oljeprisfallet. Det ville vært veldig fornuftig – hvis folk hadde opplevd det slik. Men allerede for seks måneder siden begynte vurderingen av norsk økonomi å endre seg. Dette så ikke Ap tidlig nok. Derfor gagnet nok dette Høyre mer enn Ap, bortsett fra i Rogaland som var mest rammet av oljeprisfallet.

2. – Ap posisjonering inn mot sentrum slo uheldig ut. De vant ikke velgerne der, samtidig som de gjorde egne, trofaste velgere frustrerte. Frieriet til KrF var tungt å svelge, og det toppet seg med invitten til Venstre. I LO er det mange som oppfatter Venstre som et verre parti enn Høyre når det gjelder rettigheter i arbeidslivet.

3. – Ap gikk ut med skatteøkning, uten at folk helt skjønte hvorfor. Normalt vil man gå ut med et velferdstiltak og i neste omgang begrunne en skatteøkning med det. Her kom man først med skatt, som om det var et mål i seg selv.

4. – Høyre rykket inn mot sentrum og gjorde forskjellene på Høyre og Ap utydelige. Da begynte partiet å lekke, til grønt, til rødt og til distrikt. Jeg mistenker at Ap også hadde flere hjemmesittere. Høyres velgere er mer tilbøyelige til å gå og stemme.

5. – Sosialdemokratiske partier i Europa er i en identitetskrise. De trenger en bredere basis enn den gamle arbeiderklassen. Selv om de har innsett det for lenge siden, sliter de med å finne en ny identitet.

6. Når Fremskrittspartiet drar innvandrerkortet, taper Arbeiderpartiet velgere, særlig de med lav utdanning.

Mange sto bak

Det spekuleres i hvilke konklusjoner Jonas Gahr Støre selv trekker etter valgnederlaget. I uttalelsene har han vært tydelig på at han vil fortsette som partileder.

Todal Jenssen tror Støre mener det han sier, og ser heller ikke for seg noe stormløp mot partilederen.

- Alle mulige arvtakere har vært med på å legge partiets strategi for valgkampen. Jeg tror Støre egentlig førte en ganske respektabel valgkamp. Han gjorde sine saker godt og var dyktig i debattene. Men valgstratregien gjorde det vanskelig å være hærfører. Han hadde ikke nok gode saker å komme med. Tipunktsplanen slo ikke an. Jeg tror ikke det er konstruktivt for Ap å starte en jakt på Støre, sier professor Anders Todal Jenssen.

Jonas Gahr Støre er tydelig på at han vil fortsette som partileder.
Valgforskeren mener Støre gjorde en god innsats i valgkampen, men at strategien var feil.
Skatt som poeng i valgkampen er lite lurt, når det ikke begrunnes hva pengene skal brukes til, mener professor Anders Todal Jenssen. Foto: Mari Vold