Et lite døgn etter valgseieren til de borgerlige starter dragkampen om politikken de neste fire årene.

Et av de store spørsmålene er ja eller nei til oljeleting i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). De siste fire årene har Høyre og Frp vært bundet av avtalen med Venstre og KrF om ikke å røre området. Nå ser de ut til å gå inn i en stortingsperiode uten en slik avtale. Ap har på sitt landsmøte gått inn for et såkalt kompromissforslag i LoVeSe-spørsmålet, og i teorien kan Høyre og FrP sikre flertall for det på Stortinget.

- Jeg håper Ap fremmer Lofoten-kompromisset sitt på Stortinget, sier stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp).

«Kompromisset» går blant annet ut på at området som er lengst unna Lofoten (Nordland 6), åpnes for konsekvensutredning.

- Og da vil Frp i så fall stemme for det?

- Vi har ikke tatt den diskusjonen enda. Men generelt vil vi selvsagt bore etter olje fordi verden og Norge trenger det, sier Bjørnstad.

Hans stortingskollega Elin Agdestein (H) mener dette bare blir spekulasjoner.

- Jeg tror Erna Solberg nå først og fremst vil konsentrere seg om å sette seg ned med Venstre og KrF, sier Agdestein.

Les også: Champagnen flommer på Fremskrittspartiets valgvake

Les også: Giske beskyldt for hersketeknikk da han ville hindre Lofoten-vedtak

Det var vill jubel på Frps valgvake på Fire Fine i Trondheim da resultatet av valgdagsmålingen ble kjent mandag. Tirsdag sier Sivert Bjørnstad at han håper Lofoten-kompromisset til Ap fremmes på Stortinget.

- Ingen lur taktikk

Nyvalgt stortingsrepresentant Jon Gunnes (V) tror ikke Solberg vil lefle med Ap:

- Det er ingen lur taktikk fra Erna Solberg hvis det blir lefling med Arbeiderpartiet om LoVeSe. Det regner jeg også Ap har forståelse for. Men skjer det, er det uten vår støtte, uten at jeg kan sette noe ultimatum. Regjeringen må forstå at de må bevege seg i retning både KrF og Venstre hvis det skal bli flertall, sier Gunnes.

- Det er ingen lur taktikk fra Erna Solberg hvis det blir lefling med Arbeiderpartiet om LoVeSe, mener Jon Gunnes.

Geirmund Lykke fra KrF var langt unna stortingsplass etter det dårligste KrF-valget på 81 år, men han mener KrF på vippen vil gjøre situasjonen mer spennende og uforutsigbar:

- Det blir mer utfordrende for Erna. Vi har ingen bindinger, og kan bestemme selv fra sak til sak. Men det er også en ulempe ved ikke å ha samarbeid, blant annet kan regjeringen inngå samarbeid med Ap på LoVeSe.

- Vil det skje?

- Ap har en skjør programformulering på det feltet, og det er stor motstand i deler av partiet, inkludert AUF. Det vil ta seg usedvanlig dårlig ut at partiet som har kritisert KrF for å holde FrP i regjering er dem som bidrar til å realisere Høyre og FrPs ambisjoner her. Men spørsmålet henger i lufta, sier Lykke.

Tone Sofie Aglen: – Disse to partiene vant valgkampen i år

- Ap vil nok gjøre livet surt

En sentral Høyre-kilde sier de nå i teorien kan henvende seg til Ap.

- Vi kan hente frem Aps partiprogram, si at LoVeSe-kompromisset er en god idé og faktisk skaffe flertall for det. Men det er ikke sikkert at Erna Solberg vil provosere KrF og Venstre med dette. Dette viser fordelen med samarbeidsavtaler for småpartiene, men så er det selvsagt ulemper også, sier Høyre-kilden.

Kilden mener det er lite sannsynlig at Venstre og KrF blir med i regjering.

- Men en ting er hva man sier i valgkampen, en annen ting er hva man sier når man setter seg ned sammen etter valget. Ap og Sp kommer nok til å prøve å gjøre livet surt for regjeringen ved å fremme saker som KrF er for. Slik kan KrF fort komme i en skvis om de vil påføre regjeringen nederlag og kanskje til slutt sette inn Støre. Vi kan møte KrF på bistand, på kontantstøtte og annet.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra Trøndelag

Se alle bildene fra valgvakene

Ingen forslag fra Ap

Trond Giske (Ap) trekker på smilebåndet av Bjørnstads utspill om å få Ap-kompromisset for Lofoten lagt frem i Stortinget.

- I den situasjonen vi er kommet i, vil vi selvfølgelig forsøke å få gjennomslag for mest mulig av Arbeiderpartiets politikk. Den nye sammensetningen av Stortinget byr på mange muligheter, men det er regjeringen som tar initiativet i slike saker. Arbeiderpartiet har ingen planer for å foreslå noe i den retningen. Vi skal først og fremst fordøye nederlaget og områ oss, sier Giske.