Tirsdag ble det kjent at Senterpartiet nå frir til Krf for å få omgjort Solberg-regjeringens vedtak om tvangssammenslåing av kommuner. Etter valget kan Sp, Ap, Sv og Krf sørge for et flertall for å reversere prosessene som er i gang. Både Leka og Bindal kan komme til å søke om å få vedtakene gjort om.

Olaug Bollestad i Krf viser til at utspillet og en slik sak er en vurdering som må skje med partiet.

- Ønsker frivillighet

- Krf har hele tiden sagt at kommunesammenslåing bør skje frivillig. Vi var ikke med på vedtaket om tvangssammenslåing. Men det er et spørsmål om kommunene er tjent med at det skapes mer frustrasjon og usikkerhet nå, sier Bollestad, og snakker om kommunesammenslåingsprosessen som har pågått som viktig.

- Det jeg kan si er at vi ikke har hatt en diskusjon om reversering i Krf nå, sier Bollestad.

- Vil gjennomføre reformen

Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Kristin Holm Jensen (H) er sterkt kritisk til Sps utspill. I en e-post til Adresseavisen skriver hun:

- Det kommunene trenger nå er fortsatt stødig styring, ikke uforutsigbarhet, spill og spetakkel som Senterpartiet legger opp til.

Jensen viser til at den blå-blå regjeringen med Høyre og Frp har fått fornyet tillit fra velgerne. Hun viser til den avtalen regjeringspartiene har med Krf og Venstre.

- Vi vil nå gjennomføre den kommunereformen som Stortinget vedtok før sommeren. Reformen gir sterkere velferdskommuner, som har kraft til å drive god samfunnsutvikling og møte de utfordringene som ligger foran oss, skriver statssekretæren.