Vi har en sønn på 8 år som har vært utsatt for en ulykke og som ligger på sykehuset. Han har fått nedsatt funksjonsevne. Han kommer til å bli liggende lenge på sykehuset nå og vil ha behov for flere innleggelser i fremtiden, og vi lurer på hvilke regler som gjelder for skolegang han mister? Har vårt barn rett til skolegang og tilrettelegging av skolearbeid som pasient på sykehus? I tillegg er vi veldig usikre på hvem som kan hjelpe oss med den kommunale hjelpen han trenger i kommunen?

Pasientombud Elin Hagerup svarer: Deres sønn har mange gode rettigheter i helseinstitusjonen som innlagt pasient. Dette er rettigheter vi opplever fungerer godt og som sykehusene er svært flinke på. Jeg regner med at dere ikke har vært lenge på sykehuset, for sykehusene er flinke til å legge til rette ganske raskt slik at man får undervisning på sykehuset som er tilpasset den enkeltes alder.

I Pasient og brukerrettighetsloven § 6-4 står det at barn i skolepliktig alder har rett til undervisning under opphold i helseinstitusjon, i den grad dette følger av opplæringsloven.

Ved St.Olavs hospital har de sykehusskole med masse tilbud til barn som ligger på sykehuset. Her tilrettelegger de slik at barna lettere kan komme tilbake til sin egen nærskole når tiden er inne for det. Det er et samarbeid med nærskolen og sykehusskolen slik at opplæringen blir tilpasset den enkelte.

Sønnen deres har også rett til samvær med minst en av dere foreldre under hele oppholdet ved sykehuset.

Når dere er utskrevet og skal tilbake til kommunen så skal sykehuset hjelpe dere med overgang til kommunen når dere trenger videre langvarige og koordinerte tjenester i kommunen. Dere har rett til å få utarbeidet en IP- individuell plan på dette og en ansvargruppe. Dere har rett til å delta i arbeidet med denne planen. Regelverket på dette er fordelt i lovverket på flere lover, og det kan være vanskelig å finne ut av alt på egenhånd. Jeg legger derfor ved en veileder fra helsedirektoratet som er veldig bra og informativ på hvilke rettigheter dere har, men også på stønader dere som foreldre kan ha rett til hos NAV.

Her kan dere lese mer: https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/barn-og-unge-med-nedsatt-funksjonsevne-hvilke-rettigheter-har-familien

Vil du ha mer informasjon eller bistand? Vi er her for deg!

Hilsen Elin Hagerup, pasient- og brukerombud i Sør-Trøndelag

Har du lyst til å lese hva andre har spurt om? Da finner du det her.

Spørsmål kan sendes til: st@pasientogbrukerombudet.no