- Det så bra ut ganske tidlig, men resultatet ble over det jeg ventet, sier Haltbrekken som tar over etter Snorre Valen på Stortinget.

- Hvordan har du det i dag?

- Litt sliten, men jeg er utrolig glad for innsatsen til SV de siste månedene. Det har vært en lagseier. Jeg gleder meg til å ta fatt. Jeg skal stå på for miljøet.

Noen stor flyttesjau blir det ikke for Lars Haltbrekken. Han og familien bor i Oslo der de to barna går på skole. Når han bor i Trondheim er det hos moren på Charlottenlund.

Miljøfrieri til V og KrF

- Hvor skuffet er du over at det ikke ble regjeringsskifte?

- Vi hadde håpet på et skifte. Dessverre ble det ikke det. Det skal bli veldig spennende å se hva Venstre og KrF gjør. Hvis de vil bli med oss, kan vi skape en bedre miljøpolitikk sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Arbeiderpartiet har hatt et mer offensivt miljøbudsjett enn regjeringen. At Venstre og KrF vil skifte side i spørsmålet om regjering vil de nok ikke, men de kan bli med og rette opp en skakkjørt miljøpolitikk fra de siste fire årene.

Ap for svak på miljø

- Og hvis en Høyre-Frp regjering hopper over sentrumspartiene og velger å samarbeide med Arbeiderpartiet i for eksempel oljepolitikken?

- Det er klart de kan finne på det. Det tror jeg ikke vil slå heldig ut for Ap. En av grunnene til at de ikke gjorde det bedre i valget er at de har en for svak miljøpolitikk.

- Hareide gir ingen garantier for fire år med Solberg-regjering. Tror du det kan bli et skifte i løpet av fireårsperioden?

- Jeg tør ikke spekulere i det. Men det er klart regjeringen sitter mer utrygt enn før. Dette er en sak som er opp til Venstre og KrF.

Miljø og ulikhet

- Hva er de viktigste sakene for deg de fire neste årene?

- En offensiv miljøpolitikk. Det vil Trondheim og Sør-Trøndelag tjene på. Vi har kompetansemiljøene, vi har bedrifter med batteriteknologi som kan elektrifisere kystfarten. Ellers vil jeg kjempe mot de voksende ulikhetene som har utviklet seg de siste fire årene. Ikke minst den økende barnefattigdommen. Av lokale miljøsaker vil jeg jobbe for elektrifisering og dobbeltspor på Trønderbanen og fortgang i elektrifisering av Rørosbanen.

- Ap kan se på SVs program

MDG gikk frem, men ikke så mye som trodd på forhånd.

- Har SV vunnet miljøsaken i konkurranse med MDG?

- Jeg unner MDG alt godt. Fremgangen for SV og MDG viser økt oppmerksomhet om miljøsaken. Men for meg er SV partiet som i tillegg til miljøkampen også kjemper for en rettferdig fordeling.

- Hva er Haltbrekkens råd til Arbeiderpartiet etter det dårlige valget?

- Det må de finne ut selv. Men de kan kanskje ta en titt på SVs partiprogram.

- Og neste stortingsvalg?

- Da håper jeg virkelig på et regjeringsskifte, sier Lars Haltbrekken.

Ingen spenning rundt sperregrensen for Haltbrekken og SV. Foto: Rune Petter Ness