Ap-toppen legger ikke noe imellom når han beskriver situasjonen i Ap etter valget.

- Nå trenger vi en havarikommisjon. Ap har havarert. Vi har gjort et katastrofevalg, sier Sandvik og slutter seg dermed til ordfører Rita Ottervik som tok til orde for deg samme tirsdag. Sentralstyret i partiet gikk imidlertid tirsdag ettermiddag inn for en mindre evaluering, som skulle konkludere allerede kommende uke.

- Må komme til bunns

- Vi er avhengige av at vi kommer til bunns i hvordan det kunne skje. Vi må snu alle steiner. Jeg frykter vi skal gå for en harmonimodell og fortsette som før, og tror at så lenge vi alle er venner, så går ting over. Det kan vi ikke. Vi har mistet 70 000 stemmer i løpet av fire år med blåblå regjering. Det er dypt alvorlig for Ap og sosialdemokratiet.

Les også: Giske om den anonyme kritikken mot hans innsats i valgkampen

Sandvik sier at partiet ikke må lulle seg inn i at man tapte på grunn av to ting: Distriktsopprøret – og SV og Rødts fremgang.

- Sp hadde 15 prosent oppslutning i mai, mens vi lå over 30 prosent, så distriktsopprøret var allerede tatt ut – og vi ville vunnet valget med god margin om det hadde holdt seg. SV og Rødt gikk frem med til sammen 100 000 stemmer, så om vi hadde fått disse stemmene, ville vi tapt oppslutning sammenlignet med forrige valg. Nå må vi finne ut hvorfor vi ikke så hva som kom før sommeren, og hvorfor vi ble så overrasket i august da vi fikk målinger som sa at vi tapte oppslutning.

- De som har kjent uroen

I VG onsdag var det Trond Giske som fikk hovedskylden for en elendig Ap-valgkamp (se Giske svare i sak på siden).

Les Rita Otterviks harde kritikk av valgkampanjen lagt på Youngstorget.

- Det er jo et interessant «blame-game» på gang. Det er vanskelig å ta anonyme kilder på alvor, men det er godt gjort å peke på Trond og intern uro på mediesentralen når de skal forklare hvorfor Ap tapte valget. Jeg tror ikke dette er særlig viktig for velgerne. Kan hende er dette folk med personlige ambisjoner som ble veldig skuffet da vi tapte valget fordi de ikke får nye, spennende jobber i regjeringsapparatet, sier Sandvik som mener andre stemmer er viktigere:

- Det som er viktig nå, er at partimedlemmene får være med på en grundig evaluering av hva som har gått galt. Det er de som har vært ute, følt på hva som rører seg, kjent uroen. Det er her vi må finne svarene, ikke inne, på et låst kontor i Oslo.

- Skulle det være et slags kupp, da?

- Frykter de VG omtaler som sentrale kilder at Giske skal posisjonere seg for å ta over etter Støre?

- Det hadde jo vært morsomt, som et slags kupp, da? Tror de at Trond kan gå inn til Jonas og si: Beklager, nå er din tid ute? Det er landsmøtet i Ap som velger ledelse, etter at valgkomiteen har gjort en grundig jobb. Jeg tror disse folkene har sett litt for mye «House of Cards». Nå må vi la folkene ute i partiorganisasjonen få komme til orde.

Les kommentaren: Ap-kollaps gjør Erna Solberg historisk

- Er dette en gryende maktkamp?

- Ja, de forsøker i hvert fall å starte den. Men jeg tror partiorganisasjonen vil si ifra at den ikke er interessert i å starte en maktkamp nå. Folk vil heller finne ut av hvorfor vi ikke oppfattet hva som var i ferd med å skje. Så får de som er opptatt av «House of Cards» og maktkamp ta det litt med ro. Vi må gå i oss selv: Tok vi seieren på forskudd? Trodde vi det var en «homerun» før sommeren? Hvorfor kom dette som julekvelden på kjerringa?

- Jeg håper på uro

- Tror du på ro fremover?

- Jeg håper på uro, eller kraftige diskusjoner nå. Vi må ta et skikkelig oppgjør med oss selv. Vi må få ting på bordet. Da må vi ikke starte med konklusjonene. Ennå er det lenge igjen til neste valg, og dette må vi gjøre oss ferdige med nå, slik at vi kan gå samlet til neste valg.

- Men det kan fort også bli diskusjon om personer?

- Det vil være en del av diskusjonen. Men først må vi finne ut hva vi skal gjøre – ikke hvem som skal gjøre det. Det er ingen vits i å først bytte ut ledelsen, dersom den nye ledelsen gjør akkurat det samme som den gamle. Nå må politikken i sentrum.

- Trond er også fredet

Gruppeleder for Ap i Trondheim bystyre, Geir Waage, mener anonyme kilder som fordeler skyld er feigt.

- Hele strategien vår, som ble lagt for ett år siden, bommet, mener Geir Waage. Foto: Richard Sagen

- Hele strategien vår, som ble lagt for ett år siden, bommet. Vi har ikke kommet tydelig nok ut. Så det er mye mer grunnleggende problemer vi har enn utspillene i VG kan tyde på, sier gruppeleder i Trondheim, Geir Waage.

- Om Jonas Gahr Støre er fredet, virker ikke Trond Giske å være det?

- Trond er også fredet. Han er en kjempekapasitet for partiet. De har sammen tatt ansvar og alle personene i ledelsen er fredet.

- Jeg ønsker ikke å være med på et blamegame (skyldfordelingsspill, red.anm.) som kun de som vant valget tjener på, sier sentralstyremedlem og stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, Ingvild Kjerkol.

Sentralstyremedlem Ingvild Kjerkol mener kollektiv skyld er vanskelig. Foto: Rune Petter Ness

- Hva er saken i VG et uttrykk for?

- At en organisasjon blir rystet når en går på et slikt nederlag. Det er mange slitne og frustrerte folk, så det er veldig menneskelig. Men jeg opplever at ingen oppsøker persondiskusjonen nå. Kollektivt ansvar er krevende når det går dårlig, bemerker hun og føyer til:

- Når det går godt, er det alltids noen som stikker seg litt ekstra fram.

Les også: Slik stemte din bydel i Trondheim

Les også alle sakene om stortingsvalg 2017