Fra 1. januar 2018 overtar kommunene borgerlig vigselsmyndighet fra tingrettene.

Det begynner så smått å haste med å få lagt forholdene til rette for at de første parene kan bli viet i rådhuset på nyåret. Derfor vil formannskapet tirsdag hastebehandle saken, på vegne av bystyret.

Formannskapet må ta stilling til om bystyresekretariatet skal styrkes med ett årsverk, som tilsvarer 750 000 kroner fra årsskiftet. Kostnaden må innarbeides i rådmannens budsjett. Rådmannen må også omdisponere 250 000 kroner av årets budsjettmidler til innredning av et egnet rom i rådhuset.

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) foreslo i Adresseavisen i sommer storsalen i andre etasje som vigselsrom. Bystyresekretariatet er enig. Men også andre møterom i rådhuset er vurdert.

Ordfører og varaordfører er gitt vigselsmyndighet direkte i loven. Andre folkevalgte eller ansatte i kommunen kan innvilges samme myndighet av bystyret. En egen sak om hvem som får vigselsmyndighet skal behandles i bystyret før jul.

Skal ikke måtte betale

Ifølge lovendringen skal kommunene tilby et kommunalt vigselstilbud for egne innbyggere og for personer som ikke er bosatt i Norge. Det er nok at én av brudefolkene er bosatt i kommunen for at plikten gjelder. Kommunen kan velge å tilby vigsler også for innbyggere i andre kommuner. Det er nettopp det bystyresekretariatet ved enhetsleder Kristin Leinum foreslår overfor formannskapet.

I første omgang skal ikke utenbysboende betale for å gifte seg i Trondheim, men vil bli vurdert senere om pågangen skulle bli ekstra stor.

Det vises i den forbindelse til Trondheim som arrangementsby, studieby og som en åpen og gjestfri by. Trondheim er allerede i dag en populær vigslingsby. Legges Sør-Trøndelag tingretts tall til grunn, vil kommunen trolig få 500 - 600 vigsler i året, og tallet ventes å stige de nærmeste årene. Erfaringer fra tingretten viser at spennet i antall gjester per vigsel er stort. Det samme gjelder brudefolkets antrekk. Noen kommer i lunsjpausen i vanlige klær for å «få det gjort» og få papirene i orden på et «kontor». Andre brudepar, særlig om sommeren, kommer pent kledd og med mange gjester.

I kommunen har man diskutert om vigslene skal legges til rådhuset eller Leangen gård. Rådhuset peker seg ut som mest praktisk. Det er enkelt å ta seg dit, de som vier jobber i rådhuset, og det er kort vei til byens restauranter. Ved utgang etter seremonien, på baksiden av bygget, kommer man ut i parken.

Ekstra fyringskostnader

Kommunens representasjonssted, Leangen gård, er vakker og presentabel og har en flott park for fotografering samt gode parkeringsmuligheter. Men gården ligger litt utenfor byen, og om vinteren vil det kreve ekstra oppvarmingskostnader.

Videre er det forslag om å gjøre fredag til vigselsdag mellom klokken 10.00 - 12.00 og 13.00 - 1445. Men det foreslås også inntil 10 lørdagsvigsler neste år. Vigsel utenom kommunens ordinære lokale og åpningstider skal ikke være en del av kommunens tilbud. Dersom vigsler sier ja til vigsel på annet sted og utenfor ordinær åpningstid, kan ikke vigsler kreve noen form for lønn eller godtgjøring for oppdraget.

Vier 18 par i uken

Sør-Trøndelag tingrett viet i 2015 500 brudepar og 560 i fjor. Det er satt av ett kvarter til hvert brudepar. På den tiden rekker tingretten å vie inntil 18 par i uken. Tingretten utfører svært sjelden vielser utenfor tinghuset. Om sommeren er det en vigselstopp. Vigselskorpset ved tingretten består av fire dommerfullmektiger og åtte administrativt ansatte saksbehandlere, til sammen 12 personer. På grunn av stramme budsjetter måtte tingretten slutte med vielser på lørdag.

Når ordfører eller varaordfører vier, bæres ordførerkjede. Øvrige vigslere bærer kommunevåpenet på jakkeslaget/kjolen.

Da Trondheim og Klæbu blir én kommune fra 1. januar 2020, foreeslås det at Klæbu allereede neste år kan benytte vigselslokaler i Trondheim.

Rådhusparken: Etter vielsen i rådhuset er det meningen at brudeparene kan gå ut bakdøren og ut i den vakre parken. Foto: Rune Petter Ness
Aktuell: Leangen gård er vurdert som vigselssted når kommunene fra nyttår overtar vigselsoppgavene fra tingrettene. Gården ligger skjermet og kan tilby vigsel utendørs. Foto: Ivar Mølsknes