Nylig konkluderte fylkeslegen med at tilbudet til gravide rusmisbrukere i Trondheim er uforsvarlig. Som et svar på det, vil kommunaldirektøren nå omorganisere tilbudet, og flytte det ut i bydelene.

- Ressursteamet har vært et tilbud som har fungert godt i snart 30 år. Så oppstår det en personkonflikt, og kommunen vil utradere hele teamet. Det blir helt feil, mener kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H).

- Du reparerer ikke på det som er i orden, sier hun.

- Uakseptabelt

Nå varsler Høyre og Frp at de ønsker en politisk behandling av saken. I formannskapet tirsdag fremmer de forslag om at rådmannen legger frem en sak om organiseringen av ressursteamet, og at teamet skal bestå som et tverrfaglig byomfattende tilbud med jordmorfaglig ledelse.

- Avgjørelsen om hvordan dette tilbudet skal organiseres fremover må behandles politisk. Dette har blitt en betent sak, der en svak gruppe med særlig behov for god og kyndig oppfølging, blir ofret på grunn av en krevende konflikt. Det er helt uakseptabelt, sier kommunalråd Elin Andreassen (Frp).

- Vi som politikere er nødt til å ta ansvar i denne saken, og sørge for at gravide rusmisbrukere får det tilbudet de trenger og har behov for, sier hun.

LES OGSÅ: Rusmisbrukeren «Ida» ble rusfri etter oppfølging av ressursteamet

Sårbar gruppe

Skjøtskift aksepterer ikke at tilbudet blir splittet opp og lagt til bydelene.

- Vi må sørge for at dette tilbudet til en så sårbar gruppe er faglig godt nok. Jeg tror ikke det er mulig å se for seg at vi kan bygge opp en slik kompetanse på alle bydelene, sier hun.

Hun mener kommunen bør lytte til rådene fra fagmiljøet ved St. Olavs hospital. De advarte tidligere i uken sterkt mot å splitte opp ressursteamet som i dag har tilhold i Midtbyen.

- Dette er ikke noe fødeavdelingen ønsker. Vi er bekymret for kommunens planer. Dette tilbudet vil ikke bli godt nok, sa jordmor Liv Hilde Lothe.

Teamet gir et tilbud til 30–40 gravide rusmisbrukere årlig, og følger familien både gjennom svangerskap og etter fødsel.

- Veldig alvorlig

Som Adresseavisen nylig skrev, konkluderer fylkeslegen med at kommunens tilbud til gravide rusmisbrukere ikke lenger er forsvarlig. Årsaken er at ressursteamet siden januar har vært uten jordmor. Bakgrunnen for dette er en langvarig arbeidskonflikt mellom ansatte og ledelse, og blant annet brudd på Arbeidsmiljølovens krav til det psykososiale arbeidsmiljøet.

Skjøtskift kaller fylkeslegens konklusjon for knusende.

- Dette er veldig alvorlig, så alvorlig at vi må skjære gjennom. Vi kan ikke la dette ende opp i at tilbudet blir splittet opp. Vi har fått beskjed om at omorganiseringen skal ivareta kvaliteten i teamet. Men jeg tror ikke det stemmer, sier Skjøtskift.

Hun mener at personkonflikten er blitt håndtert på en måte som har brutt ned spisskompetansen i teamet.

- Jordmorressursen er blitt tilsidesatt, men jordmor er den sentrale i dette teamet, påpeker hun.

Også fylkeslegen skriver i tilsynsrapporten at kravet om stabilitet og kontinuitet innebærer at det kan være behov for at tjenesten samles på ett sted.

Jordmor viktig

Formannskapet har ved flere anledninger blitt orientert om situasjonen i ressursteamet, og Andreassen sier at det er gitt et inntrykk av at brukerne er blitt ivaretatt. Nå viser det seg at det ikke er tilfelle, i og med at fylkeslegen konkluderer med at tilbudet har vært uforsvarlig.

- Det var det jeg fryktet. Jeg synes det er svært beklagelig, sier Andreassen.

- Kommunaldirektøren har uttalt at arbeidsmiljøproblemene og personkonfliktene er for store til at dette teamet kan fortsette. Hva er løsningen?

- Forslaget vårt er et svar på det. Vi mener dagens team bør legges ned, så bør en etablere et nytt team. Men jordmorkompetansen må være den ledende kompetansen i dette tilbudet, sier Skjøtskift.