Politiets sikkerhetstjeneste var koblet inn da Kaspersky Lab var sponsor og deltok på Starmus-fesitvalen i Trondheim.

Forrige uke ga Departement of Homeland Security (DHS) ordre om at produkter fra Kaspersky Lab skal fjernes fra datasystemene til føderale myndigheter i løpet av 90 dager.

Amerikanerne er redd for at russisk etterretning kan få innsyn i sentrale statlige datasystemer gjennom programvare som er levert av Kaspersky Lab. Selskapet er leverandør av antivirus- og datasikkerhetsprogrammer på verdensbasis. Ifølge egne opplysninger har de 400 millioner brukere.

Kaspersky Lab var en av de internasjonale sponsorene til Starmus 2017 i Trondheim. Det er ukjent hvor mye penger selskapet bidro med. Selskapet har også tidligere vært sponsor for festivalen. Toppsjef og grunnlegger Eugene Kaspersky var selv til stede i Trondheim. Han deltok også i en paneldebatt sammen med blant andre Neil deGrasse Tyson, talkshowlegende Larry King, nobelprisvinner Chris Pissarides, filmregissør Oliver Stone og den norske økonomen Finn Kydland.

Kontakt med PST

Trond Singsaas ved NTNU var lokal prosjektleder for Starmus 2017. Han opplyser at han kontaktet med PST i februar i år da det ble klart at Kaspersky Lab var sponsor for Starmus.

- Dette var en rutinemessig henvendelse vi tok på grunn av selskapets aktivitet og nasjonalitet. På grunnlag av PSTs vurdering fant vi ikke grunn til å sette i verk noen spesielle tiltak, sier Singsaas.

Han hadde oppfølgende kontakt med PST etter hvert som prosjektledelsen i Trondheim fikk greie på at det kom folk fra selskapet, hvilken rolle de skulle spille og hvor mange de var. Trond Singsaas vet  ikke hva PST eventuelt gjorde på egen hånd.

Starmus-sjef og grunnlegger Garik Israelian varslet søndag at det vil bli en ny festival i 2019, men ville ikke si hvor.

- Får den amerikanske ordren om å kaste ut Kaspersky Labs programvare konsekvenser for NTNU hvis Starmus 2019 arrangeres i Trondheim, og Kaspersky er sponsor?

- Det vil jeg ikke spekulere i, sier Singsaas.

- Det er klart at Kaspersky er i en annen situasjon nå enn da vi planla og gjennomførte Starmus 2017. Men dette må vi vurdere hvis det oppstår en slik situasjon. Det er ennå ikke klart om Starmus 2019 blir i Trondheim, og eventuelt hvem som blir sponsorer.

Singsaas var prosjektleder for den norske delen av festivalen som bare håndterte sponsorer fra Norge. De internasjonale sponsorene forholdt seg til selve Starmus-organisasjonen.

Redd russisk etterretning

Antivirusprogrammer og annen sikkerhetsprogramvare gir dyp tilgang i datamaskiner. Dette kan misbrukes av en aktør med onde hensikter, og kompromittere datasystemene, heter det i ordren fra Departement of Homeland Security (DHS) i USA. Amerikanske myndigheter forklarer sin bekymring med forbindelser mellom enkeltpersoner i Kaspersky Lab og russisk etterretning, og andre statlige organer.

Ifølge DHS har etterretningsorganer etter russisk lov rett til å be om, eller kreve, bistand fra Kaspersky Lab. Risikoen for at russiske myndigheter på egen hånd, eller med hjelp fra Kaspersky, kan få adgang til føderal informasjon og it-systemer, angår amerikansk nasjonal sikkerhet, heter det i ordren.

I etterkant av dette har forbrukerelektronikkjeden Best Buy stanset salget av produkter fra Kaspersky.

Fjerningen av Kaspersky Labs programvare fra føderale amerikanske datasystemer, skjer mens det pågår en større prosess for å finne ut om valget i USA ble påvirket av russisk hacking, og om Trump-kampanjen hadde illegal kontakt med russiske myndigheter.

Kaspersky avviser

På hjemmesiden til Kaspersky Lab avvises det at selskapet har upassende forbindelser med noen regjering. Selskapet samarbeider ofte med myndigheter og politiorganer rundt om i verden, utelukkende med mål om nettopp å bekjempe datakriminalitet, heter det fra Kaspersky.

- Vil skade russisk selskap

Russiske myndigheter kommenterte ordren fra Departement of Homeland Security som et forsøk på å underminere posisjonen til et russisk selskap. Handlingen er i strid med rettferdig konkurranse og internasjonale regler, sa Dmitri Peskov, talsmann i Kreml, ifølge Reuters. Den russiske ambassaden i USA uttalte at beslutningen til amerikanske myndigheter er beklagelig, og at den forsinker gjenetableringen av forbindelsene mellom de to landene.

Eugene Kaspersky er toppsjef for datasikkerhetsgiganten Kaspersky Lab som nå utestenges fra føderale datasystemer i USA. Foto: Shannon Stapleton, Reuters
Eugene Kaspersky har kjempet mot økte mistanker i USA. Nå stenges anvivirusselskapet ute fra myndighetenes datasystemer i USA. Foto: Pavel Golovkin, AP
Russiske Kaspersky Lab var sponsor for Starmus-festivalen i Trondheim.
Starmus-grunnlegger Garik Israelian gjorde det søndag kjent at det blir en ny Starmus-festival i 2019. Israeliaen ville imidlertid ikke si hvor. Foto: MARIANN DYBDAHL