- Jeg gleder med til å møte kronprinsparet. Det blir veldig trivelig. Jeg er glad de tar turen ut til distriktene, og ser hva som foregår her, sier Mari Alida Sandvik. Den spreke 78-åringen er en av seniorene på Jøa som er plukket ut til å møte Haakon og Mette-Marit.

- Jeg vet ikke helt hva vi skal snakke om ennå, men vi skal spise lunsj sammen, sier Mari Alida.

Kronprinsesse Mette-Marit støtter talkshow-legende i at man bør bli flinkere til å oppsøke gravende journalistikk i kampen mot falske nyheter

Skal mate jerv

Det er et tettpakket og variert program kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal gjennom når de besøker de nordtrønderske kommunene Høylandet, Namsskogan, Grong, Namsos, Fosnes, Flatanger og Frosta denne uken.

Kronprinsparets besøk starter på Høylandet onsdag formiddag hvor de etter et kort opphold drar videre til Namsskogan familiepark der de vil bli guidet av en rovdyrveileder. De får de møte både bjørn og fjellrev før de ender opp ved jerven. Her blir Kronprinsparet med dyrepasser inn i innhegningen for å mate jerv.

Senere på dagen går ferden videre til Grong og åpning av det nye kulturhuset Kuben

- Dette er stort for oss, og vi er veldig glade for at kronprinsesse Mette-Marit skal «klippe snora», og stå for den offisielle åpningen av det kombinerte skole- og kulturbygget til 150 millioner kroner. Dette er kjempeviktig for Grong og regionen i Indre Namdal, sier ordfører Skjalg Åkerøy.

Les også: Kronprinsparet fikk servert insektskake

Byr på rockekonsert

På ettermiddagen drar kortesjen videre til rockebyen Namsos hvor det blir en kort omvisning i Rock City og «verdensrommet» til Åge Aleksandersen. Deretter blir det musikkhistorie og konsert for folket i NTE Arena med kjente og kjære, gamle og unge artister. Hit kommer både DDE, Grannes, Amanda Kamara, Atterljom, gitarrekke, nye Prudence m.m. Otterøy skolekor og Trøndergospel skal også opptre.

Dagen etter ankommer kronprinsparet Seierstad på Jøa med Kongeskipet «Norge» hvor det først blir omvisning på Fyret flerbrukshus. Deretter skal kronprinsparet blant mye annet få en omvisning inne i barndomshjemmet til Olav Duun.

Les også: - Folk må føle at de er en viktig del av fellesskapet

Åpner havbrukspark

Etter besøket på Jøa går turen videre til Lauvsnes i Flatanger kommune hvor det er program i Storlavika havbruksindustrier med besøk på Namdal Rensefisk. Kronprinsparet introduseres for fiskerinæringen i Flatanger, og får et innblikk i den historiske utviklingen av oppdrettsnæringen. De får også en omvisning i produksjonsanlegget ved Namdal Rensefisk.

Etterpå skal H.K.H. Kronprinsen foretar den offisielle åpningen av Havbruksparken. Kronprinsparet får deretter en omvisning inne i bygget. De får blant annet se hvordan fjernforing av fisk i oppdrettsanlegg fungerer.

Sang og bønn

Siste post på programmet blir besøket på Frosta hvor det også blir folkefest. Her skal kronprinsparet blant annet besøke klosteret på Tautra hvor de blir ønsket velkommunen av førstepriorinne Sr. Sheryl. Kronprinsparet får oppleve sang og bønn ved nonnene og munkene i klosteret, observere såpeproduksjon og delta i samtale i kapittelsalen sammen med nonnene. Deretter drar de til omvisning på Viken gartneri før det blir folkefest på Valberg gård.

De gleder seg til å treffe kronprinsparet når de ankommer Jøa på torsdag. Fra venstre: Ole Barlien, Mari Alida Sandvik, Åse Tingstad og Hilde Skjærvik. Foto: Bjørn Tore Ness