Spesialenheten for politisaker mener at politimannen ved Trøndelag politidistrikt begikk en grov uaktsom tjenestefeil da han foretok den ulovlige ransakingen i Trondheim den 8. februar i år, og har bøtelagt tjenestemannen for brudd på straffelovens paragraf 172.

Forelegget på 10 000 kroner er vedtatt av politimannen, opplyser Mona Skaaden-Bjerke, juridisk rådgiver hos Spesialenheten i en e-post til Adresseavisen.

«Byens beste hest»

Det var en politiinspektør i politidistriktet som 14. februar anmeldte politibetjenten og hans kollega til Spesialenheten for politisaker. Spesialenheten har siden etterforsket saken, og kom nylig med sitt påtalevedtak. I dokumentet redegjøres det innledningsvis for bakgrunnen for ransakingen:

31. januar anmeldte politibetjenten en mann for narkotikaovertredelse. Bakgrunnen var en messenger-melding sendt fra denne mannen til en annen person, hvor han oppga å ha «byens beste hest» i lomma. I anmeldelsen sin forklarte betjenten at uttrykket «byens beste hest» betyr valium. På bakgrunn av denne meldingen ønsket politimannen å ransake boligen til den anmeldte. En politiadvokat sendte derfor en ransakingsbegjæring til Sør-Trøndelag tingrett 4. februar, med anmeldelsen vedlagt.

I avhør har politibetjenten forklart at han trodde begjæringen til retten var en ren formalitet, og at dommeren ville ta den til følge. Han ga beskjed til Kriminalvakta ved Sentrum politistasjon om at rettens beslutning måtte sendes til ham når den var klar, ifølge påtalevedtaket fra Spesialenheten.

Leste bare to linjer

Tre dager etter kom svaret fra retten. Det var negativt. Dommeren konkluderte med at formuleringen «byens beste hest» i utgangspunktet kunne bety «nærmest hva som helst», og fant ikke at vilkårene for ransaking var oppfylt, går det frem av beslutningen, som siteres i påtalevedtaket.

Da politibetjenten mottok avgjørelsen, leste han imidlertid bare de to øverste linjene i dokumentet. Han trodde at retten hadde besluttet ransaking og tok med seg en kollega til den anmeldte mannen. De fremviste det de trodde var ransakingsbeslutningen, og gjennomførte ransakingen. De foretok ingen beslag, ifølge dokumentet fra Spesialenheten.

Sak mot kollega henlagt

Politibetjenten ble ikke klar at han hadde gjort noe ulovlig, før en krimvaktleder etter noen dager kom og spurte hvor godt han hadde lest rettens beslutning.

I avhør med Spesialenheten har politimannen forklart at feilen ble gjort, fordi han ikke hadde lest rettsdokumentet godt nok. Han la til at han i samme periode jobbet med tre tilsvarende saker, og at retten i disse tilfellene tok politiets begjæringer til følge.

Også politibetjentens makker har vært etterforsket av Spesialenheten. Han har i avhør forklart at han «ikke hadde i tankene å lese gjennom beslutningen» når kollegaen opplyste at retten hadde gitt dem anledning til å ransake. Han tar selvkritikk på dette, og «vil i fremtiden forsikre seg om innholdet i beslutninger som gis», heter det i dokumentet fra Spesialenheten. Saken mot denne politimannen er henlagt med grunnlaget «intet straffbart forhold anses bevist», ifølge Skaaden-Bjerke.

«Klanderverdig slurv»

Den ulovlige ransakingen skjedde som følge av «klanderverdig slurv» fra politibetjentens side, mener Spesialenheten for politisaker, og konstaterer at dersom tjenestemannen «hadde tatt seg bry med å lese de fire øverste linjene på side to i rettens beslutning», ville han ha skjønt at Sør-Trøndelag tingrett ikke tok ransakingsbegjæringen til følge. Spesialenheten mener i tillegg at politimannen hadde et særlig ansvar for å sette seg inn i hele beslutningen, siden han hadde tatt initiativ til at Kriminalvakta skulle sendes ham rettsdokumenten.

Politimester Nils Kristian Moe ved Trøndelag politidistrikt har følgende kommentar til Spesialenhetens avgjørelse:

- Vi skal ikke ransake uten at det er grunnlag for det. Sånn er det bare.

- Gjøres det noe spesielt i politidistriktet for å unngå at det skjer igjen?

- Vi har skjerpet opplæringen av mannskapet. De skal være nøye på at beslutning er fattet og at hjemmel er til stede før det ransakes. Det legger vi stor vekt på, svarer Moe.

En politibetjent i Trøndelag politidistrikt har fått et forelegg på 10 000 kroner fordi han begikk en grov uaktsom tjenestefeil, mener Spesialenheten. Foto: cci, Adresseavisen