Like før ankefristen utløp 15. september inngikk Sameiet forlik med utbygger Rosenborg Utvikling AS og hovedentreprenøren Hent AS.

I lagmannsretten ble Rosenborg Utvikling dømt til å betale erstatning for mangelfulle arbeider på boligblokken i bydelen Rosenborg i Trondheim. Utbygger må betale fem seksjonseiere til sammen 1 365 000 kroner i erstatning og 590 000 kroner i sakskostnader.

Frostating lagmannsrett kom i juni til helt motsatt resultat av Sør-Trøndelag tingrett, som året før frifant Rosenborg Utvikling. Tingretten var for så vidt enig med lagmannsretten i at det var utført mangelfulle byggearbeider på balkongene og som førte til fukt- og råteskader. Men kravet var etter tingrettens oppfatning foreldet.

Lagmannsretten tolket foreldelsesreglene annerledes og dømte Rosenborg Utvikling til å betale fem av seks seksjonseiere erstatning og dekning av sakskostnader. For den sjette seksjonseieren kom også lagmannsretten til at kravet var fremsatt for sent. Saken gjaldt krav om prisavslag etter bustadoppføringsloven, begrunnet i vannlekkasjer i flere leiligheter.

Forhandler videre

Prosessfullmektig for Rosenborg Utvikling, advokat Kristian Nordheim i advokatfirmaet Simonen Vogt og Wiig Trondheim, bekrefter at det er inngått forlik for de fem seksjonseierne i blokk A. Dermed blir det ikke noe av den varslede anken til Høyesterett. Han legger til at det også forhandles om å finne en løsning på problemene i blokkene B, C og D. Også her er det påvist omfattende fukt- og råteskader for toppleilighetene.

- Partene har satt seg ned og snakket sammen, og det hersker nå fred og fordragelighet. Totalentreprenøren Hent AS tar på seg, i samarbeid med Rosenborg Utvikling AS, å utbedre manglene.

- Det var også satt i gang en prosess fra sameiets side for å få utbedret feil og mangler i husene B, C og D. Hva skjer med den saken?

- Den er nå stoppet. Partene er inne i gode samtaler. Forhåpentligvis kan man bringe saken ut av verden, sier advokat Nordheim.

Gjør opp for seg

Under ankebehandlingen i lagmannsretten var Tobb-advokat Per Refseth prosessfullmektig for sameiet Rosenborg Park B2.

- Utbygger har valgt å gjøre opp for seg, i stedet for å bringe saken inn for Høyesterett. Saksøkte betaler kostnader til utbedring av råteskadene for de fem seksjonseierne, som er omhandlet i dommen, samt dekning av sakskostnader, sier Refseth.

Ifølge dommen er det samlede beløpet på nær to millioner kroner. Han bekrefter samtidig at man har et spor til løsning for å reparere skadene i toppetasjene i B, C og D.

Håper på enighet

Konsernadvokat for entreprenøren Hent AS, Lars Jørstad Francke, sier partene har en god dialog med hensyn til utbedring av de tre øvrige husene.

- Avtalen er ennå ikke landet, men vi håper på enighet, sier Francke.

Styreleder for Sameiet Rosenborg Park B2, advokat Morten Muus Falck, sier styret er svært godt fornøyd med at dommen ikke ble anket. Nå er den rettskraftig.

- Det foreligger et utkast til avtale mellom Rosenborg Utvikling AS og Hent AS på den ene siden og sameiet og seksjonseierne på den andre siden om utbedring av skadene på husene B, C og D. Saken skal behandles på et ekstraordinært møte i sameiet i neste uke, sier Muus Falck.

Må utbedres: Det forhandles nå om at også toppetasjene i husene B, C og D må ubedres. Her fra en av balkongene. Foto: Mariann Dybdahl
Må skiftes: Det er avdekket betydelige fukt- og råteskader på balkongene. Også parketten i flere leiligheter må skiftes. Foto: Mariann Dybdahl