Det var på kvelden mandag 11. september at mannen i 20-årene og hans samboer dro til et serveringssted på Solsiden i Trondheim. I løpet av oppholdet utøvde mannen vold mot samboeren. Dette ble filmet av et overvåkningskamera på serveringsstedet.

Retten så video

Mannen ble pågrepet dagen etter hendelsen og siktet for familievold. 13. september ble han fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett. Under fengslingsmøtet fikk retten se overvåkningsvideoen fra serveringsstedet. I fengslingskjennelsen beskriver dommeren at den fornærmede kvinnen «blir slått i ansiktet med knyttet neve av siktede, samt skallet ned».

Politiet etterforsker en voldsepisode som skal ha skjedd ved et serveringssted på Solsiden i Trondheim. Hendelsen ble filmet av et overvåkningskamera.

På bakgrunn av videoen, mener retten at det er skjellig grunn til å mistenke den siktede mannen for å ha begått en kroppskrenkelse. I tillegg mener dommeren at kvinnens oppførsel etter episoden, underbygger at det ikke er første gang hun er utsatt for vold av samboeren. «Fornærmede synes ikke å ha tilkalt hjelp i situasjonen, til tross for at det er tale om svært alvorlig vold på videoen», heter det i kjennelsen.

Retten viser også til at ordensvakten på serveringsstedet i politiavhør har opplyst at den fornærmede kvinnen ikke ønsket at politiet skulle kontaktes. Da vakten spurte om det var første gang samboeren hadde slått henne, svarte hun «at det var første gang det skjedde offentlig», går det frem av rettsdokumentet.

Skal avhøre flere på stedet

Den siktede mannen nektet straffskyld for familievold og begjærte seg løslatt under rettsmøtet.

Sør-Trøndelag tingrett mener imidlertid at det er skjellig grunn til å mistenke mannen for familievold mot samboeren, og konkluderer med at det er fare for at han på frifot vil påvirke kvinnen.

Mannen i 20-årene ble varetektsfengslet i to uker, begrunnet i faren for bevisforspillelse. «I saker som gjelder mishandling i hjemmet, som er svært alvorlig samtidig som de generelt er vanskelig å etterforske, er det svært viktig påtalemyndigheten får tilstrekkelig med tid til å foreta sentrale etterforskningsskritt uten siktedes påvirkning», begrunner retten.

Dommeren mener det er viktig at politiet får anledning til å avhøre fornærmede på nytt uten samboerens påvirkning, etter at øvrige bevis i saken er gjennomgått. Under rettsmøtet opplyste aktor at politiet skal avhøre andre gjester som var sammen med samboerparet på serveringsstedet denne kvelden samt øvrig familie og venner, ifølge kjennelsen.

Undersøker omfang

Politiførstebetjent Arve Vagnild ved Sentrum politistasjon i Trondheim, opplyser at det fortsatt gjenstår avhør i forbindelse med etterforskningen. Den siktede er imidlertid avhørt og har «forklart seg inn i forholdet» ved serveringsstedet, ifølge Vagnild.

- Vi skal nå undersøke om det er underliggende årsaker til det som skjedde, og om omfanget er større, sier Vagnild.

Forsvarer Arve Opdahl, opplyser at hans klient nekter straffskyld for familievold. Det som ble fanget på film inne på serveringsstedet, husker siktede lite av.

Advokat Arve Opdahl, som forsvarer den siktede, opplyser at klienten ikke husker hva som skjedde på serveringsstedet.

- Min klient har ikke erkjent straffskyld etter siktelsen om familievold. Det har skjedd en enkeltstående hendelse ved stedet, men han har ingen erindring om det som fremgår av videoopptaket. Dette kan ha sammenheng med beruselse, forklarer Opdahl.

Han poengterer også at den fornærmede kvinnen ikke har levert noen anmeldelse mot samboeren. Det var politiet som opprettet sak mot ham etter at de ble kontaktet av ansatte ved serveringsstedet.

Samboer avkrefter tidligere vold

Opdahl anket fengslingskjennelsen fra tingretten til Frostating lagmannsrett, men anken ble forkastet. Ankebehandlingen skjedde før den fornærmede kvinnen ble avhørt av politiet, med bistandsadvokat Lilli Marie Brimi til stede.

Lilli Marie Brimi er bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen. Hun opplyser at klienten ønsker at samboeren skal løslates fra varetekt.

- Hun var i avhør på fredag og bekreftet da de faktiske forhold om det som skjedde på stedet. Hun sa at dette var en enkeltstående handling som ikke var akseptabel og som samboeren må stå til ansvar for. Samtidig avkrefter hun at det har skjedd tidligere vold og mener at samboeren bør løslates fra varetekt, sier Brimi.

Bistandsadvokaten har derfor sendt en formell henvendelse til politiet på vegne av klienten, hvor hun ber om at mannen løslates.