Tre ordførere står på Forbordfjellet på Skatval i Stjørdal og peker mot Hermannssnasa. Fjelltoppen på 1035 moh. ligger akkurat på grensa mellom Verdal og Meråker, men ved foten av fjellet går også kommunegrensa til Levanger og Stjørdal. De ser utover det de kaller for mellomlandet – landskapet mellom den nye fylkeshovedstaden Steinkjer og storbyen Trondheim. De danner regionråd for å ha makt i nye Trøndelag fylkeskommune.

Vil ha vekst, næring og makt

Regionrådet skal samarbeide om samfunns- og næringsutvikling og sikre at dette mellomlandet får sin del av veksten som kommer. Men Værnesregionen fortsetter også med sitt samarbeid om kommunale tjenester som helse, barnevern og IT. Regionrådet skal ifølge de tre ordførerne ikke utfordre dagens ulike tjenestesamarbeid, men være det de kaller et strategisk og interessepolitisk samarbeid.

Kaffe og samarbeid: De tre ordførerne inviterte til pressemøte på Skatval før de viste fram mellomlandet mellom Trondheim og Steinkjer fra Forbordsfjellet etterpå. Ivar Vigdenes fra Stjørdal mellom Bjørn Iversen (t.v.) fra Verdal og Robert Svarva, Levanger.

Plommen i egget

- Vi skal bli en maktfaktor i nye Trøndelag, sier Robert Svarva (Ap) i Levanger.

- Dette er Midt-Trøndelag. Det er vi som er i midten. Vi er plommen i egget.

Det er nye tider i Trøndelag, og de tre ordførerne frykter å bli borte i blindsona, Derfor danner de Midt-Trøndelag regionråd. Alle tre kommunene fortsetter alene etter kommunereformen, men innser at de trenger sterke partnere. Verdal og Levanger har hatt et tett samarbeid om kommunale tjenester gjennom Innherred samkommune. Men samkommuner er ikke lenger tillat etter at Stortinget i sist periode endret kommuneloven.

- Sterkere sammen

- Det forrige stortingsflertallet ville heller ha kommunesammenslåing enn samarbeid, sier Bjørn Iversen (Ap) i Verdal. Derfor trenger de tre kommunene nye samarbeidsformer.

- Vi er sterkere sammen enn hver for oss, sier ordfører Ivar Vigdenes (Sp) i Stjørdal. De tre har mye felles. Stjørdal i sør er størst med vel 23 000 innbyggere. Levanger har 20 000 og Verdal 15 000 innbyggere.

Samarbeidsordførere: De vil fortsette som selvstendige kommuner, men innser at de trenger samarbeid. Fra venstre: Bjørn Iversen, Verdal, Robert Svarva, Levanger og Ivar Vigdenes, Stjørdal. Foto: Richard Sagen

Folkerike kommuner i vekst

- Til sammen bor det nesten 60 000 mennesker i disse tre kommunene, sier Bjørn Iversen (Ap) i Verdal. I hele området mellom Trondheim og Steinkjer bor det 80 an slår fast at de alle tre har en jevn og stabil vekst. De er enige i at Trondheim blir motoren i et nytt Trøndelag.

- Men det er et rom mellom Steinkjer og Trondheim, sier Bjørn Iversen. De tre kommunene vil med dette heve selvbevisstheten til kommunene mellom de to ytterpunktene i det nye fylket. Han tror ikke det er noe alternativ til samarbeid for de tre bykommunene i dette mellomlandet.

Alle som vil kan bli med

Samtidig understreker alle tre at regionrådet deres er åpent for alle som vil bli med. Steinkjer er også hjertelig velkommen inn i det interkommunale samarbeidet i Midt-Trøndelag regionråd.

- Alle som deler ambisjonen til dette regionrådet, er velkomne inn, sier Svarva.

Men før regionrådet blir virkelighet, må alle tre kommunestyrene vedta det.

Les mer om kommunereformen i Trøndelag her