Rådmannen foreslår å ta 18,6 millioner kroner fra skolen i 2018, og øke dette til 35,4 millioner i 2021.

Også i fjor var innsparing i skolen et omstridt tema i rådmannens budsjett.

- Det er kraftig vekst på hele oppvekstområdet. For å finne en løsning på flere ansatte i barnehagene foreslår vi noe redusert lærertetthet i ungdomsskolen, mens vi skjermer 1. til 4. trinn. Vi er forberedt på at dette vil være kontroversielt, sier rådmann Morten Wolden.

Bakgrunnen er at regjeringen har foreslått en ny bemanningsnorm for barnehager fra 1. august 2018.

Les også: Dette betyr 2018-budsjettet for deg i kroner og øre

Treåringene Tobias og Leona sammen med med barne- og ungdomsarbeider, Kari Rodal Aar på eget atelier i avdelingen, Sorbus.

Minste barna er vinnerne

Kystad gård barnehage styrker treåringene i deres overgang fra småbarn til storbarn, uavhengig av norm.

- Det er et puslespill å få dette til å gå opp, men utvidete rammer vil gi oss mer rom til å jobbe slik vi ønsker og mener er best for barna, sier daglig leder Liv Uhlin-Hansen.

Kystad gård barnehage er en av 76 private barnehager i Trondheim. I tillegg er det 52 private familiebarnehager og totalt 102 kommunale barnehager. Tilsammen går 10 700 i barnehage. Tobias (3) og Leona (3) har akkurat rykket opp fra småbarn, til storbarn. Det de ikke vet, er at nettopp det betyr større kamp om oppmerksomheten til færre voksne på treåringenes avdeling.

- I Trondheim er det i dag 6,2 barn per voksen i snitt i barnehagene. I vår barnehage er det litt færre barn per voksen, sier daglig leder Liv Uhlin-Hansen.

På landsbasis er snittet 6 barn per voksen i dag. Hvis regjeringen vedtar ny bemanningsnorm og den iverksettes 1. august 2018 er det ventet at det blir lovpålagt å ha én voksen per tre barn under tre år og én ansatt på seks barn over tre år.

Les også: Tung barnehagesatsing preger rådmannens budsjett

Flere pedagoger gir høyere kompetanse

Med den nye normen, skal pedagogtettheten på landsbasis øke fra 38 til 44 prosent. Det innebærer maksimalt syv barn under tre år og 14 barn over tre år, per barnehagelærer. Trondheim har i dag ni småbarn og 18 storbarn per barnehagelærer, som er dagens norm.

Den nye normen, sammen med flere ettåringer med lovfestet plass, vil koste kommunen hele 47,2 millioner kroner mer i året som kommer.

- Det er bare å se på lønnsutbetalingene for å forklare hvorfor det blir dyrt, sier daglig leder i Kystad gård barnehage, sier daglig leder Liv Uhlin-Hansen.

Hun er glad normene kommer og understreker viktigheten av dem.

- Barnehagene er familienes første møte med utdanningssystemet og bør være styrket med gode pedagogiske ressurser for å gi barna den starten de fortjener, sier Liv Uhlin-Hansen.

Pedagogisk sterke: - Uavhengig av stillingsprosenter er 15 av våre ansatte pedagoger og 16 er assistenter eller fagarbeidere, Liv Uhlin Hansen, daglig leder Kystad gård barnehage. I Trondheim kommune totalt er grunnbemanningen lavere enn forventet norm, men pedagogandelen er høyere en landssnittet i dag.

- Dårlig signal

Rektor Rune Haldorsen på Markaplassen ungdomsskole sier kuttet isolert sett kommer til å gå bra for dem, men at dette likevel er et dårlig signal.

- Vi er for tidlig innsats og satsing på barnehagen, men det dette er likevel et dårlig signal for oss. Våre lærere opplever allerede at de ikke strekker til, de har det fryktelig travelt, sier Haldorsen, som anslår at kuttet betyr en halv stilling for dem i første omgang.

Rektor Rune Haldorsen på Markaplassen ungdomsskole sammen med kontaktlærer Vibeke Ulstad på lærerrommet.

Kontaktlærer Vibeke Ulstad Akersveen underviser 29 elever i blant annet norsk og engelsk.

- Det er veldig hektisk. Noen har ekstra behov, og det er en daglig dårlig samvittighet at vi ikke får nok tid til å se hver enkelt elev, sier Akersveen.

- Rådmannen argumenterer med at det er høyere lærertetthet i Trondheim enn i andre storbyer, så dere har litt å gå på?

- Hva er ambisjonen hvis vi skal sammenligne oss med dem som har det verre? Når man kutter slik, går man motsatt vei av det vi ønsker, sier Akersveen.

Rektor Haldorsen advarer mot å tro at så lenge man har tidlig innsats, går det bra i det videre utdanningsløpet:

- Det er naivt å tro at det ikke dukker opp problemer på ungdomsskolen også. Her er det andre utfordringer, som at elevene ikke føler at de strekker til og generelt problemer som oppstår i ungdomstiden, sier Haldorsen.

Kontaktlærer Vibeke Ulstad Akersveen underviser 29 elever på Markaplassen. Her øver de til musikal.

- Forsvarlig

Barnehage preget altså budsjettet som rådmannen la fram onsdag.

- Det er både snakk om den lovfestede retten til barnehageplass for barn som er født i november, men også lovforslaget som er ute på høring om nye bemannings- og pedagognorm. Dette koster samlet nesten 130 millioner kroner i året ved utgangen av økonomiplanperioden, i 2021, sier Wolden.

Rådmannen sier også at Trondheim ligger bedre an enn andre storbyer når det gjelder lærertetthet.

- Er dette en forsvarlig måte å løse barnehagenormen på?

- Det er forsvarlig. Hvis ikke hadde jeg ikke foreslått det, men det, sier Wolden.

Rådmann Morten Wolden la onsdag frem sitt forslag til budsjett for Trondheim kommune 2018. Foto: Christine Schefte

Departementet: - Allerede finansiert

Statssekretær Magnus Thue (H) i Kunnskapsdepartementet mener barnehageløftet allerede er finansiert fra statens side, gjennom rammefinansieringen.

- På nasjonalt nivå er bemanningen på nivå med den normen vi nå legger opp til. Så er det noen kommuner som har nedprioritert barnehage tidligere, som får en utgift på dette nå, sier han.

- I Trondheim mener rådmannen at han må redusere lærertettheten for å finansiere barnehageløftet som dere ønsker?

- Vi legger oss ikke opp i hva som er gode og dårlige vurderinger, men det er klart at Trondheim har et stort budsjett sammenlignet med denne utgiften, sier Thue.

Kunnskapsdepartementet, her ved statsråd Torbjørn Røe Isaksen, mener barnehageløftet allerede er finansiert fra statens side.