- Den maritime kunnskapen som finnes langs trøndelagskysten er verdifull både lokalt og nasjonalt, sa H.K.H. Kronprins Haakon, før han erklærte havbruksparken for offisielt åpnet.

Kongelig ankomst

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kom med kongeskipet Norge til Flatanger torsdag ettermiddag. Før det hadde de vært i Olav Duuns rike på Jøa og fått møte bygdas befolkning under forskjellige arrangementer. På Lauvsnes ble de tatt imot av både barnehagebarn og hornmusikk.

Se bilder fra besøket

- I en tid der havet er under press av klimaendringer og utnyttelse av areal og ressurser, er det desto viktigere at vi samarbeider på tvers og tenker nytt for å sikre bærekraften, sa Kronprinsen til de mange som hadde møtt opp under besøket.

Havressursene er livsnødvendig

Kronprinsen er opptatt av bærekraft, og at menneskene ikke må misbruke ressursene i havet. Han lovpriste satsingen på Havbruksparken Midt-Norge, og mente at dette nye utviklings- og innovasjonsmiljøet kunne bidra til å dra havbruket inn i fremtiden på en positiv måte.

- Klimaet endrer seg, arbeidslivet endrer seg, men behovene våre for mat, og ressursen vi får fra naturen, vil fortsatt være livsnødvendig.

Havbruksparken imponerte

Kronprinsen var imponert over det han fikk se i Storlavika utenfor Lauvsnes. Han fikk omvising i det nye bygget på 2000 kvadratmeter som huser kontorer, laboratorier, kantina, lager og møterom. Det er i dag 14 bedrifter i bygget. Samlokaliseringen av havbruksnæringer vil generere verdiskaping i form av økt kunnskap, over 60 ansatte og over 500 millioner kroner i omsetning.

- Et innovativt Kyst-Norge krever at tiltak i Havbruksparken i Storlavika satses på, mente kronprinsen.

Havet – en viktig nabo

- Her i Flatanger har oppdrettsnæringen tatt på seg måkevingene Ibsen så ambisiøst snakket om, gjort tanken til handling i et løsningsorientert og innovativt perspektiv. Slike satsinger vil være viktig for Norge i tiden fremover, understreket han, og la til:

- Havet er viktig for oss, det er en viktig nabo, viktig ressurs og det kan være nyttig være alliert med det. Det er ikke bare enkelt å ha sjøen så tett på livet. Det byr på kraftig natur, og det er med ydmykhet og respekt vi må lære oss å leve ved dets side. Havet har til alle tider vært en avgjørende komponent i historien om Norge. Det er vesentlig for vår kommunikasjon med omverdenen for eksport og import, for energi og det vil alltid være en viktig matressurs for oss.

- Næringen kan femdobles

Havbruksparken Midt-Norge er en felles satsing for økt kunnskap, verdiskapning og vekst i havbruksnæringen i regionen, og tar mål av seg til å være et senter for innovasjon og knoppskyting.

- Havbruk er utpekt som framtidsnæringa i Nord-Trøndelag, understreker Per Anders Folladal, leder i Innovasjons- og utviklingsselskapet Proneo.

Proneo skal utvikle og drifte innovasjonssenteret i havbruksparken, og målet er å hjelpe gründere og etablert næringsliv til å kommersialisere ideer og finne sammen med andre aktører og kompetansemiljø.

-Vi ble spurt om ikke vi kunne bli med fra planleggingsfasen, og etter hvert bli en del av innholdet i bygget. Han hadde store ambisjoner om at dette skulle bli noe mer enn et kontorbygg. Han ønsket å samle et interessant kompetansemiljø og prøve å få til knoppskyting og nytenking i fellesskap, sier Folladal.

Når Trøndelag slås sammen blir dette Norges største havbruksfylke med mellom 20 og 30 milliarder i omsetning.

-Det er enorme perspektiver. Det er anslått at næringen kan femdobles. Her er det mye kapital og vilje til å satse, sier Per Anders Folladal, leder i Innovasjons- og utviklingsselskapet Proneo.

Lokale gründere

Initiativtaker og gründer, Per Anton Løfsnæs, har store ambisjoner for havbruksparken.

- Vi skal sitte i førersetet for utviklingen på kysten, sier han.

- Vi jobbet i mange år for å skape et maritimt kompetansesenter uten å lykkes. Men etter hvert kom vi i kontakt med Siva, Proneo og Jaras eiendom, og da begynte ting å skje. Nå har vi fått bygd senteret på 2000 kvadratmeter, fylt opp 80 prosent av lokalene og allerede fått spin-off-effekter, sier en meget glad Løfsnes, som synes det er stor stas at kronprinsen ville klippe snora.

- Før var bedriftene og kompetansen spredd rundt omring. Nå er vi samlet. Det er en merkedag for Flatanger og havbruksnæringen i Midt-Norge, mener Per Anton Løfsnæs.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fulgte nøye med da de fikk omvisning i lokalene i den nye havbruksparken i Flatanger. Foto: Bjørn Tore Ness
Kronprinsparet fikk oppleve en havruksnæring som utvikler seg med rekordfart. Foto: Bjørn Tore Ness
Kronprinsparet kom med Kongeskipet Norge, og ble møtte med blomster, hornmusikk og masse folk på kaia i Lauvsnes i Flatanger.