Grønne folk er et samarbeid mellom Viken gartneri på Frosta og kokkene i Hegstad og Blakstad. Mette-Marit mener det de gjør er viktig med tanke på all maten som kastes.

- Her hadde vi grønnsaker som de normalt ikke får solgt i butikk, men som er veldig bra varer. Da lager de isteden forskjellige produkter som de videreforedler og lager retter ut av. Det er en flott måte å gjøre det på, mente Mette-Marit.

Kaster for mye

Kronprinsessen understreket at en tredel av all mat som produseres blir kastet.

- Samtidig lever 800 millioner mennesker i ekstrem fattigdom. Det sier seg selv hvor meningsløst og alvorlig dette er. Grønne Folk og Viken gartneri er et eksempel på at det går an å tanke nytt. Alle kan bidra litt ved å resirkulere, gjenvinne og finne nye bruksområder, mente kronprinsessen.

Viken Gartneri Frosta eies og drives av Ragnhild og Jonas Viken på gården Viken Østre. Det første drivhuset ble bygget i 1998 og anlegget omfatter nå 13 000 kvadratmeter, og har 12 ansatte. Viken Gartneri produserer salat og urter i veksthus og frilandsprodukter som hjertesalat, vårløk og romanosalat.

Burger til slottet

Ragnhild Viken sier det var stort å ha kronprinsparet på besøk.

- Det er viktig at de setter Frosta på kartet og vil se hva vi holder på med. Det er en anerkjennelse at de besøket oss, mener Ragnhild Viken.

-Vi brukte mest tid på å snakke om Grønne Folk. Vi fikk masse oppmerksomhet rundt det og det er betryggende med tanke på at vi har satset en del på dette. Vi lager ferdigretter av ukurante grønnsaker av super kvalitet. Dette er grønnsaker som ellers ville ha gått søpla fordi de er for store eller små for butikkene. Mette-Marit syntes det var helt fantastisk, og ba om å få med seg smaksprøver hjem til slottet.

Såpe på nonnenes vis

Det var stor stas da både gammel og ung tok imot kronprinsparet ved kaia på Tautra. Kongeskipet Norge ankret opp rett utenfor øya i le for vær og vind fredag morgen. Etter blomsteroverrekkelse og en kort samtale med noen av bygdas innbyggere gikk turen videre til Tautra Mariakloster hvor 14 nonner fra ni nasjoner holder til. Søster Hanne Maria, med en fortid som journalist i Adresseavisen, ga kronprinsparet en innføring i hvordan de lager såpe. Der fikk også Mette-Marit vite at søster Hanne Maria hadde sett henne leke i sandkassen i barnehagen i Kristiansand.

-Mamma har snakket om deg. Det var koselig å hilse på deg, sa Mette-Marit, før hun fikk med to såper hjem. En til seg selv og en til svigermor.

- Det var et veldig fint møte med nonnene. Jeg ble så glad. Det er et sted jeg vil komme tilbake til. Det gjør noe med menneskene å bo på denne måten i et slikt miljø.

Tror på bærekraftig fremtid

Kronprinsparet er optimister på miljøets vegne etter å ha besøkt havbruket i Namdalen og landbruket på Frosta. De har under sitt tre dager lange besøk i Nord-Trøndelag fått se det ypperste som finnes inne havbruk og landbruk.

- Det er mange utfordringer knyttet til miljø på utrolig mange måter, men det finnes veldig mange løsninger også. Det er fint å se at mange jobber med det. Bærekraft er utrolig viktig skal vi klare å få til dette over lang tid. Det er både de som driver i havet og de som driver på land her i Trøndelag opptatt av, mente kronprins Haakon.

- All forskningen som foregår innenfor havbruk er veldig viktig for at det skal bli en industri som kan vare i mange år etter at oljen tar slutt, mener kronprinsesse Mette-Marit.

Gøy på jobben

Men kronprinsparet understreket at det aller viktigste med reisen har vært å få møte alle menneskene og se hvordan de lever.

-Folk har vær så imøtekommende og gjestfrie, og det har vært veldig gøy på jobb. Det er stort å se hvor mye som skapes i dette fylket både innenfor havbruk, innovasjon og teknologi, men det er også godt å se hvor mye dere gjør for å ta vare på hverandre og naturen for å sikre vår felles fremtid, sa kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Kronprinsen fikk prøve å skyte med potetkanon under folkearrangementet på Valberg slektsgård på i Frosta. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Nonnene på Tautra viste frem sin såpeproduksjon. Foto: Levin Nestvold jr., Adresseavisen
Kronprinsparet ble møtt av ordfører Trine Haug da de la til kai på Tautra. Foto: Levin Nestvold jr., Adresseavisen