I 2016 kom det en ny forskrift som pålegger alle kommuner å sørge for at alle fritidsboliger med ildsted og pipe blir ettersett og feid etter behov.

Reaksjoner i Rennebu

I Rennebu har kommunen nå sendt ut regning på feieavgift til om lag 2000 eiere av fritidsboliger. Hytteeier Ingrid Hoel i Rennebu er forundret over at pipa på setra hennes må feies når ildstedet nesten aldri brukes.

- Jeg har fått regning for feiing og tilsyn på tre fritidsboliger. Når jeg skal få denne tjenesten aner jeg ikke. Den ene boligen er ei seter som ligger én times gange fra vei og som det kanskje fyres i én gang hvert fjerde år. I tillegg er jeg pålagt å tilrettelegge for at feieren kommer seg dit og at det er stige på taket. Jeg tviler på om noen i det hele tatt vil ta turen opp dit, så jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal betale for dette på forskudd, sier Ingrid Hoel til Adresseavisen.

Fikk regning uten å ha fritidsbolig

Ingrid Hoel la ut sitt syn på saken i en Facebook-post, og kommentarfeltet tyder på at mange reagerer på ordningen som nå innføres. En mann forteller at han har fått regning, men ikke har fritidsbolig. Ei dame er oppgitt over å måtte bevise at dokkehuset ikke er en fritidsbolig. En annen har fått regning for et falleferdig fjøs uten pipe.

Kommentarfeltet under innlegget til Ingrid Hoel på Facebook var fylt med både humor, skråblikk og lettere oppgitthet. Foto: Skjermdump fra Facebook

- Det er mange som forundrer seg over dette opplegget. Det virker ikke som det skal brukes skjønn i det hele tatt. At de vil bruke en hel dag for å komme seg fram til ei pipe langt utenfor allfarvei gjør jo bare ordningen mye dyrere for alle, påpeker Hoel.

Setra til Ingrid Hoel ligger en times gange i bratt terreng fra fylkesvei 510 i Rennebu. Foto: Privat

Interkommunalt samarbeid

I Rennebu er prisen på 420 kroner pluss moms per pipe basert på det kommunen må betale til Trøndelag brann- og redningstjeneste for å få jobben utført. Kommunen har ikke lov til å tjene penger på ordningen da den er basert på selvkostprinsippet. Alle hytteeierne i Rennebu må betale samme pris uavhengig av hvor komplisert det er å komme seg til fritidsboligen.

- Vi er med i det interkommunale samarbeidet Trøndelag brann- og redningstjeneste, sammen med Trondheim, Malvik, Rissa, Oppdal, Klæbu og Leksvik. Alle gjør dette på samme måte ved å kreve inn feiegebyret på forskudd, forklarer Karl Petter Gustavsen som er økonomisk rådgiver i Rennebu kommune.

Klagestorm

Etter at regningene ble sendt ut har mange kontaktet kommunen for å klage.

- Vi har fått veldig mange telefoner. Det er mange som har fått regning som ikke har fritidsbolig, eller ikke har ildsted. Andre klager på prisen. Men alt vi har sendt ut er basert på informasjon vi har fått fra Trøndelag brann- og redningstjeneste. Så vi må bare henvise alle som klager videre, sier Gustavsen.

Mye feil i eiendomsregisteret

Den beskrivelsen er ikke avdelingslederen i Trøndelag brann- og redningstjeneste helt enig i.

- Vi forholder oss til det offisielle eiendomsregisteret som kommunen har ansvaret for å oppdatere. I Rennebu er det 1996 bygninger som er registrert som fritidsboliger og som nå kommer inn i den nye ordningen, forklarer Morten Gulliksen i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Trøndelag brann- og redningstjeneste skal besøke nesten 10 000 fritidsboliger i sju kommuner innen utgangen av 2019. Forskriften som krever feiing og tilsyn av fritidsboliger kom i 2016.

Skal besøke alle

Trøndelag brann- og redningstjeneste skal etter planen besøke nesten 10 000 fritidseiendommer i de sju eierkommunene. Planen er at alle skal ha fått besøk innen utgangen av 2019. I Rennebu og Oppdal er mellom 1000 og 1500 fritidseiendommer allerede besøkt.

- Vi er nødt til å besøke alle bygninger som kommer inn under forskriften. Først da kan vi lage en fornuftig plan over hyppighet av feiing og tilsyn fremover. Denne første runden vil være krevende, men da får vi samtidig oppdatert vårt kunderegister, påpeker Gulliksen.

Feiing etter behov

I 2017 har Trøndelag brann- og redningstjeneste satt av i overkant av 3,7 millioner kroner til gjennomføringen av det nye feie- og tilsynssystemet for fritidsboliger. Alt skal dekkes inn av kommunale avgifter som fastsettes av hver enkelt kommune.

- Når vi får sjekket alle fritidsboligene vil vi bestemme hvor ofte den enkelte har behov for besøk av oss. Dette kan variere fra hvert år til hvert åttende år. Men det er opp til kommunene om de vil differensiere feieavgiften, eller om de vil kreve en fast avgift hvert år, uavhengig av feiehyppighet. Det er en politisk avgjørelse, sier Gulliksen.

- Utfordringen er at feietjenesten har normalarbeidstid og da er normalt hyttefolket ikke til stede. Adkomst til hyttene kan også i mange tilfeller være utfordrende, sier Morten Gulliksen i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Forstår frustrasjonen

Også hos Trøndelag brann- og redningstjenesten har antallet henvendelser om feieavgiften økt betraktelig i det siste.

- Det er telefonstorm de første dagene etter at en kommune har sendt ut regningene. Og jeg har jo forståelse for at folk som ikke har fritidsbolig blir sure for å få ei regning de ikke skulle hatt. Men dette blir det ryddet opp i fortløpende.

- Dere blir kritisert for å ikke vise skjønn. Forstår du det?

- Vi må følge opp lovverket og det er entydig. Byggverk med fyringsanlegg skal ha tjenesten, men hyppigheten vil bli forskjellig ut fra de faktiske forhold. Hyppigheten kan vi først si noe om etter først å ha gjennomført tjenesten.

- Så dere kommer også til setra til Ingrid Hoel i Rennebu?

- Ja, men det er vanskelig å si når det blir. Å besøke de fritidsboligene som ligger vanskeligst til krever mer planlegging, men vi er nødt til å besøke alle. Vi vil benytte både firhjuling, snøskuter og båt for å komme oss til de stedene som ligger langt unna vei. Bygninger som er vanskelig tilgjengelig vil også være en utfordring for beredskap ved en eventuell brann. Derfor er jo branntilsyn ekstra viktig i disse objektene.

- Må hun følge dere dit?

- Hun trenger ikke det, men vi anbefaler at alle som får besøk er til stede. Da får vi gått gjennom eventuelle avvik sammen, noe som de vi allerede har besøkt har satt stor pris på. Det handler tross alt om å forebygge branner, presiserer Gulliksen.

For å få fritak fra kravet om tilsyn og feiing må skorsteinen plomberes eller ildstedet frakobles.

Her kan du lese mer om feiing og tilsyn av fritidsboliger (ekstern lenke).

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.