Nå har gastrokirurger funnet en ny metode for å fjerne gjenstandene.

- Vi har gjennom flere år sett at dette er en pasientgruppe som har det vanskelig. Dette er en lavstatusgruppe i helsevesenet som ikke alltid blir møtt på en god måte. De trenger ikke å bli møtt med avsky, de trenger å bli møtt på en best mulig måte, sier Lars Cato Rekstad, gastrokirurg ved St. Olavs hospital.

Sammen med kollegene Brynjulf Ystgaard og Per Even Storli har han utviklet et instrument som skal gjøre det mindre risikofylt å dra gjenstanden tilbake gjennom spiserøret. Det vil spare pasienter for risikofylte inngrep, samtidig som sykehuset kan redusere ressursene som går med til å behandle disse pasientene.

Ny metode: I løpet av et års tid har gastrokirurgene ved St. Olav utviklet en ny metode for å fjerne fremmedlegemer fra magesekken. Nå håper de at metoden etterhvert kan tas i bruk ved alle landets sykehus. Fra venstre Lars Cato Rekstad, Brynjulf Ystgaard, Per Even Storli og prosjektleder ved NTNU Technology transfer, Tonje S. Steigedal.

Selvskading

Det er psykisk syke pasienter, såkalte selvskadere, som i de fleste tilfeller blir innlagt som følge av at de har svelget ulike gjenstander. Men det er også pasienter som ved uhell har svelget en nål, det kan være barn som har svelget batteri eller det kan være innsatte i fengsel som har svelget en gaffel i den hensikt å få en luftetur til sykehuset.

- Dette er ikke en stor gruppe pasienter, men flere av dem kommer tilbake gang på gang, sier Ystgaard.

Han sier at det er kvinner i 20-årsalderen som utgjør den største andelen av disse pasientene.

- Det kan se ut som at dette er noe de klarer å slutte med når de har passert 30 år. Det er viktig å hjelpe disse pasientene gjennom denne fasen av deres liv, slik at de ikke får varige mén, sier Ystgaard.

Risikofylt

Når røntgenbilder viser at en pasient har en gaffel i magesekken, vil pasienten bli lagt i narkose og trillet inn på operasjonsstuen. Legene vil først forsøke med gastroskopi, det vil si at en fører et gastroskop ned i spiserøret og inn i magesekken. Med en slynge eller en tang vil en så forsøke å dra opp fremmedlegemet.

Dette er en operasjon som er forbundet med stor fare, ifølge kirurgene.

- Når vi skal dra opp spisse gjenstander, kan en skade spiserøret, og i verste fall risikere hull på spiserøret. Det er potensielt dødelig, sier Ystgaard som påpeker at det i enkelte tilfeller kan være pasienter som har flere fremmedlegemer i magen.

I 2015 ble det foretatt 51 gastroskopiske behandlinger for å fjerne fremmedlegemer ved St. Olav. I 13 av tilfellene klarte ikke kirurgene å få fremmedlegemet tilbake gjennom spiserøret. Da var løsningen operasjon. Det innebærer at pasienten må åpnes gjennom både bukvegg, bukhinne og magesekk.

- Dette er en stor operasjon, og det er alltid en risiko med slike operasjoner. Det hender vi får pasienter som har vært operert tidligere, og hvis dette gjentar seg flere ganger, så vil magesekken være utilgjengelig. Det er den situasjonen vi vil unngå, sier Ystgaard.

Innovasjonsmidler

For ett års tid siden begynte de tre gastrokirurgene å gruble på om en kunne finne en bedre måte å fjerne slike uvedkommende gjenstander på. Løsningen de kom opp med var enkel, men genial: Foran på gastroskopet monteres to små runde skiver, disse fungerer som en klype som skjermer den skarpe gjenstanden, enten det er spissen på en biffkniv eller taggene på en gaffel. Slik kan gjenstanden dras opp gjennom spiserøret uten at det skjer noen skade.

Nytt utstyr: Slik mener gastrokirurger ved St. Olav at fremmedlegemer fra magesekken kan fjernes.

- Dette er så enkelt at vi egentlig er litt forundret over at ingen har tenkt på det tidligere, sier Rekstad. Han forteller at sykehus over hele landet får inn pasienter med gjenstander i magen, men at ingen har funnet noen god løsning på hvordan dette skal fjernes.

Nå har gastrokirurgene inngått et samarbeid med NTNU Technology Transfer, kommersialiseringsenheten for ansatte ved NTNU og Helse Midt-Norge. Så langt har prosjektet fått 1,5 millioner kroner i innovasjonsstøtte fra Helse Midt-Norge, og nå foreligger en prototyp utviklet av ingeniører i Inventas. Prototypen er testet i grisemager og forbedret flere ganger, og målet er at instrumentet etter hvert skal bli godkjent slik at det kan tas i bruk både ved St. Olav og andre sykehus.

Patent: Nå har NTNU Tecnhology transfer søkt patent på dette utstyret som skal lette kirurgenes jobb når gafler skal fjernes fra magesekken.

- Dette er et oppfinnerteam og prosjekt jeg har stor tro på, sier prosjektleder Tonje S. Steigedal som forteller at det er sendt inn patentsøknad på produktet.

- Vi har kommet langt på kort tid, men det er fortsatt en vei igjen. Det viktigste er at vi kommer ut med et produkt som er formålstjenlig og nyttig, sier Ystgaard.

Betydelige problemer

Lars Loftet, psykologspesialist og seksjonssjef ved Nidaros distriktspsykiatriske senter (DPS), sier at det å bevisst svelge gjenstander som kniv og gaffel ofte er en form for selvskading, og at de som gjør dette, er personer som vanligvis har behov for psykiatrisk hjelp.

- Jeg vil anta at det er et komplekst sykdomsbilde i forkant av dette. Mange av pasientene kan ha hatt betydelige problemer gjennom oppveksten, sier Loftet.

Han sier at denne formen for selvskading kan forstås som en hjelpeløs håndtering av uutholdelige følelser, og at det ofte kan være mennesker som har store problemer med å gjenkjenne og sortere sine egne følelser. Samtidig kan det være personer som ikke klarer å beskrive sin egen smerte, noe som igjen fører til at de ikke klarer å håndtere sin egen situasjon.

- Selvskading er en del av deres språk, og de trenger hjelp til å tilegne seg et alternativt språk for følelsesmessige utfordringer, sier Loftet.

Ved Nidaros DPS er selvskading en kjent problematikk, men det er ikke ofte de møter pasienter som går til det skritt å svelge gjenstander for å skade seg selv.

- Men vi har vi gode behandlingstilbud for pasienter med denne typen problematikk, understreker Loftet.