Fra hjemmekontoret i Ila i Trondheim administreres det meste fra kjøp og salg til vareleveringer og reklamasjoner. Med utsikt over Nidelven, Nidarosdomen og Øya har mor og datter skapt en hypermoderne digital mønsterbedrift.

- Vi er også fire ansatte i Oslo. Min datter, som blant annet drifter nettsiden og sosiale medier i tillegg til tre som jobber på lageret. Det viktigste for oss er å ha et høyt servicenivå, rask levering og en logistikk som fungerer, sier Ann Kristin.

Ringer i vannet

Minikids AS er en av 2500 NHO-bedrifter i Trøndelag som så langt har takket ja til å bli en døråpner for personer som av ulike grunner har blitt stående på utsiden av arbeidslivet. 6000 personer har fått jobb gjennom prosjektet «Ringer i vannet».

- Jeg vil delta i arbeidslivet så lenge jeg kan, sier Linda (31). Hun er nylig ansatt i bedriften for å avhjelpe en stresset gründer. Linda er utdannet frisør og hadde ledererfaring fra flere butikker i midtbyen. Øyesykdommen RP kunne gitt henne utsikter til et liv som ufør.

- Øyesykdommen gir meg tunnelsyn og jeg risikerer at synet forsvinner helt. Det er selvsagt trasig, men jeg tenker ikke så mye på det. Mitt største ønske er å være i arbeid og ha en jobb jeg trives med.

Jan Ketil Kristiansen (33) var rusmisbruker, hadde sosial angst og var livredd folk. Men livet snudde da han fikk prøve seg som renholder på Scandic Hell.

Vil ikke gå på NAV

De fleste er enig i at AS Norge ikke har råd til at hver 5. nordmann går på NAV. Linda mener hun har mye å fare med i arbeidslivet.

-Jeg har mange interessante arbeidsoppgaver i Minikids. Jeg svarer kunder på mail og telefon, tar meg av reklamasjoner, sjekker leveringstider og har kontakt med leverandører. Alt dette er noe jeg behersker, sier Linda.

Minikids AS er en av de medlemsbedriftene i NHO med færrest ansatte som har rekruttert via «Ringer i vannet».

Etter kort tid har Minikids AS ansatt to dyktige medarbeidere, Linda i Trondheim som kundeansvarlig og Hassan som lagermedarbeider i Oslo. Han er hørselshemmet og fungerer utmerket i jobben, sier Janne Krohn-Hansen, regionansvarlig for Ringer i Vannet i Trøndelag og Nordland.

- Jeg blir oppriktig glad når jeg kommer ut og ser resultatet av satsingen i «Ringer i vannet», og den viktige innsatsen som arbeid og inkluderingsbedriftene gjør for den enkelte arbeidssøker og arbeidstaker. Minikids AS er med på å bryte ned myten om at kun store bedrifter kan bidra med bærekraftig rekruttering, sier hun.

Må finne den rette

Kirsti Kildahl Johansen, næringslivskoordinator på Stavne Arbeid og kompetanse, gjorde et grundig forarbeid, og ble godt kjent med bedriften Minikids før hun intervjuet over 20 kandidater fra Ringer i Vannet som består av åtte arbeids og inkluderingsbedrifter.

-Det er viktig å bli godt kjent med bedriftene i Ringer i vannet. Da blir det enklere å finne de rette kandidatene som man ikke når ut til ellers. Vi har et stort nettverk av jobbsøkere, og vi skal bistå i en annerledes rekruttering, sier Kirsti Kildahl Johansen.

- Det er en grunn til at folk er tilknyttet oss, og det kan være mange ulike årsaker til at man står utenfor det ordinære arbeidslivet. Det handler om fysisk og psykisk helse, som gjør at man må skifte jobb, og at man må gå en annen vei inn i yrkeslivet. Vi kan være døråpnere til nye bedrifter slik at jobbsøkerne får vist seg frem til arbeidsgivere man ikke ellers vil møte. Vi skal kjenne arbeidstakerne, med hvilke ressurser og personlige egenskaper de har, og så må vi kjenne bedriftene like godt.

- Minikids er den minste bedriften vi har i "Ringer i vannet", men det er ikke størrelsen det kommer an på. Det kommer an på viljen og å benytte mulighetene som Ann Kristin har gjort, sier Janne Krohn Hansen.

Trålet messer i inn – og utland

Ann Kristin og datteren Linda åpnet nettbutikken den 7. november i 2014 etter et halvt år med innkjøp og planlegging. Det gikk trådt de første åtte månedene, men så løsnet det.

- Jeg tror vi har truffet med ideen om å selge kvalitetsinteriør- og leker for barn. Vi har satset på skandinavisk design og farger.

Minikids.no selger alt fra ballbasseng, lekemadrasser og sklier til babybøker, plakater og dekorasjon og gaver til babyshower, dåp og bursdag. Både mor og datter har trålet gave- og interiørmesser i både Oslo, København og Paris de siste årene for å finne spennende nyheter til foreldre som ønsker lage fine barnerom.

- Det har vært noen veldig travle år og jeg har vært veldig sliten til tider. Derfor var det en lykke da jeg ble introdusert for NHO-prosjektet Ringer i vannet, sier Ann Kristin Lykke Angen.

Fakta

«Ringer i vannet» er NHOs eget rekrutteringsprosjekt som bistår medlemsbedrifter i jakten på arbeidskraft.

Arbeids- og inkluderingsbedriftene som deltar i satsingen kartlegger NHO bedriftenes behov og søker å finne riktig person til jobben.

I Trøndelag er det disse arbeids og inkluderingsbedriftene som utgjør «Ringer i vannet»: AS Reko, Fides AS, Norservice AS, Fretex Midt-Norge AS, Stavne Arbeid og Kompetanse KF, Prima AS, Beredt Kompetanse AS og Rosenvik AS

Disse åtte bedriftene hjalp 500 personer tilbake til et aktivt arbeidsliv i 2016. 20 prosent av disse fikk jobb i NHO sine medlemsbedrifter .

Satsingen er et samarbeid mellom NAV, arbeids og inkluderingsbedriftene i NHO Service og NHO.

I Trøndelag har 170 NHO bedrifter tegnet rekrutteringsavtaler med «Ringer i vannet», på landsbasis 1900 bedrifter og 34 konsern.

- Ann Kristin Lykke Angen (th) var svært overarbeidet da hun ble introdusert for Ringer i Vannet. Kirsti Kildahl Johansen, næringslivskoordinator på Stavne Arbeid og kompetanse, hjalp henne med å finne den rette gjennom NHO-prosjektet.