Det sa en angrende 25-åring, som er tiltalt for å ha drept faren sin med en stein på åpen gate like utenfor boligen i Steinkjer i slutten av mars i år.

- Det skulle vært ugjort, gjentok han i Inntrøndelag tingrett.

Ble ikke hørt

Det var torsdag 30. mars i år at 25-åringen ble pågrepet og siktet for forsettlig drap på sin far i 60-årene.

Mandag kom det frem at familien flere ganger hadde forsøkt å få sønnen tvangsinnlagt, men at de følte at de ikke hadde blitt hørt.

- Vi så at han var syk, men ble ikke forstått, mente moren i retten.

- Han var en veldig snill gutt som hadde stor omsorg for familien, understreket hun.

Ble tvangsinnlagt

Tiltalte ble etter drapet tvangsinnlagt på Brøset psykiatriske sykehus, og har fått diagnosen paranoid schizofren. Paranoid schizofreni er en form for schizofreni som gjerne rammer personer i 30-årsalderen og eldre. Vrangforestillinger ved klar bevissthet er nøkkelsymptomet.

- Han skjønte ikke selv at han var syk, og fortalte legene noe annet enn det vi mente var virkeligheten.

Moren fortalte om en snill gutt i oppveksten. Det kom også frem i retten at han etter hvert begynte å ruse seg på narkotika.

Ble mobbet vekk

Moren fortalte om en oppvekst hvor sønnen kontinuerlig hadde blitt mobbet over lang tid, og at dette førte til at de måtte flytte fra den lille bygda i Nord-Norge.

- Han fikk aldri være i fred for mobbingen. De var etter ham hele tiden. Han ble redd for å være ute alene og vi kjørte og hentet han på skolen hver dag. Han taklet ikke dette lenger. Til slutt ble det så ille at han selv ba om at vi måtte flytte.

- Merket at han ble rar

Moren fortalte også om et veldig godt forhold mellom far og sønn.

- Han var veldig glad i sin far. Han hadde også et veldig nært forhold til søsknene, og var veldig redd det skulle skje noe med oss. Han kunne sette seg ved siden av meg og holde rundt meg.

- Hvordan opplevde du sykdommen og innleggelsen i 2014, ville aktor vite.

- Han begynte etter hvert å spille en del på datamaskinen og ble mindre sosial. Han bodde sammen med en kompis, og da han stakk innom merket vi at han var helt rar. Han sa så mye rart. Han måtte begynne å snakke på engelsk fordi det var mye lettere. Han kunne ikke føre en samtale. Han kunne henge seg opp i et ord i en setning og så stoppet det helt opp. Han sa opp jobben annenhver dag.

Kjempet for å få sønnen innlagt

Familien kjempet for å få han innlagt allerede i 2014, men det gikk mange måneder før legene så det samme.

- Han skjønner ikke helt alvoret og at han er alvorlig syk, men jeg tror han forstår at han har gjort noe galt, sa broren i retten.

- Han var snill og god. Han satt barnevakt for barna mine. Han har aldri gjort noen noe vondt.

Tvungent psykisk helsevern

Hovedproblemstillingen i straffesaken vil dreie seg om hvorvidt vilkåret for å dømmes til tvungent psykisk helsevern er oppfylt. De sakkyndige har funnet tiltalte psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Tiltalte nektet straffskyld da rettssaken startet mandag formiddag.

Statsadvokat Unni Sandøy mener 25-åringen må dømmes til tvunget psykisk helsevern. Her sammen med etterforskningsleder Leif Gundersen. Foto: Leif Arne Holme