Rådmannen i Trondheim mener det er best med en trinnvis utbygging i Klæbu, fordi han frykter at man bygger ut mer enn behovet.

Likevel bestemte politikerne i fellesnemnda for Klæbu og Trondheim seg tirsdag: De ønsker en helhetlig utbygging av 60 sykehjemsplasser og 41 omsorgsleiligheter ved Klæbu helse- og velferdssenter. Sykehjemmet skal være i drift i 2020, og omsorgsboligene ferdigstilles i 2021.

- Dette er en viktig og stor investering for Klæbu. Men vi ser ikke på dette som bra bare for Klæbu, men for nye Trondheim, sier Klæbu-ordfører Kirsti Tømmervold.

En så stor investering kunne kommunen aldri ha gjort uten den sammenslåingen som kommer: Fra 2020 er Klæbu og Trondheim én kommune, og det blir dermed det nye Trondheim som tar driftskostnadene for det nye senteret. Tidligere i år kom en rapport fra fylkesmannen som påpekte blant annet at dagens sykehjem i Klæbu ikke er tilpasset standardkrav av fysiske forhold.

Les også: Her er to ordførere som vil

Advarte politikerne

Kommunaldirektør Helge Garåsen var tydelig på at han mener politikerne heller burde gått for en trinnvis utbygging:

- Vi tror det kan bli en utfordring med salg av så mange omsorgsboliger samtidig hvor vi får nye sykehjemsplasser. Det viser våre erfaringer fra Trondheim. Det er økonomiske betraktninger som gjør at vi anbefaler dette, sa Garåsen.

Men dette ville politikerne altså ikke være med på. En enstemmig fellesnemnd slo fast at planene fortsetter med fullt trykk, samtidig som rådmannen bes utrede det faktiske behovet for omsorgsboligene. Det skal også utredes hvordan man skal utnytte kapasitet utover beregnet behov, eksempelvis korttidsplasser eller avlastningsplasser for nye Trondheim kommune.

- Vil trondhjemmere flytte til Klæbu for å bo på sykehjem?

- Ja, det tror jeg. Vi har samarbeidet om sykehjem før også, og fra 2020 er vi altså én kommune. Det er ikke så langt til Klæbu, minner ordfører Tømmervold om.

Les også: Turstier og it-omlegging sprenger budsjettet

Kritisk Ottervik

Rita Ottervik (Ap) stilte flere kritiske spørsmål til Garåsen underveis i møtet tirsdag. Hun virket lite overbevist om at trinnvis utbygging er best.

- Jeg synes det virker som en litt dårlig begrunnet sak, sa Ottervik blant annet om rådmannens argumentasjon.

Hun påpekte at det er ugunstig for beboere og ansatte å spre utbyggingen over flere år. Geirmund Lykke (KrF) spurte om det er mulig å justere ned antallet utbygginger i Trondheim eller skyve noen utbygginger ut i tid.

- Kanskje er det hensiktsmessig å bygge ut i Klæbu og vente med mer her, ville Lykke vite, som fikk støtte fra Rita Ottervik.

Garåsen svarte med å si at de «selvsagt» har vurdert dette, og han fortsatte:

- Men Risvollan kommer omtrent samtidig, og så ligger det også et prosjekt for Nidarvoll snart. Noe av dette er vanskelig å skyve på. Det er lettere å forskyve saker etter 2025 enn før, mente Garåsen.

Les også: Folket sa ja til Klæbu

- Vi må se fremover

Etter litt debatt frem og tilbake, skar Ottervik igjennom:

- Om vi bygger litt for mye i Klæbu nå, så kan jeg ikke se katastrofen, sa hun.

Også Klæbu-ordføreren virket litt oppgitt over fokuset på Klæbu versus Trondheim:

- Vi må se fremover: Hva er det nye Trondheim har behov for? Ja, det blir kanskje noe kapasitet som ikke Klæbu trenger der og da, men da har man kanskje behov for noen avlastningsplasser eller sykehjemsplasser fordi man rehabiliterer eksisterende sykehjem i Trondheim, sa hun.

- Garåsen, er det en god idé å bygge mer i Klæbu for å skyve på sykehjemsplasser i Trondheim?

- Vi kan i alle fall si at dersom dette kan være med på at vi kan fase ut gamle og uhensiktsmessige plasser i Trondheim, som på EC Dahls, Buran, Ilevollen eller Søbstad, så er det helt kurant og positivt for brukere og ansatte, sier Garåsen.

Les også: Trondheim + Klæbu er sant