Kystad-saken, der Aps tidligere fylkesleder i Sør-Trøndelag og medlem av bystyret i Trondheim, Rune Olsø var sterkt involvert, var bakgrunnen for at det ble foreslått et lobbyregister i Trondheim. Forslagsstiller var Venstres Erling Moe, som fikk støtte av ordfører Rita Ottervik. Nå har rådmannen levert saken som bystyret skal ta stilling til torsdag.

Les Kystad-avtalen selv her.

KrFs gruppemøte har avgjort at de går imot et lobbyregister.

- Jeg har ikke noe imot åpenhet, men å etablere en ordning som gjør oss til prøvekaniner for en ordning som er nektet innført andre steder, mener jeg er feil. Jeg tror det er gode grunner til at slikt register ikke er innført andre steder, sier kommunalråd Geirmund Lykke.

LES OGSÅ ORDFØRERENS REAKSJON PÅ AVTALEN: Uforståelig for meg at det går an

-Stor stressfaktor

Han reagerer på at forslaget fra rådmannen etter hans syn er svært lite avgrenset.

- Det står at man skal registrere alle som søker å påvirke beslutningsprosesser. Det er ikke avgrenset til vedtak i bystyret engang. Det betyr at også henvendelser jeg får fra personer som ønsker at jeg skal tale deres sak opp mot storting eller fylkeskommune, også må registreres. Én ting er å registrere formelle henvendelser og formelle e-poster, men dette går jo langt ut over det. Går jeg en tur i Bymarka og noen henvender seg til meg, må jeg skrive det inn i lobbyregisteret, sier Lykke og sier han blir småsvett ved tanken.

- Dette kan bli veldig omfattende, og jeg er redd det siste jeg vil komme til å tenke på når jeg har lagt meg, er om jeg husket å notere alle som tok kontakt med meg i løpet av dagen. Det kan bli en skikkelig stressfaktor og det blir lett å gjøre feil. Stressfaktoren kan bli større enn nytteverdien, mener Lykke.

Personvernhensyn

- Jeg reagerer også på at vi skal ta stilling til dette, før vi vet konkret hvordan det vil praktisk gjennomføres og uten at motforestillingene er tilstrekkelig drøftet, sier Lykke og understreker:

- Jeg er redd et strengt regelverk vil overflødiggjøre etikken til den enkelte. Hvis man har noe å skjule, vil man unngå systemet på et vis uansett. Mens de mest nidkjære av oss vil bruke masse tid på samvittighetsfullt å føre opp alt. Hva har vi oppnådd da?

Men Lykke har også andre motforestillinger:

- Hvis Ola eller Kari har et problem og kommer til meg, så er det første jeg må si dem at jeg er nødt til å føre dem opp i et lobbyregister. Å offentliggjøre alle henvendelser har en problematisk personvernmessig side. Kanskje lar de da heller være å ta den kontakten?

Vurderer lovlighetskontroll

Senterpartiets Marte Løvik sier at denne saken ble mest omdiskutert på partiets gruppemøte. De vurderer nå å få gjennomført en lovlighetskontroll (dvs at de ber Fylkesmannen vurdere om vedtak i et folkevalgt organ er lovlig, red.anm).

- Vi er veldig mot dette forslaget. Flere i gruppen undret seg over om vi som bystyrerepresentanter kunne pålegges å oppgi alle henvendelser vi får. Skal dette så ligge åpent tilgjengelig for alle? Skal alle henvendelser jeg mottar på tur, eller på Facebook, registreres? Forslaget er for dårlig diskutert, og kan tolkes på mange vis. Derfor er det spesielt om det blir vedtatt, framholder Løvik.

Løvik mener kommunens habilitetsregelverk og etiske regelverk er tilstrekkelig.

- Dette forslaget kommer på bakgrunn av én sak. Vi kan ikke lage et regelverk på grunn av den ene saken. Jeg frykter at man vil vedta noe man ikke skjønner hva er.

- Tror du det blir flertall?

- Det ser slik ut, men jeg er veldig spent.

Høyre gikk mot lobbyregister i finanskomiteen og vil trolig gå mot i bystyret også – eventuelt sammen med Frp. Siden ordfører Rita Ottervik har gått inn for dette tidligere, er det sannsynlig at Ap - sammen med SV, MDG og Venstre slutter seg til forslaget om lobbyregister. Saken behandles i bystyret torsdag.