Lensmann Marit Stigen ved Stjørdal lensmannskontor opplyser at det de siste månedene har vært flere hendelser som involverer kniv i Stjørdal.

- Vi har hatt flere straffbare forhold det siste halve året, der kniv er brukt og hvor det er funnet kniver gjennom visitasjon og ransaking, sier Stigen.

Ungdomsskolealder

Hun opplyser videre at de involverte i disse sakene har vært unge ungdommer, i en av sakene helt ned i ungdomsskolealder. I forbindelse med etterforskningen har politiet fått vite at det i visse miljø er vanlig å gå med kniv i byen.

Knivene som politiet i Stjørdal har beslaglagt fra personer mellom 13 og 30 år de siste ukene er destruert, men ligner på disse andre knivene som politiet også har tatt i beslag, opplyser etterforskningsleder Annar Sparby.

- På bakgrunn av dette velger vi å ha en offensiv tilnærming i et forebyggendeperspektiv, sier Stigen.

Nylig sendte derfor stjørdalspolitiet en anmoding til politimester Nils Kristian Moe hvor de ba om å kunne visitere personer og kjøretøy for å avdekke kniver og stikkvåpen. Det sa politimesteren ja til.

Det var Bladet som omtalte denne saken først.

Ikke massevisitasjoner

- Vi har nå fått en generell visitasjonsfullmakt som gjelder i sentrumsnære strøk av Stjørdal på visse tidspunkt i helgene ut oktober, sier Stigen, og legger til:

- Dette innebærer at vi ikke trenger å ta individuelle vurderinger fra sak til sak, men jeg vil understreke at det ikke vil bli snakk om massevisitasjoner. Her foretar vi skjønnsmessige vurderinger med kløkt og klokskap, og vil være på steder hvor det har vært meldt om utfordringer, sier Stigen.

Sjekket tre personer sist helg

Den generelle fullmakten trådte i kraft sist helg, og da ble tre personer visitert. Ingen kniver ble funnet.

- At bare tre ble visitert, gir et bilde på at vi målstyrer, sier lensmannen.

Hun påpeker at visitasjoner bare er et av flere forebyggende tiltak i forbindelse med problematikken. I tillegg er det blant annet satt ned en arbeidsgruppe hvor politiet jobber sammen med kommunen.

Politiet i Stjørdal ser at muligheten de har fått til å visitere folk på gata kan skape frykt, noe de mener det ikke er grunn til. Derfor har de lagt ut en video på Facebook som forklarer bakgrunnen og målet deres.

- Dette er et av flere offensive tiltak for å opprettholde et trygt Stjørdal, forklarer Stigen.