- Dette handler først og fremst om makt og posisjoner, mener Aarbergsbotten, som nå ser seg om etter ny jobb.

I disse dager legges maktkabalen for nye Trøndelag fylkeskommune, og prosesser pågår i alle de politiske partiene. I går kveld hadde Høyre møte for å fordele roller og posisjoner.

En enstemmig valgkomité hadde innstilt Torhild Aarbergsbotten som nestleder i Høyres nye felles fylkestingsgruppe, etter Pål Sæther Eiden. Et stort flertall valgte i stedet Henrik Kierulf. Det betyr at Kierulf og Eiden får de to faste plassene som heltidspolitikere i fylkesutvalget.

- Hva skjedde i går, slik du ser det?

- Jeg er fremdeles i sjokk. Det skjedde noe jeg aldri hadde trodd skulle skje i det partiet jeg representerer. En håndfull personer setter nominasjonskomiteen og det velgerne ønsker til side. Jeg har ikke hørt om lignende før. I politikken er det velgerne og partiet som setter sammen laget. Den respekten for de demokratiske prinsippene, ble ikke fulgt i går, sier Torhild Aarbergsbotten.

- Men du fikk et flertall imot deg?

- Ja, men det var like fullt en håndfull personer som tilsidesatte den demokratiske prosessen, sier Aarbergsbotten.

Les også: Dette får fylkesordføreren i lønn

Leter etter jobb

Det var Siri Holm Lønseth som i går kveld la inn forslag på Henrik Kierulf som nestleder i stedet. Han fikk deretter 12 av de 18 stemmene, og tok dermed plassen fra Aarbergsbotten. Aarbergsbotten har akkurat kommet tilbake fra Oslo, der hun fungerte som vara for Linda Hofstad Helleland på Stortinget.

- Hvilke planer har du videre?

- Jeg har hele veien forsøkt å opptre redelig og ærlig. Jeg gledet meg til å komme tilbake til fylkespolitikken, som jeg trives godt med. Nå er jeg i den situasjon at jeg ikke lenger kan drive med politikk på den måten jeg så for meg. Så nå håper jeg det er andre arbeidsgivere som har bruk for min kompetanse, sier hun.

- Så du leter etter en jobb utenfor politikken? I går sa flere at det kan hende Høyre får tre heltidsstillinger i fylkespolitikken?

- Målet mitt er ikke å sitte og heve lønn, jeg vil drive politisk. Derfor er jeg nå på jakt etter en annen jobb, sier Aarbergsbotten, som er utdannet bedriftsøkonom og dyrlege.

- Jeg har opparbeidet meg kunnskap og kompetanse i politikken som jeg tror og håper arbeidsgivere har bruk for, sier hun.

Les også: Trond Giske var åpen for å bli Rune Olsøs arvtaker

- Ikke samarbeidsproblemer

- Men hva hvis du tilbys for eksempel en stilling som leder av kontrollkomiteen?

- Jeg stilte meg til disposisjon som tredjekandidat i går, så nå går vi inn i forhandlinger. Men alle som kjenner mitt engasjement for politikk, vet at det er politikk som er viktig for meg. Fokus for meg er ikke å få en fulltidsstilling. Hvis jeg kan få et verv der jeg kan bli brukt politisk, takker jeg ja til det, sier hun.

- «Det har med samarbeidsform å gjøre,» sa Michael Momyr om hvorfor man ikke fulgte valgkomiteens innstilling på deg, men heller valgte Henrik Kierulf. Kommentar?

- Dette handler først og fremst om makt og posisjoner. Vi må være ærlige på det. Noen ønsket seg en posisjon, og så har det foregått et spill for å få det til, på en måte som jeg ikke trodde vi drev med i Høyre, sier Aarbergsbotten.

- Så til de som mener dette handler om samarbeidsproblemer, hva sier du?

- Da må man i så fall først prøve å samarbeide med meg. Jeg har jo vært i permisjon de to siste årene og har knappest vært sammen med de nye fylkestingsgruppene, sier hun.

Les også: Slik blir sjefsfordelingen i nye Trøndelag

Henrik Kierulf (H) Foto: Morten Antonsen

- Ikke et spill

Henrik Kierulf (H) tilbakeviser at det har foregått «et spill».

- Aarbergsbotten sier dette først og fremst om makt og posisjoner, og at det har foregått «et spill» for å sikre disse posisjonene?

- Det er helt uriktig. Jeg har vært disponibel for partiet, og etter at det ble fremmet et forslag i går, ble jeg valgt. Det er gruppas vilje som råder, og det har ikke vært et spill i forkant, sier Kierulf.

- Så du visste ikke noe på forhånd om forslaget som kom?

- Nei, jeg var ikke kjent med at det.

- Er det som har skjedd, å sette de demokratiske prinsipper til side, slik Aarbergsbotten mener?

- Nei, det er det ikke. To fylkesgrupper skulle bli én, og vi skulle konstituere en ny gruppe og fordele roller oss imellom. Jeg har stor forståelse dersom noen ser det annerledes, men jeg har bare vært opptatt av å være disponibel for partiet slik de ønsker å bruke meg, sier Kierulf.

- Hvordan blir det å samarbeide videre nå som dette har skjedd?

- Jeg samarbeider bra med Aarbergsbotten og gruppen vår skal fungere godt sammen fremover, til det beste for Høyre og Trøndelag. Jeg vil gjerne at Torhild tar den siste plassen, det er hun valgt av gruppa vår til, sier han.

- Hva skal til for at det skal skje i praksis?

- Det vet vi ikke enda, vi må først få oversikt over hvilke posisjoner vi har til disposisjon.